spot_img

USA til Nato-allierede: Betal, eller vi drosler ned på vores forpligtelser

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Det var et klokkeklart ultimatum, som USA’s nye forsvarsminister havde med til sine allierede kolleger ved sit første Nato-forsvarsministermøde i Bruxelles i dag. Der skal bruges flere penge på forsvar i Europa, og det skal ske allerede i år.

USA’s nye forsvarsminister, James Mattis, talte klart sprog til sine allierede kolleger under sit første forsvarsministermøde i Natos hovedkvarter i Bruxelles i dag.

»Jeg skylder jer at give jer klarhed over de politiske realiteter i USA og fremsætte det rimelige krav fra mit lands befolkning i konkrete termer: Amerika vil leve op til sine forpligtelser. Men hvis jeres lande ikke ønsker at se USA moderere sine forpligtelser, er hver og en af jeres hovedstæder nødt til at vise støtte til vores fælles forsvar,« sagde han og fortsatte:

»Amerikanske skatteydere kan ikke længere bære en ulige byrde i forsvaret af vestlige værdier. Amerikanere kan ikke bekymre sig mere for jeres børns fremtid, end I gør,« sagde James Mattis.

Hugget i marmor, at forsvarsbudgetter skal op

Den amerikanske forsvarsminister uddybede ikke, hvordan USA vil moderere sine forpligtelser. Men det står efter dagens forsvarsministermøde hugget i marmor, at de europæiske allierede skal til lommerne og få deres forsvarsbudgetter op. Og det skal ske allerede i år – ellers får det konsekvenser.

»Vi skal sikre, at vi ikke er det samme sted ved slutningen af året, som vi er nu,« siger James Mattis.

Ved Nato-topmødet i Wales i september 2014 forpligtede Natos medlemslande sig til at arbejde hen imod at bruge to pct. af bnp på forsvar i løbet af 10 år. Dengang var det daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), som på Danmarks vegne lovede at leve op til løftet.

Danmark betaler i øjeblikket lidt over 23 mia. kr. til Forsvaret, hvilket ifølge Natos officielle tal svarer til 1,17 pct. af bnp. Vi skal med andre ord op på at bruge omkring 40 mia. kr. for at leve op til Natos målsætning.

Urealistisk at betale 2 pct inden for otte år

Forsvarsminister Claus Hjorth Frederiksen (V) lægger ikke skjul på, at han finder det rimeligt, at de europæiske lande skal betale mere, og regeringen har da også lovet at give Forsvaret »et substantielt løft« med det kommende forsvarsforlig, som skal træde i kraft 1. januar 2018. Men han har samtidig sagt, at han finder det urealistisk, at Danmark vil kunne nå op på to pct. i løbet af otte år.

I onsdagens 19-nyheder på TV2 sagde Claus Hjorth Frederiksen i et live-interview fra Bruxelles om James Mattis udmelding:

»Det vigtige var det klare signal til de europæiske lande, at nu skal I betale noget mere til det fælles forsvar. I kan ikke regne med, at vi amerikanere vil komme jer til undsætning, hvis ikke I selv viser en vilje til at øge jeres forsvarsudgifter. Og helt ærligt, jeg forstår det godt. For selvfølgelig skal vi bidrage til det fælles Nato-forsvar i vores region,« sagde Claus Hjorth Frederiksen.

Den amerikanske forsvarsminister slog dog også fast på Nato-mødet, at præsident Donald Trump og den amerikanske regering fortsat ser Nato som grundstenen i amerikansk sikkerhedspolitik.

»Alliancen er og forbliver det faste fundament for USA og for hele det transatlantiske samfund. Vi er tæt knyttet sammen, og præsident Trump har udtalt sin stærke støtte til Nato,« sagde James Mattis.

Andre læste også

Før eller siden er vi nødt til at sende Nato-tropper til Ukraine

DEBAT: Folk, der advokerer for en total ukrainsk sejr, må kalibrere deres retorik og strategi, for den kommer ikke, medmindre Nato engagerer sig militært i Ukraine, skriver debattør og historiestuderende Kasper Valentin Poulsen. Der er i sandhed sorte skyer over Ukraine i disse måneder. Både præsident Volodymyr Zelenskyj og hans...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer