spot_img

Dansk radarproducent lander millionordre til amerikansk forsvar

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Weibel Scientific skal sammen med Lockheed Martin levere tre radarer til det amerikanske forsvar for et trecifret dansk millionbeløb. Aftalen er den største ordre for Allerød-virksomheden nogensinde og skyldes ifølge direktøren en stor politisk indsats i forbindelse med kampflyprogrammet.

Den danske radarproducent Weibel Scientific har vundet sin hidtil største kontrakt til det amerikanske forsvar i samarbejde med den amerikanske virksomhed Lockheed Martin. Ordren til det amerikanske forsvar bliver underskrevet her til formiddag i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse i Ballerup.

Som verdens største leverandør til forsvarsindustrien er Lockheed Martin hovedleverandør på kontrakten og sørger for cybercertificering. Med Weibel som underleverandør skal de to virksomheder sammen levere radarer, der er udviklet og produceret i Allerød, til det amerikanske forsvar.

Efter Danmarks valg af de nye F-35-kampfly var der bred politisk enighed om at gøre en særlig indsats for at fremme dansk erhvervslivs muligheder for medproduktion. Regeringen nedsatte derfor i foråret 2017 et industripartnerskab i samarbejde med DI, der samordner og styrker den fælles indsats for at give danske virksomheder gode forudsætninger for at konkurrere om medproduktion af F-35 og åbne døre til andre forretningsmuligheder i USA.

Dansk Industri har meget at bidrage med

”Kontrakten er først og fremmest udtryk for, at danske virksomheder også kan klare sig i den globale konkurrence. Jeg er meget tilfreds med, at samarbejdet på tværs af Atlanten er intensiveret efter Danmarks beslutning om at anskaffe F-35. Dansk industri har meget mere at bidrage med,” siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), som er til stede i FMI i forbindelse med underskrivningen af kontrakten.

Henrik Lundstein er direktør i Nyt Kampfly Program under Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse. Han glæder sig over, at det er lykkedes en dansk virksomhed at lande en millionkontrakt med Lockheed Martin uden om selve kampflyprogrammet.

”Valget af F-35 som Danmarks kommende kampfly sætter en ny ramme for industrisamarbejde mellem danske og amerikanske virksomheder ̶ et strategisk samarbejde, der rækker udover F-35. Kontrakten mellem Weibel Scientific og Lockheed Martin er et glimrende eksempel på, at dette kan lade sig gøre,” siger Henrik Lundstein.

Skaber arbejdspladser i Allerød

Hos Weibel Scientific glæder direktør Peder R. Pedersen sig over kontrakten, og han sender i den forbindelse en tak til det politiske niveau.

“Initiativer som Open for Business og B2B17 er udtryk for stor politisk opbakning til dansk forsvarsindustri, og det har været altafgørende for, at vi i samarbejde med Lockheed Martin har været i stand til at vinde kontrakten i USA. De danske politikere og Lockheed Martin har med kampflyvalget åbnet døre for dansk forsvarsindustri på et svært tilgængeligt marked, og den støtte, de har vist industrien har været uvurderlig,” siger han.

Ifølge ham giver ordren Weibel et endnu bedre fodfæste på det amerikanske marked for test og kvalificering af våbensystemer. Peder R. Pedersen forventer på den baggrund at kunne sælge 10-20 flere radarer i løbet af de næste tre til fem år. Weibel Scientific udvikler og producerer sine radarer i Allerød, og ordren vil ifølge direktøren derfor også betyde nye arbejdspladser i Danmark.

Andre læste også

Striden mellem jakkesæt og uniformer har udviklet sig til »borgerkrig«

Abonnement
INTERVIEW. Håndteringen af fregatsagen udstiller den gensidige mistillid mellem politikere, officerer og embedsmænd, der gennemsyrer forsvarsområdet. Det mener politisk analytiker Lars Trier Mogensen, som samtidig peger på, at Elbit-sagen i sig selv kunne have kostet Flemming Lentfer jobbet. Til syvende og sidst skal der dog andet og mere til...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Svend-Erik Hansen
Læser
Svend-Erik Hansen
13. december 2017 20:33

Ordren er en del af modkøbet for Seahawk helikopterne. Det er rent politisk spin, at det har noget med F-35 at gøre.