spot_img

“Tandhjulene i det internationale system er stoppet med et hvin”

OLFI var med til en fesen valgfest på Hotel Marriott i København oven på det amerikanske præsidentvalg natten til onsdag. Sikkerhedspolitiske eksperter forudser en helt ny sikkerhedspolitisk dagsorden over hele paletten.

Onsdag morgen var den amerikanske ambassadør Rufus Gifford vært for en amerikansk valg-morgenmad på Hotel Marriott i det indre København. Det skulle have været en fest, men blev det aldrig. I stedet stirrede deltagerne vantro på storskærmene, som viste afslutningen på optællingen med republikaneren Donald Trump som ny præsident i USA.

Set i et sikkerhedspolitisk perspektiv er der bred enighed blandt en række eksperter ved arrangementet om, at verden går en ny og mere usikker tid i møde. Mikkel Vedby Rasmussen er professor i statskundskab på Københavns Universitet, og ifølge ham kommer valget som et globalt chok.

“Tandhjulene i det internationale system er stoppet med et hvin. Nu vil de blive sat sammen på en ny måde. Det er en stor begivenhed, og det vil grundlæggende forandre amerikansk indenrigs- og udenrigspolitik – og dermed også vores,” siger han.

Danmark står pludselig helt alene

Ifølge Mikkel Vedby Rasmussen udgør Rusland den mest nærværende trussel mod Danmark i øjeblikket i såvel Østersøen som i Arktis. I løbet af valgkampen har Donald Trump talt varmt om Rusland og Vladimir Putin, og Mikkel Vedby Rasmussen forventer derfor, at “USA under Trumps lederskab vil lave en eller anden form for aftale med Putin”. Og det vil få konsekvenser for Danmarks forsvars- og udenrigspolitik.

“Danmark har stået i forreste række med kritik af Rusland og sagt, at Rusland udgjorde en trussel mod den mellemfolkelige fred både i uden for Europa. Nu står vi pludselig helt alene og kan se os tilbage over skulderen og spørge, hvor vores store, stærke og bedste ven er. Han har åbenbart besluttet sig for at føre en anden politik,” siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Det betyder ifølge professoren, at det danske forsvarsbudget, som i forvejen var under pres, kun vil komme endnu mere under pres, for Donald Trump mener ikke, at Rusland er et stort problem.

“Danmark er det eneste land i Østersøen, som endnu ikke har øget sit forsvarsbudget. Det var vi nok kommet til under alle omstændigheder i det næste forlig, men nu bliver det med meget mere. Trump vil ikke mene, at udgifter til forsvar på to pct. af BNP er en målsætning i forhold til Nato. Han vil nok snarere se det som minimum,” siger Mikkel Vedby Rasmussen, som forudser en større politisk debat om Danmarks forsvars- og sikkerhedspolitik.

Lykketoft frygter handelskrig med Kina

Mogens Lykketoft er tidligere formand Socialdemokratiet, tidligere udenrigsminister og senest formand for FN’s generalforsamling i New York. Han begræder valget af Donald Trump af flere årsager, men nævner dels klimapolitikken og forholdet til Kina, som Trump har truet ved at love markante toldstigninger.

“Klimapolitik er også sikkerhedspolitik, og vi har med Donald Trump fået en klimafornægter som præsident i USA. Det kan formentlig ryste hele den aftale, som vi med møje og besvær har fået etableret på et område, hvor vi faktisk har meget travlt med at agere. Der kan vi blive fatalt forsinket. Forholdet til Kina har også med sikkerhedspolitik at gøre. Kina og USA bliver de to stormagter i verden i dette århundrede. Jeg tror ikke, at der bliver krig. Men handelskrig er slemt nok, hvis man ikke kan holde forståelsen for gensidig afhængighed ved lige, som dog har været fremherskende hidtil,” siger Mogens Lykketoft.

Han ser tillige stor uenighed i Nato om, hvordan man skal forholde sig til Rusland og Vladimir Putin. Og en enighed omkring forhandlingerne med Putin vil ifølge Lykketoft være en forudsætning for at nå et acceptabelt kompromis.

Trump betyder konsekvenser for atomaftalen med Iran

Også i Mellemøsten vil det få store konsekvenser, at amerikanerne har valgt Donald Trump som præsident. Det mener Helle Malmvig, som er seniorforsker og ekspert i Mellemøsten ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). Til gengæld vil valget af Trump betyde mindre for Danmarks engagement i Mellemøsten på grund af vores deltagelse i kampen mod Islamisk Stat (IS).

“Det er den eneste mærkesag, hvor Donald Trump har sagt, at han vil gøre det samme som Obama. Det handler om at bombe fra luften og støtte sig til lokale styrker på jorden. Det vil Trump formentlig også. Til gengæld vil han modsat Obama nærme sig den russiske position i forhold til, hvordan vi skal løse krigen i Syrien. Der vil Danmark og Europa blive presset på vores hidtidige politik, som er, at Assad skal gå og, og man skal finde en politisk løsning måske end da presse med militære midler. Den tror jeg godt, at vi kan lægge i skuffen nu,” siger Helle Malmvig.

Hun nævner også atomaftalen med Iran, som en helt afgørende faktor omkring Mellemøsten, som formentlig vil blive vendt på hovedet nu. En aftale, som Danmark har bakket op.

“Jeg frygter, hvad der skal ske med den. I forvejen har der været stor skepsis på begge sider, og det er så let at få til at gå galt, når Trump siger, at aftalen skal genforhandles. Det vil sige, at vi nu står i en situation, hvor forholdet til en af de vigtigste magter i Mellemøsten står helt åbent,” siger Helle Malmvig.

Jakob Ellemann-Jensen vil som Venstres politiske ordfører afvente de kommende måneder for at se, hvilken kurs Donald Trump lægger. Men han erkender, at presset for at øge forsvarsbudgetterne i Europas – og i særdeleshed i Danmark – ikke er blevet mindre med valget af Trump som ny amerikanske præsident.

“Det giver i hvert fald et wake up call i forhold til, at vi skal være bedre til at håndtere sikkerheden i vores egen del af verden. Det forudsætter, at vi er klar til at bruge de nødvendige midler på det,” siger han.

 

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer