spot_img

Ny dansk teknologi skal afsløre vejsidebomber på afstand

Aalborg Universitet og virksomheden MyDefence er gået sammen om at udvikle en ny teknologi, der kan bruges til detektion af sprængstoffer. Teknologien skal blandt andet hjælpe udsendte soldater og kampen mod terror herhjemme. Innovationsfonden støtter projektet med 6 mio. kr.

Opdateret kl. 14.00 med kommentar fra Innovationsfonden.

Alt for mange danske såvel son internationale soldater har mistet liv og lemmer på grund af vejsidebomber – de såkaldte IED’er (Improvised Explosive Devices). Vejsidebomber har været et djævelsk bekendtskab under de seneste mange års missioner i særligt Irak og Afghanistan, fordi de er så godt som umulige at forudsige og vanskelige at gardere sig mod. Alvoren understreges af den danske indsats i Afghanistan, hvor næsten to tredjedele af de faldne danske soldater mistede livet til improviserede sprængladninger.

Men sådan skal det ikke være i fremtidens krige, står det til den danske virksomhed MyDefence. Sammen med Aalborg Universitet (AAU) har virksomheden sat sig for at udvikle værktøjer, så soldater kan foretage en afsiddet detektion af eksplosivstoffer. Teknologien bag hedder terahertz-spektroskopi, der betegner anvendelsen af det elektromagnetiske spektrum mellem mikrobølger og det infrarøde bånd.

Eksplosiver anvendt til vejsidebomber eller terrorangreb har et unikt ”fingeraftryk”, som tydeligt kan identificeres ved brug af terahertz-spektroskopi. I dag er udfordringen, at det eksisterende udstyr er for stort og for følsomt til at blive anvendt uden for laboratoriet, og det har samtidig været begrænset af kun at være i stand til at detektere eksplosiver på få meters afstand.

”Eksisterende enheder, som anvender terahertz-spektroskopi til at identificere eksempelvis eksplosiver, er begrænsede i et virkelighedstro miljø. Sammen med universitetet vil vi derfor forsøge at finde en måde at producere en bærbar løsning for en terahertz-spektroskopi enhed, som vil kunne bruges til afsiddet detektion af eksplosiver”, siger Christian Steinø, som er CEO hos MyDefence i Nordjylland.

Teknologi kan anvendes mange andre steder

Terahertz-spektroskopi har mange potentielle anvendelsesmuligheder og kan bl.a. anvendes til produktinspektion i industrien og karakterisering af kemiske materialer i eksempelvis tabletter og detektion af hudkræft. I lufthavne vil teknikken kunne bruges til detektion af skjulte eksplosiver, våben og narkotika. Der eksisterer dog en række udfordringer med terahertz-teknologien, som først skal overkommes. Eksempelvis absorberes strålingen i vanddamp, hvilket påvirker rækkevidden for detektion.

Det er håbet, at forskerne fra Aalborg Universitet sammen med ingeniørerne hos MyDefence kan skabe den rette balance af kompetencer, som der er behov for til at overkomme aktuelle udfordringer og modne teknologien.

”For et par år siden fik MyDefence kontakt til fysikere ved Aalborg Universitet. MyDefence præsenterede os for deres vision om detektion af eksplosiver ved brug af terahertz-stråling. De havde nogle innovative ideer, og deres erfaringer med radar og RF teknologi (Radio Frequency, red.) er det rette supplement til vores fysikeres ekspertise inden for optik og spektroskopi”, siger Esben Skovsen, som er lektor ved Institut for materialer og produktion på Aalborg Universitet.

Projektet skal arbejde med et antal demonstrationer, live-tests samt videreudvikling af identifikationsalgoritmer i et tæt samarbejde mellem forskere fra Aalborg Universitet og MyDefence. Innovationsfonden investerer 6,1 mio. kr. i projektet, som har et totalbudget på 8 mio. kr. Og netop hos Innovationsfonden håber vicedirektør Tore Duvold, at projektet kan åbne for nye forretningsmuligheder.

”Teknologien vil kunne bidrage til øget sikkerhed for dansk personel, som opererer i verdens brændpunkter. Vi håber, at teknologien også kan anvendes til flere formål som eksempelvis at opdage hudkræft eller bidrage til øget sikkerhed i lufthavne. Projektet vil kunne levere en vigtig sikkerhedsløsning for danske soldater og skaber samtidig nye forretningsmuligheder for danske virksomheder”, siger Tore Duvold.

Andre læste også

Bidens alderdom og talefejl overskyggede Nato-topmødet i Washington

Abonnement
ANALYSE: Nato-topmødet i Washington afslørede, at Nato nok står mere samlet og stærkere end i mange år. Men fremtiden afhænger helt af det amerikanske præsidentvalg i november, og derfor var alle øjne rettet mod den amerikanske præsident. Løfterne til Ukraine fra topmødet er massive. Men den økonomiske støtte er...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer