spot_img

Trump drømmer om 4 pct og får ros af Nato-generalsekretær

På et pressemøde torsdag i Washington med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg siger USA’s præsident Donald Trump, at Natos medlemslande bør betale 4 pct. af bnp på forsvar. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg roser Trump for afgørende indflydelse på Europas øgede forsvarsbudgetter.

Når alle lande i Nato i disse år øger udgifterne til forsvar, skyldes det i høj grad den amerikanske præsident Donald Trump. Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, torsdag under et møde med Donald Trump i Det Hvide Hus i Washington.

“Tak for det lederskab, som du har udvist særligt på emnet om forsvarsudgifterne. Det er meget vigtigt, at vi alle bidrager mere til vores fælles sikkerhed. Og det har virkelig gjort en forskel, for allierede bruger nu flere penge på forsvar, alle allierede øger udgifterne og … ,” sagde Jens Stoltenberg, da den amerkanske præsident afbrød ham.

“Giver du mig æren for det?,” spurgte Donald Trump med løftede øjenbryn.

Artiklen fortsætter under videoen …

“Du har hjulpet med at gøre det, for dit lederskab har været vigtigt, og det har haft en stor indflydelse. Vi lever i en mere uforudsigelig verden, og derfor har vi brug for et stærkt Nato og at investere mere i vores sikkerhed,« svarede Jens Stoltenberg siddende foran kaminen i Det Ovale Kontor.

Donald Trump vil øge Natos målsætning til 4 pct. af bnp

USA bruger i dag 3,57 pct. af bnp på forsvar, hvilket er langt det højeste bidrag til Nato, og kun fem lande opfylder målsætningen om at bruge minimum 2 pct. af bnp på forsvar. Men den rettesnor er alt for lav, mener Donald Trump.

“Målet bør være 4 pt.,” sagde han under sit møde med Jens Stoltenberg.

Målsætningen om at bruge 2 pct. af bnp på forsvar blev vedtaget på Nato-topmødet i Wales i 2014 sammen med en beslutning om, at minimum 20 pct. af forsvarsudgifterne skulle gå til materielinvesteringer. Danmark bruger i øjeblikket 1,17 pct. af bnp og vil ved udgangen af det nyindgåede forsvarsforlig i 2023 bruge 1,3 pct. af bnp på forsvar.

Præsident Donald Trump tog torsdag imod Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i Det Ovale Kontor i Det Hvide Hus. Foto: Nato

[xyz-ihs snippet=”CSS”]

Vælg det abonnement, der passer til dig eller din virksomhed

 

Er du allerede abonnent?
Log ind her:

Andre læste også

Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af Forsvarsministeriets materielanskaffelser

Statsrevisorerne retter en skarp kritik mod Forsvarsministeriet. Det sker på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen, som viser, at Forsvarsministeriets større anskaffelser i snit er 4,5 år forsinket, og at »flere af anskaffelserne ikke har levet op til det planlagte indhold«. Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt mandag. Statsrevisorerne retter...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer