spot_img

Trump drømmer om 4 pct og får ros af Nato-generalsekretær

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

På et pressemøde torsdag i Washington med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg siger USA’s præsident Donald Trump, at Natos medlemslande bør betale 4 pct. af bnp på forsvar. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg roser Trump for afgørende indflydelse på Europas øgede forsvarsbudgetter.

Når alle lande i Nato i disse år øger udgifterne til forsvar, skyldes det i høj grad den amerikanske præsident Donald Trump. Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, torsdag under et møde med Donald Trump i Det Hvide Hus i Washington.

“Tak for det lederskab, som du har udvist særligt på emnet om forsvarsudgifterne. Det er meget vigtigt, at vi alle bidrager mere til vores fælles sikkerhed. Og det har virkelig gjort en forskel, for allierede bruger nu flere penge på forsvar, alle allierede øger udgifterne og … ,” sagde Jens Stoltenberg, da den amerkanske præsident afbrød ham.

“Giver du mig æren for det?,” spurgte Donald Trump med løftede øjenbryn.

Artiklen fortsætter under videoen …

“Du har hjulpet med at gøre det, for dit lederskab har været vigtigt, og det har haft en stor indflydelse. Vi lever i en mere uforudsigelig verden, og derfor har vi brug for et stærkt Nato og at investere mere i vores sikkerhed,« svarede Jens Stoltenberg siddende foran kaminen i Det Ovale Kontor.

Donald Trump vil øge Natos målsætning til 4 pct. af bnp

USA bruger i dag 3,57 pct. af bnp på forsvar, hvilket er langt det højeste bidrag til Nato, og kun fem lande opfylder målsætningen om at bruge minimum 2 pct. af bnp på forsvar. Men den rettesnor er alt for lav, mener Donald Trump.

“Målet bør være 4 pt.,” sagde han under sit møde med Jens Stoltenberg.

Målsætningen om at bruge 2 pct. af bnp på forsvar blev vedtaget på Nato-topmødet i Wales i 2014 sammen med en beslutning om, at minimum 20 pct. af forsvarsudgifterne skulle gå til materielinvesteringer. Danmark bruger i øjeblikket 1,17 pct. af bnp og vil ved udgangen af det nyindgåede forsvarsforlig i 2023 bruge 1,3 pct. af bnp på forsvar.

Præsident Donald Trump tog torsdag imod Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i Det Ovale Kontor i Det Hvide Hus. Foto: Nato

[xyz-ihs snippet=”CSS”]

Vælg det abonnement, der passer til dig eller din virksomhed

 

Er du allerede abonnent?
Log ind her:

Andre læste også

Sådan styrker vi effektivt Hjemmeværnet uden at bruge milliarder

BLOG. Hjemmeværnet er ofte blevet overset i diskussionerne om styrkelsen af Forsvaret og har heller ikke fyldt meget i den offentlige samtale om det nye forsvarsforlig. Niels Klingenberg Vistisen præsenterer her en række konkrete forslag til, hvordan Hjemmeværnet hurtigt og effektivt kan styrkes uden milliardinvesteringer. Jeg har ad flere omgange...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer