spot_img

Forsvarsministeren kan sove roligt trods dannelsen af en ny regering

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

ANALYSE: Statsministeren har gode argumenter for at beholde sin forsvarsminister efter forhandlingerne om et nyt regeringsgrundlag med K og LA. Flere forhold gør, at det forsvarstro konservative folkeparti med stor sandsynlighed har diskvalificeret sig selv fra posten.

På Marienborg arbejder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i øjeblikket på at lande et nyt regeringsgrundlag sammen med Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti. De færreste tvivler på, at de tre partier når i mål, da skaderne af et eventuelt forhandlingssammenbrud ville være altødelæggende for ikke bare regeringen, men hele det borgerlige Danmark.

Derfor kan man roligt regne med, at der i løbet af ganske få dage kommer en ny borgerlig VLAK-regering. Ud over det politiske indhold i selve regeringsgrundlaget, venter der de tre partiledere en fordeling af ministerposter, og set fra en forsvarspolitisk vinkel er spillet om posten som forsvarsminister interessant.

For de konservative er Forsvaret hjerteblod, og man kan derfor roligt regne med, at netop den post af historiske årsager står højt på ønskelisten. Og så alligevel. For partiet mangler den oplagte kandidat, og samtidig ser Venstre ingen grund til at ”belønne” de konservative for deres enegang og udtræden af forsvarsforliget i sagen om køb af nye kampfly i juni.

Konservative skal acceptere forligsteksten

Med en ny regering kommer de konservative til at acceptere forligsteksten uden ændringer. Det kan partileder Søren Pape Poulsen og de konservative forholdsvis problemfrit argumentere sig ud af ved at fremhæve nogle håndfaste konservative formuleringer om flere penge til Forsvaret og en styrkelse af territorialforsvaret skrevet ind i regeringsgrundlaget.

Når det kommer til ministerposter ser det til gengæld langt sværere ud. For det første er statsministeren godt tilfreds med forsvarsminister Peter Christensen (V), som efter farcen med Carl Holst (V) har skabt ro om Forsvaret, landet aftalen om køb af nye kampfly – og i det hele taget driver biksen på en tilfredsstillende måde.

”PC” er driftssikker, respekteret både i Forsvaret og på Christiansborg og har – ud over selvmålet om at kræve medarbejdernes uniform aflagt ved offentlige ytringer – undgået dumme fejl og dårlige pressesager.

Forsvaret har brug for ro og en sikker hånd

Set fra statsministerens stol er ro og stabilitet omkring Forsvaret og Forsvarsministeriet essentielt i en tid, da der kommer markant øget fokus på national sikkerhed i form af vores forhold til Nato, USA og ikke mindst Rusland. Regeringen har allerede lovet øgede udgifter i forbindelse med det kommende forsvarsforlig, som skal forhandles på plads i løbet af 2017, og i den forbindelse er det vigtigt at have en mand, som kan sit kram og er inde i stoffet. Det kan PC.

Og skulle posten gå til de konservative, hvem kunne det så blive? Set fra et konservativt perspektiv drømmer nogle måske om den bramfrie og stålsatte forsvarsordfører og nuværende formand for forsvarsudvalget, Rasmus Jarlov, som forsvarsminister. Men det kommer ikke til at ske – af flere grunde.

I Venstre ligger følelserne for Rasmus Jarlov under frysepunktet, fordi han personificerede angrebet, som kostede miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) posten i den såkaldte ”Gyllegate”. Derudover oplevede man ikke bare i Venstre, men også i en række andre partier Rasmus Jarlov som dårligt forberedt og udenfor pædagogisk rækkevidde i forbindelse med aftalen om køb af 27 nye F-35 Joint Strike Fighter kampfly. Den unge reserveofficer Jarlov har med andre ord skabt sig så mange forsvarspolitiske fjender, at han ganske enkelt ikke er spiselig for hverken LA eller V.

Konservative mangler oplagte kandidater

Hvem kunne det så være? Søren Pape Poulsen selv? Hans kendskab til Forsvaret handler mere om national kærlighed end faglig indsigt, og han er ifølge kilder derfor mere oplagt som eventuel justitsminister. Skulle det så være Brian Mikkelsen eller Mai Mercado? Næppe.

Et godt gæt på konservative ministre er derfor Søren Pape Poulsen, Brian Mikkelsen og Mai Mercado. Mette Abildgaard bliver det ikke, da de konservative har sagt, at eventuelle ministre træder ud af folketingsgruppen. Med Mette Abildgaard som minister, skulle de konservative lukke Pernille Vermund ind som suppleant, og hun har siden folketingsvalget stiftet partiet Nye Borgerlige og står til at brage ind i Folketinget ved næste valg og må forventes at kapre masser af konservative stemmer.

Man skal aldrig udelukke overraskelser som eksempelvis en udefrakommende minister til et lille parti. Men det ville være en overraskelse af de større, hvilket alt sammen betyder, at forsvarsminister Peter Christensen formentlig sover ganske roligt trods dannelsen af en ny borgerlig regering.

Andre læste også

Før eller siden er vi nødt til at sende Nato-tropper til Ukraine

DEBAT: Folk, der advokerer for en total ukrainsk sejr, må kalibrere deres retorik og strategi, for den kommer ikke, medmindre Nato engagerer sig militært i Ukraine, skriver debattør og historiestuderende Kasper Valentin Poulsen. Der er i sandhed sorte skyer over Ukraine i disse måneder. Både præsident Volodymyr Zelenskyj og hans...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

9 KOMMENTARER

guest
9 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Jørgen K
Læser
Jørgen K
28. november 2016 12:59

Hej Peter, tak for dit svar, men OK godt ord igen, jeg påpeger blot at du nu to gange på kort tid rammer helt skævt med dine analyser. Du har til gengæld nogle rigtig gode artikler som er særdeles læsværdige, mit lidt drilende indlæg var blot du ikke “spår” så går det fint, og jeg vil derfor tilslutte mig CP

Peter Ernstved Rasmussen
Læser
Peter Ernstved Rasmussen
29. november 2016 9:30

Tak 🙂 I al stilfærdighed vil jeg anføre, at hele analysen viste sig at holde stik. At statsministeren så søndag aften var nødt til at fyre “PC” for at få kabalen til at gå op, gør jo ikke analysen forkert. Kun udfaldet 😉 Til gengæld sætter jeg meget stor pris på debatten og hellere få folk op af stolene og udsat for kritik end tavshed. Så tak endnu en gang 🙂

Jørgen K
Læser
Jørgen K
28. november 2016 11:20

Hej Peter
Stopper du med dine forudsigelser, og holder dig til fakta, først var det forsvarschefen, du havde en mening om, og om hvem det ikke kunne blive, så var det omkring en ny forsvarsminister……det næste bliver vel om julemanden kan ses over Østersøen i år…;-)

CP
Læser
CP
27. november 2016 21:53

http://politiken.dk/indland/politik/ECE3489028/ministerkabale-her-er-hvad-vi-ved/

Uha, det der med at spå… Det er godt nok ikke ligetil. Må jeg foreslå at næste overskrift starter med “Efter min bedste vurdering”, det vil nok være bedre..

Henrik B. Andersen
Læser
Henrik B. Andersen
27. november 2016 21:12

Mon Peter Christensen sover godt i nat 😉

CP
Læser
CP
23. november 2016 13:34

“Derudover oplevede man ikke bare i Venstre, men også i en række andre partier Rasmus Jarlov som dårligt forberedt og udenfor pædagogisk rækkevidde i forbindelse med aftalen om køb af 27 nye F-35 Joint Strike Fighter kampfly”

Problemet er nok nærmere at manden var for godt forberedt… Det er Løkkes kugler på bordet, og hvis Pape hamrer næven i bordet, så tror jeg ikke PC og LLR er bedre venner end at taburetklisteret holder vores statsminister i ro.

Jeg tror også på Pape og Mikkelsen. Den sidste er efter min mening åben.

Peter Ernstved Rasmussen
Læser
Peter Ernstved Rasmussen
23. november 2016 13:44
Svar  CP

Med dårligt forberedt hentyder jeg til den politiske proces, hvor Rasmus Jarlov mødte op til de afgørende forhandlinger med ufravigelige og urealistiske krav og uden forslag til, hvor pengene skulle findes. Det blev opfattet som useriøst hos de øvrige forligspartier.

CP
Læser
CP
23. november 2016 13:51

Det kan jo være han havde været så letsindig at tro på forsvarsministerens løfte om en stor herlig offentlig debat.

Jeg har stadig svært ved at se hvorfor det er Jarlov som skulle være useriøs. Når man vil haste sådan en sag igennem kommer sådan noget her til at ske.

Hvis K får penge nok til forsvaret tror jeg ikke De vil forlange ministerpladsen. Men så er vi igen ude i hvor pengene skal komme fra.

Peter Ernstved Rasmussen
Læser
Peter Ernstved Rasmussen
23. november 2016 14:03
Svar  CP

Det har du helt ret i. Og det sidste spørgsmål er vi nok mange, der ser frem til at høre svaret på. Både beløbet og hvor pengene skal komme fra …