spot_img

Regeringen ruster sig mod Rusland

Regeringen vil bl.a. øge antallet af medarbejdere på ambassaden i Moskva for at styrke dansk interessevaretagelse over for Rusland på særligt det sikkerhedspolitiske område og Arktis. Det fremgår af regeringens nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi.

Rusland spiller en hovedrolle i regeringens nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi for 2017-2018, som udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i dag præsenterede sammen med udviklingsminister Ulla Tørnes (V). Strategien er en udløber af ambassadør Peter Taksøe-Jensens udredning “Dansk diplomati og forsvar i en brydningstid”, som han præsenterede for et år siden, og den lægger kursen for regeringens samlede indsats med fokus på fem hovedområder:

  • Migration, ustabilitet og terrorisme
  • Sikkerhed i nærområdet
  • Brexit og EU’s fremtid
  • Globalisering – økonomisk og teknologisk diplomati
  • Arktis

I strategien kan man under punktet “sikkerhed i nærområdet” læse, at regeringen med bekymring ser på Ruslands mere selvhævdende adfærd i nærområdet.

“Men Rusland er også en nabo, som Danmark skal opretholde forbindelser til. Danmark og EU søger dialogen med Rusland. Men vi vil stå fast på den balance, som også nyder bred opbakning blandt vore allierede. Regeringen vil i Nato arbejde for, at der sendes et klart signal om alliancesolidaritet til vores allierede mod øst som en del af Alliancens generelt styrkede afskrækkelsesprofil,” står der i strategien.

På den baggrund vil regeringen helt konkret i løbet af det kommende halvandet år opruste på ambassaden i Moskva “for at styrke dansk interessevaretagelse over for Rusland især på det sikkerhedspolitiske område og Arktis”.

Russiske påvirkningskampagner rettet mod blandt andet beslutningstagere og offentligheden i vestlige lande er ifølge regeringen en stigende udfordring. Regeringen vil sætte fokus på disse kampagner, der kan true åbne demokratier og splitte det internationale samarbejde. Problemstillingen er ifølge udenrigsminister Anders Samuelsen samtidig et eksempel på, hvordan de indenrigs- og udenrigspolitiske aspekter hænger uløseligt sammen og fordrer tæt samarbejde mellem forskellige danske myndigheder.

”Verden er blevet mere usikker med blandt andet Ruslands aggressive kurs, Brexit og USA’s nye kurs på flere emner. Derfor skal Danmark tage ansvar. Det vil regeringen gøre noget ved for eksempel ved at øge forsvarsudgifterne. Men vi vil også imødegå russisk cyberkrigsførelse og gøre en større indsats i nærområderne, og vi styrker indsatsen med at forhandle et godt resultat hjem for Danmark i Brexit-forhandlingerne”, siger Anders Samuelsen.

Andre læste også

Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af Forsvarsministeriets materielanskaffelser

Statsrevisorerne retter en skarp kritik mod Forsvarsministeriet. Det sker på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen, som viser, at Forsvarsministeriets større anskaffelser i snit er 4,5 år forsinket, og at »flere af anskaffelserne ikke har levet op til det planlagte indhold«. Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt mandag. Statsrevisorerne retter...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer