spot_img

Kristian Jensen: Trump åbner for et nyt samarbejde med Rusland

Amerikanernes valg af Donald Trump som ny præsident åbner nye muligheder. Udenrigsminister Kristian Jensen håber på et bedre samarbejde med Rusland, men vil ikke træffe forhastede beslutninger.

Det kom som en overraskelse for mange, at amerikanerne natten til onsdag valgte republikaneren Donald Trump som ny præsident. Også for udenrigsminister Kristian Jensen (V), som OLFI møder til amerikansk morgenmad onsdag på Hotel Mariott med den amerikanske ambassadør Rufus Gifford.

Kristian Jensen lægger ikke skjul på, at det havde været lettere at samarbejde med Hillary Clinton, fordi diplomatiet kender hendes stab og hendes politik – ikke mindst på den udenrigspolitiske scene. Anderledes ser det ud med Donald Trump, som har talt varmt om Ruslands præsident Putin og truet med at underminere hele Nato-alliancen ved ikke at ville forsvare de lande, som ikke betaler to pct. af BNP på forsvar.

Hvad betyder valget af Donald Trump for dansk forsvars- og sikkerhedspolitik?

“Det betyder, at vi skal genopfinde samarbejdet,” siger Kristian Jensen.

Hvad betyder det for forholdet til Rusland, som Donald Trump har talt varmt og positivt om?

“Nu må vi se, om vi kan få skabt en forbindelse, hvor vi kan få USA, Rusland og Europa til at arbejde tættere sammen. Man skal altid prøve at se på mulighederne, og nu er der måske en mulighed for at få en ny start og en bedre dialog, end vi har haft hidtil. Men det skal selvfølgelig være en dialog med Rusland, der holder fat i de principper og værdier, som Europa bygger på,” siger Kristian Jensen.

Betyder valget af Trump, at Danmark hurtigere vil øge forsvarsbudgettet, end regeringen oprindeligt havde tænkt?

“Vi har klart tilkendegivet, at vi har i sinde at øge det danske forsvarsbudget. Vi kan ikke forvente, at USA bliver ved med at betale regningen for europæerne. Men Danmark har gennem de seneste 20 år været aktivt tilstede – også på de svære opgaver – rundt omkring i verden sammen med USA. Jeg tror, at mange republikanere godt kan huske, at vi har løftet svære sikkerhedspolitiske opgaver sammen med USA, og det er et bånd, som vi kan bygge på fremadrettet,” siger Kristian Jensen.

Han understreger samtidig, at det nu gælder om at bevare roen og ikke træffe forhastede beslutninger. Udenrigsministeren vil bruge de kommende 80 dage frem mod Donald Trumps indsættelse den 20. januar på at lære den nye præsidents politik, stab og kommende regering at kende.

“Man skal ikke tage for dramatiske beslutninger denne morgen. Vi skal se, hvilket hold Donald Trump sætter, og hvilken retning han vælger. Når vi ved det, skal vi agere på det, så vi har vores egen sikkerhed på plads og sørge for at have et godt samarbejde på plads med USA, uanset hvem der sidder som præsident,” siger Kristian Jensen.

 

Andre læste også

Bidens alderdom og talefejl overskyggede Nato-topmødet i Washington

Abonnement
ANALYSE: Nato-topmødet i Washington afslørede, at Nato nok står mere samlet og stærkere end i mange år. Men fremtiden afhænger helt af det amerikanske præsidentvalg i november, og derfor var alle øjne rettet mod den amerikanske præsident. Løfterne til Ukraine fra topmødet er massive. Men den økonomiske støtte er...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer