spot_img

Danske soldater flyver mod øst for at afskrække Rusland

I dag rejste størstedelen af 200 danske soldater til Estland, hvor de det næste halve år skal være en del af Natos meget håndgribelige afskrækkelse mod Rusland. Forsvarsministeren tog afsked og gav sig god til at tale med både soldater og pårørende.

Forsvaret gav de pårørende en fin demonstration af, hvordan man skaber lidt militærmiljø i civile omgivelser. Da kærester, familier og venner i dag var samlet i en hangar i Roskilde Lufthavn for at tage afsked med de danske soldater, som det kommende halve år skal deltage i Natos afskrækkelsesstyrke i Baltikum, var hangaren klædt i sløringsnet. På endevæggen hang et stort Dannebrog, og på den måde lignede den civile bygning indefra noget, der kunne være taget ud af et missionsområde langt fra Danmark.

Der var både kaffe og morgenbrød, og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) gav sig overordentlig god tid til at komme hele hangaren rundt for at hilse og tale med både soldater og pårørende.

Artiklen fortsætter under billedet …

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) gav sig god tid til at komme rundt i hangaren i Roskilde Lufthavn for at hilse på både soldater og pårørende inden afrejsen til Estland. Foto: Ernstved

»Det er godt at møde jer og se jer i øjnene, inden I rejser til Estland,« sagde han, da han talte til soldaterne og de pårørende.

Soldaterne kommer primært fra Gardehusarregimentet

Natos fremskudte tilstedeværelse mod den russiske grænse består af en multinational bataljon i hvert af de baltiske lande og Polen, som er anført af en rammenation. Det danske bidrag består af omkring 200 mand, som sammen med Storbritannien udgør Natos tilstedeværelse på omkring 1.000 mand i Estland. De danske soldater kommer primært fra Garderhusarregimentet i Slagelse, og derudover deltager støttefunktioner fra øvrige regimenter i Hæren.

Soldaterne skal bo på en kaserne i byen Tapa, som ligger 150 km fra den russiske grænse. Missionen varer i første omgang 12 måneder, og Hold 1 skal være i Estland i det næste halve år. Jakob Jessen er korporal og næstkommanderende i 2. gruppe i 1. kompagni, og han glæder sig til missionen, som dog ikke er hans første.

Artiklen fortsætter under billedet …

Korporal Jacob Jessen glæder sig til at komme til Estland og træne sine soldatermæssige færdigheder. Foto: Ernstved

»Det er min anden internationale mission, og jeg har før været i Irak. Denne mission adskiller sig både i forhold til trusselsbilledet og klimaet. I Irak var det noget varmere, og her bliver det noget koldere … siger de fleste.«

Jacob Jessen håber at høste en masse erfaringer, som han kan bruge i sin videre militære karriere og ser frem til at indtage Tapa.

»Jeg glæder jeg mig til at blive endnu dygtige til den næste opgave. Det største afsavn bliver venner og familie herhjemme, og at man ikke lige kan ses hver dag. Men det ser ud til at være gode forhold på den kaserne, hvor vi skal bo,« siger han.

Artiklen fortsætter under billedet …

I ventetiden inden soldaternes afrejse fra Roskilde Lufthavn blev der god tid til både grin og spas. Foto: Ernstved

Det var dog ikke alle uniformerede, som skal deltage i øvelser. Alexzia Thiyakarajak har i en periode været konstitueret leder af Soldaterhjemmet i Vordingborg, og i det næste halve år skal hun stå for Soldaterhjemmet i Tapa.

»Det bliver spændende. Jeg glæder mig til at bruge tid med soldaterne og skabe nogle hjemlige rammer sammen med dem,« siger hun, mens hun sidder på forreste stolerække i hangaren i Roskilde.

Minister advarede mod intimidering og cyberspionage

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen benyttede endnu en gang lejligheden til at advare om de farer, der lurer i Baltikum. De handler ikke så meget om militære styrker, men mere om den påvirkning, som de danske soldater kan møde, når de forlader kasernen og går på internettet.

»En stor del af jeres udsendelse vil gå med at øve eller være i beredskab. At være med til at sikre freden ved at være forberedt på krig er en af soldatens vigtigste opgaver. I dette tilfælde skal I være særligt forberedte på intimidering og cyberspionage mod Forsvaret som helhed eller mod jer som enkeltpersoner. Det er værd at tage det her meget alvorligt. Der er taget en lang række foranstaltninger for at beskytte jer mod denne form for trussel. Men der lægges også et stort ansvar på jeres skuldre, når I i det daglige færdes uden for kasernen eller på internettet,« sagde han.

Artiklen fortsætter under billedet …

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) talte til både soldater og pårørende inden afrejsen til Estland. Alexzia Thiyakarajak sad på forreste stolerække i hangaren i Roskilde og skal i Tapa stå for Soldaterhjemmet. Foto: Ernstved

Den del føler sergenten Nikolaj sig godt forberedt på. Han er gruppefører i sanitetskompagniet fra Trænregimentet i Aalborg og skal i det kommende halve år være fører for ambulancegruppen på Hold 1.

»Vi er blevet briefet om sikkerhed, cybersikkerhed og trusler. Der er ca. 25 pct. pro-russere i Estland, og mange af dem ønsker ikke, at vi er der. Så vi skal nok komme til at mærke, at der er nogle, der ikke ønsker vores tilstedeværelse. Og vi skal nok mærke, at nogle af dem vil forsøge at få informationer ud af os. Det har vi forberedt os på så godt, som vi kan. Vi får en lille smule muligheder for at komme ud. Byen er lille, og der er ikke meget at foretage sig. Men vi kommer ud og ser byen og viser vores tilstedeværelse,« siger han.

Artiklen fortsætter under billedet …

Sergent Nikolaj føler sig godt klædt på til at imødegå eventuelle russiske forsøg på informationsindhentning om de danske soldater. Foto: Ernstved

Efter et par timers hygge var det tid til opbrud og afsked. Det skete med en hilsen om, at det ville blive en lang dag.

»Når I kommer frem, vil der holde busser klar til at køre jer til Tapa. Det er en transport på to en halv time,« lød det, inden soldaterne forlod de pårørende og gik om bord i to Hercules transportfly.

Der blev både krammet og nusset, inden familie, kærester og venner tog afsked med de soldater, der det næste halve år skal være udstationeret i Estland. Foto: Ernstved

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

2 KOMMENTARER

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Winnie Eldrup
Læser
Winnie Eldrup
13. januar 2018 9:08

Danske soldater skal ud og arbejde for amerikanske BANKSTERS/WALL STREET og det militær industrielle kompleks i USA. Samme segment som startede WW1 og WW2 – og samtlige krige i dag. Danmark regeres af landsbytosser og befolkningen BETALER .

Er krigen mod RUSLAND “vedtaget” – eller skal IRAN ordnes først – og hvem kommer så. og næste – næste.

Eskild Rasmussen
Læser
Eskild Rasmussen
18. januar 2018 13:42

Sikke en gang sludder. Selvfølgelig er Danmark ikke perfekt, men som de sagde i Spanien efter Franco’s død: “Et dårligt demokrati er stadig bedre end et godt diktatur!”

Rusland opruster, og Rusland optræder mere og mere aggressivt, bl.a. med et stigende antal krænkelser af dansk luftrum, f.eks. over Bornholm. Det høje antal drab på russiske journalister, som taler Putin imod, er et trist bevis for, at der i Rusland ikke eksisterer de samme demokratiske rettigheder (herunder ytringsfrihed), som vi har i Danmark og Estland. Vi kan kun forsvare os selv og vores værdier ved at holde sammen.