spot_img

“Det lignede ikke bare fiskere”

I snart en måned har et af Forsvarets Challengerfly fløjet overvågning over Middelhavet for det europæiske grænsepoliti Frontex. Søndag sejlede to hashsmuglere i ”nettet”. Se video og læs den danske chefs fortælling her.

Et dansk fly af typen Challenger har siden den 10. januar været indsat i store dele af Middelhavet som hjælp for EU’s grænsepoliti og fælles kystvagt Frontex. Med udgangspunkt fra den civile lufthavn i Catania på Siciliens østkyst kan det danske jetfly med både radar, FLIR (Forward-Looking InfraRed) og personel om bord på en enkelt flyvning dække et næsten gigantisk havområde, som det ville kræve adskillige flådefartøjer at klare på egen hånd.

Opgaven for kaptajn Michael Munkner og hans besætning søndag lød på at overvåge et større havområde begyndende med farvandet mellem Italien og Albanien.

“Efter et stykke tid observerer jeg ud af vinduet en lille og hurtigtgående gummibåd, som ser lidt spændende ud. Den har meget fart på, sejler med kurs fra Albanien mod Italien, og så havde den noget på fordækket, som så mærkeligt ud. Det lignede ikke bare fiskere – lad os sige det på den måde,” fortæller Michael Munkner på en telefon fra Catania.

Får travlt med at smide pakker over bord

Fra stor højde begyndte det danske fly med kamera at kigge nærmere på båden og fandt hurtigt ud af, at der var nogle store pakker surret fast på fordækket. Med om bord har danskerne på hver flyvning en italiensk politimand og forbindelsesofficer, og han var meget interesseret i den lille gummibåd. Italieneren har kontakt til de lokale koordinationscentre og deres udrykningsstyrker, mens besætningen på Challengeren har kontakt til Frontex’ International Coordination Center (ICC) i Rom.

Artiklen fortsætter under grafikken …

Det var ved den røde prik i farvandet mellem Italien og Albanien, at det danske Challenger observerede en mistænkelig gummibåd, som viste sig at smugle hash. Grafik: Google og OLFI
Det var ved den røde prik i farvandet mellem Italien og Albanien, at det danske Challenger observerede en mistænkelig gummibåd, som viste sig at smugle hash. Grafik: Google og OLFI

“De beder os så om at blive på målet, så vi holder os oppe i højden og skygger målet i ca. halvanden time. På et tidspunkt beslutter de lokale myndigheder så at sende to patruljefartøjer ud. Da de nærmer sig gummibåden, kan vi se, at de to mænd om bord får travlt med at smide alle pakkerne over bord,” fortæller Michael Munkner.

De to personer blev anholdt, og derefter kunne det danske fly dirigere de italienske fartøjer hen til den position, hvor i alt 28 pakker med sammenlagt omkring 500 kr. hash flød rundt. Bevismaterialet er der rigeligt af pga. flyets effektive kamera og optageudstyr.

Bidraget er højt skattet lokalt og i Frontex

For Michael Munkner var søndag således en rigtig god dag.

“Jeg er utroligt glad for, at vi har været med til, at alt det hash ikke kom ud på gader og stræder i Europa. Vi er hernede for at patruljere grænsen, og det at have stoppet disse smuglere er en stor tilfredsstillelse,” siger han.

Det danske bidrag til Frontex består af otte mand i Catania plus en pilot i ICC i Rom. Danmark har lovet Frontex at bidrage med 100 flyvetimer på en måned, og missionen slutter midnat natten til den 10. februar. Ind til videre har flyet fløjet 72 timer, og det er ifølge Michael Munkner højt værdsat.

“Vi er det eneste fastvingede fly til rådighed i øjeblikket, så vi er højt skattede af Rom til at lave det oversigtsbillede. Og ærligt talt er det dejligt at få så mange roser, som vi får af de lokale og af Frontex. De er meget glade for den hjælp, som vi leverer,” siger han.

Gummibåden viste sig at have smidt 28 pakker med sammenlagt omkring 500 kg hash over bord, som dog alle blev samlet op med hjælp fra det danske Challengerfly. Foto: Frontex
Gummibåden viste sig at have smidt 28 pakker med sammenlagt omkring 500 kg hash over bord, som dog alle blev samlet op med hjælp fra det danske Challengerfly. Foto: Frontex

Andre læste også

Her er nødråbet til ministeren og departementschefen fra piloterne

Abonnement
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen og departementschef Pernille Langeberg har mandag den 22. april modtaget et brev fra 30 unge piloter med rubrikken: "Et flyvevåben i afvikling - nødråb fra piloter". Læs brevet her ... 22.04.2024 Emne: Et flyvevåben i afvikling – Nødråb fra piloter Til: Forsvarsminister Troels Lund Poulsen, Forsvarsministeriets Departementschef, Pernille...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer