spot_img

Sjældent vrag af banebrydende Nazi-ubåd fundet i Skagerrak

Den 6. maj 1945, mens danskerne havde travlt med at fejre befrielsen, blev den tyske ubåd U-3523 sænket af et britisk B24 Liberator fly i Skagerrak, der kastede sine dybvandsbomber mod den. Nu er vraget fundet.

Den 6. maj 1945, mens danskerne havde travlt med at fejre befrielsen, blev den tyske ubåd U-3523 sænket af et britisk B24 Liberator fly i Skagerrak, der kastede sine dybvandsbomber mod den. Nu er vraget fundet.

“Det er en helt særligt ubåd. Det var den mest moderne ubåd, som tyskerne nåede at lave under krigen. Den var langt foran sin tid. Der kom kun to af dem i egentlig tjeneste ud af de 118, der var bestilt,” siger direktøren for Sea War Museum Jutland, Gert Normann Andersen.

Der findes kun en anden bevaret udgave af den type ubåd. Den ligger som museumsbåd ved skibsfartsmuseet i Bremerhaven, der var base for mange af Tysklands ubåde under Anden Verdenskrig. Sea War Museum Jutland har fundet ubåden i forbindelse med et løbende arbejde for finde og kortlægge vrag i Nordsøen. Tidligere troede man, at ubåden var blevet sænket ni sømil, fra hvor den er fundet.

Artiklen fortsætter under billedet …

Mange af de tyske u-både fra Anden Verdenskrig blev efter krigen indsat i andre landes flåder. Her er det U-3008 af typen XXI i 1948 med modificeret kommandotårn indsat i den amerikanske flåde. Foto: Wikipedia

“Denne her lå som skoleskib uden for Wilhelmshaven, men den 5. maj, da krigen slutter, er der altså nogen, der beslutter sig for at flygte. Hvorfor de flygter, og hvor de skal hen, det er der ingen, der ved. Så på den måde er den spændende,” siger Gert Normann Andersen.

Ingen planer om at hæve ubåden

Efter krigen gik der mange rygter om, hvordan topnazister var flygtet med formuer af guld og uvurderlige kunstværker til Sydamerika. Netop U-3523 gav næring til disse rygter. Sea War Museum Jutland har dog ingen planer om at hæve ubåden, der ligger på 123 meters dybde.

Nazityskland brugte meget aktivt ubåde under hele Anden Verdenskrig for at forstyrre og stoppe transporten af krigsmateriel, tropper og olie fra USA til Europa og Nordafrika samt Storbritanniens forsyningslinjer. De første mange år af krigen kunne ubådene dog ikke holde sig neddykket særligt længe, og da de allierede fik luftherredømmet og begyndte at sejle i mere beskyttede konvojer, led de tyske ubåde store tab.

Ubådstypen XXI var en del af modsvaret, da den med banebrydende batteriteknologi kunne holde sig neddykket i flere dage og genoplade batterierne, mens den stadig lå få meter under vandoverfladen. Ubådstypen var så langt foran sin tid, at den efterfølgende med modifikationer blev brugt i både den amerikanske, sovjetiske og britiske flåde.

Den tyske general Alfred Jodl (i midten) flankeret af admiral Hans-Georg von Friedeburg (th) and oberst Wilhelm Oxenius (tv) underskriver den 7. maj 1945 Tysklands betingelsesløse overgivelse i de allieredes hovedkvarter i franske Reims. Foto: /Ritzau Scanpix

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer