Støtteskibe gjorde for alvor deltagelse i internationale missioner mulig

0
Støtteskibet "Absalon" er det første af to ens skibe i Absalon.-klassen. Arkivfoto: Forsvaret

ANMELDELSE: Bogen om “Absalon” og “Esbern Snare” er netop udkommet som e-bog og fortæller historien om den omfattende omlægning af Søværnet med nye og kraftfulde enheder. Bogen giver et indblik i et vellykket projekt og kan varmt anbefales.

Søværnet har efter Den Kolde Krigs afslutning gennemgået en markant omstilling til en ny virkelighed med færre, men mere slagkraftige enheder bygget op om de to støtteskibe og tre fregatter. I bogen “Absalon og Esbern Snare – Søværnets støtteskibe af Absalon-klassen” fortæller Søren Nørby og Tom Wisman, hvordan denne omstilling er sket, og hvilke konsekvenser det har haft for Søværnets handlemuligheder.

20170406 Forside Absalon
Bogen om Absalon og “Esbern Snare” er skrevet af Søren Nørby og Tom Wismann.

Bogen bringer læseren igennem processen, fra det blev politisk besluttet at lægge Søværnet om og investere i en nye skibe, over bygningen af skibene til deres deltagelse i internationale missioner ud for Afrikas Horn og Syrien.
Det gør forfatterne dygtigt gennem mange illustrationer, som både viser designernes modeller, selve bygningsprocessen og de færdige skibe. Billederne hjælper til at give et indtryk af det store forarbejde, som lå i udviklingen af de nye støtteskibe, med et design som også blev brugt til de efterfølgende fregatter.

Til at supplere de mange illustrationer er der også et væld af tekniske detaljer om maskineri, våbensystemer og sensorer ombord på Absalon og Esbern Snare. Her skal nok være mere teknisk interesseret (og måske vidende), end jeg er, for at sætte rigtig pris på det. Men til en bog af denne type udgør informationerne vigtige elementer, og de er med til at beskrive skibene, og hvad de er i stand til.

Skrevet i et let forståeligt sprog

Overordnet set er bogen skrevet i et let forståeligt sprog, som tillader læseren at fokusere på de mange informationer, som er pakket ind i de cirka 100 sider. Det er ikke en uvæsentlig bedrift at skrive en sådan bog på en forståelig måde, for det kan meget hurtigt blive nørdet og indforstået. Det undgår Søren Nørby og Tom Wisman i fin stil.

Det fortjener stor ros, at bogen formår at give læseren et kort og præcist overblik over den omstilling, som Søværnet har gennemgået siden Den Kolde Krigs afslutning. Denne del af bogen måtte for min skyld gerne have været længere, men taget bogens formål i betragtning, er det en god introduktion til en vigtig fortælling om Forsvarets udvikling.

Bogen nøjes ikke med at fortælle om disse forandringer, men kommer også med en relevant og berettiget opsang til politikerne i slutningen af bogen. For selv om Søværnet har fået nye og stærke enheder, er der få af dem, besætningerne mangelfulde og udrustningen langt fra fuldstændig. Med disse begrænsninger er der klare begrænsninger i den fleksibilitet, som skibene kan tilbyde trods en enorm indsats fra besætningerne og personalet i Søværnet.

Alt i alt kan bogen “Absalon og Esbern Snare – Søværnets støtteskibe af Absalon-klassen” varmt anbefales til at lære noget om de støtteskibe, som gang på gang sikrer Danmark et godt ry blandt allierede og viser Dannebrog på verdenshavene, lige som Søværnet har gjort det i mere end 500 år.

20170312 Philip Ulrichskrabetsmall
Philip Christian Ulrich har en fortid på Forsvarsakademiet og er ekspert i amerikansk sikkerhedspolitik. Han er tillige udenrigsredaktør på Kongressen.com. Foto: Ernstved
guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer