spot_img

Forsvaret køber ny vinterstøvle M/18 med rulam og velcrolukning

RETTET! Forsvarets nye vinterstøvle løser et voksende problem blandt unge værnepligtige. Samtidig regner Moderniseringsstyrelsen med på længere sigt at spare et tocifret millionbeløb ved at indkøbe en fælles snørebåndsfri beredskabsstøvle til det uniformerede personale i staten.

Hvor mange soldater har ikke prøvet at fryse om fødderne, mens de har været iført uniform? Det fænomen håber Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) at begrænse gevaldigt med købet af en ny vinterstøvle model M/18, som indføres i alle Forsvarets enheder i løbet af det sene efterår. Den nye støvle er produceret i rulam og har den store fordel, at den lukkes ved hjælp af velcro.

Netop ønsket om velcro har været stort i en omfattende undersøgelse blandt værnepligtige gennemført i løbet af 2016. Hidtil har strenge sikkerhedskrav fået Forsvaret til at fravælge velcrolukning i støvlerne, ligesom lyden af en velcroåbning har lagt en naturlig dæmper på Forsvarets iver efter at fremskaffe støvler med velcro.

Dette problem skulle dog være løst med den nye velcrotype SilentFix, som er blevet udviklet netop for at imødekomme efterspørgslen blandt forsvar over hele kloden. New Zealands specialoperationsstyrker har således brugt Forsvarets nye støvle gennem halvandet år, uden at nogen operationer af den grund skulle være gået i lam.

Løser en voksende udfordring blandt værnepligtige

Forsvaret afskaffede for år tilbage sorte støvler, og standardstøvler er i dag brune, så de passer til den nye uniform M/11 i multiterrænsløring. De eksisterende støvler findes i både lette og svære udgaver, og den nye støvle rangerer som middel-svær. Den er produceret af virksomheden FastBoot og leveres i farven matsort for at imødekomme noget af kritikken af farven på de nuværende støvler.

Ifølge Forsvarets chefdesigner, Frank Hansen fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, passer støvlen også taktisk sammen med uniformen i multiterrænsløring, som er ved at være fuldt indfaset i Forsvaret. Og så løser den en voksende udfordring blandt værnepligtige.

”Vi har længe savnet nogle ordentligt forede støvler, som man også kunne lukke i hård frost med kolde fingre. Det har særligt været et stort ønske blandt de unge værnepligtige, som er vokset op med velcrosko, velcrolommer og velcrotasker. I Forsvaret har vi flirtet med velcro gennem flere år, og nu er vi klar til at tage skridtet fuldt ud,” fortæller Frank Hansen.

Nye støvler vil spare staten for millioner

Det er ikke kun i Forsvaret, at man har fået et godt øje til de fleksible og rulamme støvler. I Moderniseringsstyrelsen arbejder man i øjeblikket på at indkøbe fælles støvler til det uniformerede personale i både politiet, Forsvaret, Hjemmeværnet og Beredskabsstyrelsen. Moderniseringsstyrelsen har derfor været med hele vejen og fulgt indkøbet i Forsvaret tæt, ganske enkelt fordi man havde brug for en prøvekanon.

Ifølge Moderniseringsstyrelsen er Forsvarets nye vinterstøvler første skridt på vejen til et snørebåndsfrit beredskab, og fuldt implementeret vil snørebåndsfri støvler spare staten for et tocifret millionbeløb.

”Vi skal løbende effektivisere i staten. Nye fælles velcrostøvler til det samlede danske beredskab vil ikke bare spare skatteyderne for mange penge til snørebånd. Støvlerne vil også spare arbejdstid, fordi de statsansatte ikke længere skal fumle med snørebånd og have hjælp fra sidemanden, når kulden for alvor trykker. Det er en stor fordel,” siger Judith Jubiasen fra Moderniseringsstyrelsens Munderingsdivision.

Tre nitter symboliserer hær, flåde og flyvevåben

Den nye støvle er både varm og behagelig, oplyser FMI på sin hjemmeside. Samtidig er den smidig og stærk, og den kan derfor problemfrit anvendes af både kanonskytten på en fregat, ordonansen på motorcykel i felten og flyteknikeren på Flyvestation Skrydstrup. Som et plaster på såret for den seneste tids uoverensstemmelser får naboer til flyvestationen mulighed for at købe den nye støvle direkte hos producenten med støjrabat.

For at imødekomme Den Kgl. Livgardes behov for gejlede snudespidser får Forsvaret leveret en kombineret vagt- og sikkerhedsstøvle, med ”pansrede” snuder og glat sort læder på ydersiden af spidsen. Støvlen har tre nitter på skaftet, som symboliserer hær, flåde og flyvevåben, og i FMI ser Frank Hansen frem til at få den nye støvle implementeret i alle tre værn.

”Helt ærligt, jeg synes, at den er fræk. Og for mig gør det absolut ikke noget, at man ser godt ud iført Forsvarets støvler. Personligt glæder jeg mig også til, at mængden af klager over farven på vores nuværende støvler forhåbentlig daler i takt med den nye matsorte støvles indfasning,” siger han.

Denne artikel var en aprilsnar …

Andre læste også

Et kriseramt Boeing retter blikket mod Europa og udvider på hjemmebanen

Abonnement
REPORTAGE: Boeings civile forretning står i problemer til halsen, men koncernens forsvarsgren øjner store salg til et oprustningsvilligt Europa. Senere på måneden viser Boeing sine produkter frem på flyshowet i Farnborough, og som en del af optakten inviterede flygiganten OLFI og en række andre europæiske og amerikanske forsvarsmedier på...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Hans Møller
Læser
Hans Møller
1. april 2018 7:16

Aprilsnar!