spot_img

Bøllebank: Chefen var på radioen efter en halv time

OPDATERET: I 1996 sagde vognkommandør Jakob Hansen, at “chefen” under Operation Bøllebank i Bosnien kom på radionettet efter 30 minutter og gav ordrer. Det var ifølge Hansen ikke eskadronchefen, men Lars R. Møller. 

Eskadronchef Carsten Rasmussen var ikke mentalt til stede under Operation Bøllebank og var slet ikke på radioen i de to timer, som operationen foregik. Han gav ingen ordrer og udsatte ved sin manglende føring danske soldater for unødvendig livsfare. Sådan lyder et af de hårdeste kritikpunkter mod den daværende eskadronchef i radiodokumentaren “Løgnen om Operation Bøllebank”, som DR P1 sendte torsdag eftermiddag.

Denne påstand bliver fremført af sergenterne Peter Lyngbye og Jakob Hansen, som begge var vognkommandører i 2. deling under det historiske kampvognslag i Bosnien i 1994, hvor danske FN-kampvogne under heftig beskydning med artilleri og granater nedkæmpede de serbiske stillinger og dræbte et tocifret antal serbere. I et interview med OLFI har Jakob Hansen gentaget denne påstand.

»Vi var rasende, da vi kom hjem. Vi var ude i to timer, og vi hørte aldrig fra chefen,« sagde han.

Beskylder officerer for skiftende forklaringer

Jakob Hansen og Peter Lyngbye beskylder endvidere Carsten Rasmussen og den daværende oberstløjtnant Lars R. Møller, som dengang var næstkommanderende i den nordiske bataljon NORDBAT 2 i Bosnien, for over årene at være kommet med skiftende forklaringer på, hvem der gav hvilke ordrer hvornår.

I en dokumentarudsendelse, som TV2/Nord producerede i 1996, men som aldrig blev vist på tv, fortæller Jakob Hansen:

»Chefen kommer ind på nettet – der er vel gået en lille halv times tid – og begynder at komme med nogle forholdsordrer. Det har aldrig været planen, at vi skulle ende i den her situation, hvor vi bliver fanget nede i byen. Planen har jo været, at vi skulle op på Tango 2. Men man må handle ud fra den situation, som man står i, og planen er nu, at vi skal ud af det, uden at der sker nogen noget.«

Jakob Hansen understreger i dag, at han ikke hentyder til eskadronchef Carsten Rasmussen, når han taler om “chefen”:

»Når jeg siger chefen, er det et generelt ord over for en journalist. Det er ment som ledelsen, og det er Lars Møller, der kommer på radioen. Det sker ca. en halv time efter første ildåbning,« siger Jakob Hansen.

Det er Jakob Hansen selv, der har taget kontakt til TV2/Nord og i anledning af den aktuelle debat om Operation Bøllebank fået tv-stationen til at publicere den 20 år gamle dokumentarudsendelse. Udsendelsen vil blive sendt på TV2/Nord søndag den 10. januar. Udsendelsen er dog allerede nu tilgængelig på nettet og kan ses her.

PRÆCISERING: OLFI offentliggjorde oprindeligt denne artikel under rubrikken “Bøllebank: Hovedkilde modsiger sig selv om chefens radiotavshed” uden at have talt med Jakob Hansen. 

Andre læste også

Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af Forsvarsministeriets materielanskaffelser

Statsrevisorerne retter en skarp kritik mod Forsvarsministeriet. Det sker på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen, som viser, at Forsvarsministeriets større anskaffelser i snit er 4,5 år forsinket, og at »flere af anskaffelserne ikke har levet op til det planlagte indhold«. Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt mandag. Statsrevisorerne retter...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Jesper Jespersen
Læser
Jesper Jespersen
6. januar 2017 8:25

Jakob Hansen og de 28 kammerater, Danmarks Radio m.fl : Få jer et liv ! Der er mange der forsøger at gøre sig selv interessante….men det her er sgu en gang fløjtende ligegyldig navlepilleri. Uanset om i har ret eller ej. Ta det internt i samarbejdsudvalget…ikke i pressen. Danskerne er bedøvende ligeglade og bør også være det efter 23 år !! Kom videre…