spot_img

Trump vil mødes med Putin og bremse stormagters våbenkapløb

Donald Trump har ifølge Kreml ringet og ønsket Vladimir Putin tillykke med sejren i det russiske præsidentvalg i weekenden. Samtidig har de to præsidenter aftalt at mødes med henblik på at undgå et nyt våbenkapløb.

Mens mange vestlige ledere lader deres lykønskninger vente på sig, har USA’s præsident Donald Trump ringet til Ruslands præsident Vladimir Putin for at ønske ham tillykke med den massive valgsejr søndag. Ifølge nyhedsbureauet Reuters har de to præsidenter aftalt at mødes “i en ikke så fjern fremtid”.

Her skal Trump og Putin ifølge den amerikanske præsident blandt andet tale om, hvordan man kan undgå et våbenkapløb. Trump og Putin drøftede også konflikten i Ukraine og spændingerne omkring Nordkorea, hvor Donald Trump efter en længere diplomatisk krise har lavet en aftale om et møde med Nordkoreas leder, Kim Jong-un.

Rusland udtrykte efter Trumps valgsejr for halvandet år siden håb om, at de to lande kunne få et tættere samarbejde under Trump, mens Rusland samtidig kritiserede samarbejdet med forgængeren, Barack Obama. Men samarbejdet er tilsyneladende ikke blevet bedre med Trump – snarere tvært imod.

Anklager om hemmelige og ulovlige forbindelser

Under Trumps ledelse har der i USA været fokus på, om præsidenten og hans stab har haft hemmelige og ulovlige forbindelser med russerne i forbindelse med valget. Efterretningstjenesten har allerede slået fast, at Rusland blandede sig i præsidentvalget.

Ved søndagens præsidentvalg i Rusland fik Putin 76 pct. af stemmerne, og han kan nu sidde frem til 2024. Putin kan dermed tage fat på sin anden valgperiode – i denne omgang. Han har tidligere været præsident i to sammenhængende perioder fra 2000 til 2008, hvorefter han var premierminister i en periode på fire år.

Ifølge den russiske forfatning kan en præsident kun sidde to perioder i træk. Putin afviste efter valgsejren søndag at svare direkte på spørgsmål om, hvad der skal ske efter 2024.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer