spot_img

Borgerkrigen i Yemen kan ramme den danske handelsflåde

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

ANALYSE: Oprøreres missilangreb på et flådefartøj fra De Forenede Arabiske Emirater (UAE) ud for Yemens kyst viser, at den maritime trussel i dag rækker ud over risikoen for pirateri. Det kan få konsekvenser for den danske handelsflåde, skriver Johannes Riber Nordby i denne analyse.

Hvis man interesserer sig for maritim sikkerhed, er der i løbet af den seneste halvanden uge sket en spektakulær udvikling ud for Yemens kyst. Krigen på land har bredt sig til havet. Borgerkrigen i Yemen har ikke fået meget opmærksomhed i Danmark, men den har desværre nogle af de samme paralleller som borgerkrigen i Syrien. Masser af civile omkomne, forskellige interne og eksterne aktører -herunder et oprør, hvor den ene side er støttet af Saudi Arabien og den anden af Iran.

Den saudiske koalition er støttet af flere golfstater herunder De Forende Arabiske Emirater (UAE). Netop emiraterne har leaset en militær katamaran, som tidligere har været benyttet af den amerikanske flåde, og natten til den 1. oktober lykkedes det de iranstøttede oprørere at affyre et iransk bygget Noor missil. Hvad katamaranens præcise rolle var i den sydlige del af Det Røde Hav vides ikke, men der er spekulationer fra overvågning til transport af nødhjælp. Knap 20 sekunder efter affyringen ramte missilet katamaranen, som straks brød i brand. Skibet sank ikke, men skroget er så ødelagt, at det reelt skal hugges op.

Trykkede iranerne selv på affyringsknapperne?

Den 9. oktober blev der så affyret endnu to missiler, men denne gang mod det amerikanske krigsskib USS Mason i det samme område som ugen forinden mod det emiratiske skib. Ingen af missilerne ramte det amerikanske krigsskib og det er uvist præcis hvorfor – bortset fra, at skibet anvendte chaff.

De sidste uges hændelser rejser en række spørgsmål. Der har længe været spekulationer om, hvor meget Iran reelt støtter Houthi oprørerne i Yemen. Hvis der er tale om det iranske Noor system, kræver det både træning og uddannelse at betjene. Spørgsmålet er derfor ikke, hvorvidt missilerne kom fra Iran, men mere om det var iranerne selv, som sad bag knapperne både den 1. og 9. oktober. Hermed kunne det se ud til, at iranerne er lige så involverede i Yemen som i Syrien.

Den næste bekymring er den civile skibstrafik. Området i det sydlige Røde Hav er et af verdenens mest besejlede områder på grund af handlen mellem Europa, Mellem- og Fjernøsten. Således skete angrebet på emiraternes katamaran, mens der lå to handelsskibe tæt ved, og risikoen for, at missilet havde ramt et af dem, var til stede. Lignende hændelse så man tilbage i 2006, da Hizbollah med iransk hjælp affyrede mindst to tilsvarende missiler mod en israelsk fregat. Det ene ramte krigsskibet, mens det andet ramte et civilt handelsskib, som sank kort efter. Den israelske fregat var heldig, og man mistede”kun” fire søfolk, men kunne selv sejle på værft for at blive repareret.

Den maritime trussel rækker i dag ud over pirateri

Så heldig var katamaranen fra emiraterne ikke, og spørgsmålet er reelt, om dette markerer en begyndelse, hvor maritime lande som Danmark så småt skal til at fokusere på andre maritime trusler? For sammenholdt med angrebene ud for Yemens kyst har krigen i Syrien tilsvarende vist, at Rusland også besidder krydsermissiler. Således har Rusland udført angreb inde i Syrien fra både Middelhavet og Det Kaspiske Hav.

Det kunne se ud til, at vi skal begynde at tænke maritime trusler og beskyttelse af danske maritime interesser ud over, hvad der kan betegnes som pirateri – og indstille os på, at en missiltrussel fra land er langt mere reel i dag end blot for få uger siden i de farvande, som også besejles af den danske handelsflåde.

Den amerikanske flåde har allerede afsendt tre flådefartøjer til området. Det er for tidligt at sige, hvorvidt vi er begyndt at se en ny trend. Det vil fremtiden vise, men det er ikke utænkeligt, at det i fremtiden vil være i dansk interesse at beskytte international skibstrafik ikke kun mod pirater, men også mod oprør og borgerkrig i en verden, hvor adgangen til avancerede våben bliver lettere og lettere.

Opdatering 12. oktober 2016

US Naval Institute (USNI) oplyser, at destroyeren USS Mason var sammen med en anden amerikansk destroyer, USS Ponce, ud for Yemens kyst. USS Mason affyrede to standard-missiler (SM-2s) og et enkelt Enhanced Sea Sparrow Missile (ESSM) for at forsvare sig selv og USS Ponce. Det ene af de fjendtlige missiler ramte vandet, og det andet menes at være skudt ned af et af de to amerikanske SM-2s missiler, hvilket endnu ikke er bekræftet. 

Johannes Riber Nordby er militæranalytiker på Forsvarsakademiet.
Johannes Riber Nordby er militæranalytiker på Forsvarsakademiet.

Andre læste også

Stop nu den manipulerende propaganda!

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvaret genvinder aldrig befolkningens tillid, før hele det militære system åbner mere op og begynder at kommunikere ærligt og troværdigt. Sagen om ”Iver Huitfeldt” blev håndteret katastrofalt, og den nu detroniserede forsvarschef Flemming Lentfer fortsætter i egen kamikazestil gennem sin advokat. Vi sagde det i kærlighed. ”Cirkus Mili” var...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer