spot_img

Kristian Jensen gav Ukraine mere end moralsk opbakning

OLFI var med, da udenrigsminister Kristian Jensen torsdag-fredag besøgte Ukraine for at deltage i den årlige Jalta-konference. Rusland spillede en hovedrolle under besøget, men trods massive udfordringer er udenrigsministeren optimist på Ukraines vegne.

Det lignede traileren til en dårlig Hollywoodfilm om ragnarok. Med bomber, krig, naturkatastrofer og udslettelse illustreret med massive vandmasser, som skyller både Paris og New York i havet. Men den korte video var alvorligt ment, idet den blev vist som åbning af den årlige Jalta-konference i ukrainske Kiev med det mere mundrette navn YES (Yalta European Strategy) som en forsmag på, hvad konsekvenserne kan være af den globale udvikling – underforstået forårsaget af Rusland.

På forreste række sad den danske udenrigsminister Kristian Jensen (V) og tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), som i dag er rådgiver for den ukrainske præsident Petro Poroshenko, sammen med den tidligere EU-kommissionsformand José Manuel Barroso, den tidligere svenske udenrigsminister Carl Bildt foruden en række øvrige ”forhenværende”.

På den måde symboliserede deltagerlisten trods de prominente navne den udfordring, som Ukraine kæmper med for at holde sin plads højt på den europæiske dagsorden. Med Brexit, migrationskrise og en række andre udfordringer er spørgsmålet om Ukraine ikke længere det vigtigste, hvilket Carl Bildt venligt understregede i et tweet efter åbningen af konferencen fredag:

”Spurgt om Ukraine stadig er højt på EU agenda. Nej, og vær glad for det. Ikke længere nogen akut krise. Lang kamp for reformer.”

Den demokratiske verden taber kontrol over egne værdier

Men det var næppe det, som præsident Petro Poroshenko håbede at høre. I sin åbningstale talte han dunder mod Rusland og opsummerede det seneste års europæiske udfordringer med migrationskrise, massive russiske fuld-skala-øvelser på Natos østlige grænse, fortsat russisk aggression i det østlige Ukraine, terrorisme, voksende populisme og højreekstremisme.

”Den demokratiske verden taber kontrol over sine egne værdier, mens den russiske propaganda med sine paranoide forestillinger er tranformeret fra marginal til mainstream og forsøger at trænge ind i hovederne på den vestlige civilisation med sin europæiske skepsis, antiamerikanisme og isolationisme, der nedbryder den vestlige civilisation,” sagde han.

Poroshenko påpegede de massive summer, som russerne bruger på propaganda for at sprede nationalisme, had, intolerance og splittelse i Vesten og ”ruinere fællesskabet i den europæiske union og det transatlantiske bånd”, og så opfordrede han til europæisk lederskab.

”Vi taler ikke om at forsvare Ukraine, men om at forsvare vores fælles Europa. Vi kan vinde denne kamp, men vi kan kun gøre det sammen. Hvad, jeg har brug for, er europæisk lederskab. Ikke penge, våben eller rådgivere. Jeg har brug for jeres fællesskab og solidaritet med Ukraine,” sagde han.

Løfte om at prioritere Ukraine i EU

Hvis præsident Poroshenko oplever nogle europæiske lande tøvende i forhold til Ukraine, tænker han næppe på Danmark, og det fik Kristian Jensen lejlighed til at understrege flere gange. Dels havde han 120 mio. kr. fra EU med til – med Danmark i spidsen og 10 medarbejdere ansat i Kiev – at understøtte de nye anti-korruptionsmyndigheder i Ukraine. Dels kom han under den uofficielle åbning af YES konferencen torsdag aften med et løfte, som måske kan vise sig sværere at holde i virkeligheden end at sige på en scene i det gamle våbenarsenal, som dannede rammen om Yalta European Strategy.

”Danmark og EU bakker helt og holdent op om Ukraines økonomiske planer og står bag Ukraine i forhold til Ruslands aggression i Østukraine og på Krim. Jeg lover, at vi vil forblive med at holde Ukraine på toppen af den europæiske agenda, selv om vi har alt for mange konflikter rundt om i verden,” sagde Kristian Jensen og blev afbrudt af klapsalver.

Artiklen fortsætter under billedet …

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) taler ved den uofficielle åbning af Yalta European Strategy konferencen i Kiev. Foto: Ernstved
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) taler ved den uofficielle åbning af Yalta European Strategy konferencen i Kiev. Foto: Ernstved

Det budskab gentog han, da han sad over for den ukrainske premierminister Vlodomyr Groysman på syvende sal af regeringsbygningen Rada, hvorfra man – ved at trække lidt i gardinerne – har et imponerende vue over floden Dnepr. I mødet skulle også den svenske udenrigsminister Margot Wallström have deltaget, men på grund af sygdom var hun afløst af den politiske direktør i det svenske udenrigsministerium.

”Danmark og Sverige har gennem et stærkt partnerskab været i stand til at sætte Ukraine på den europæiske agenda, og vi forsikrer jer, at den Europæiske Union ikke glemmer vigtigheden af Ukraine. Vi vil gøre, hvad vi kan for at støtte konstruktionen af det ny Ukraine,” sagde Kristian Jensen og understregede, at Danmark står last og brast med Ukraine i konflikten med Rusland.

Erkender åbenlyst problemer med korruption

Under sit besøg i Kiev fik Kristian Jensen bekræftet de markante fremskridt, som Ukraine trods konflikten med Rusland har gjort ved bl.a. at reformere banksektoren, energisektoren og styrke indsatsen mod korruption. Vel er der lang vej igen, men det ukrainske demokratiske lederskab giver ifølge Kristian Jensen anledning til optimisme.

”Ukraine skal roses for at være et land, der helt åbent erkender, at de har problemer med korruption, hvor mange andre lande nægter at tale om det eller forsøger at skjule det. Ukrainerne er pinligt bevidste om, at korruption er en af de største udfordringer for deres lands fremtid. Omvendt er det også en af de muligheder, hvor man kan gøre noget. Det at bekæmpe korruption er besværligt, men det er muligt at gøre noget. Erkendelse er det første skridt på vej til en løsning,” siger han.

Den pointe blev ganske godt understreget af Anastasia Krasnosilska fra Ukraines Anti Corruption Action Centre under Kristian Jensens allerførste møde i Kiev. Det blev holdt i møderummet ”Amsterdam” på Hotel Hilton, hvor udenrigsministeren mødte repræsentanter for flere civile organisationer.

”Ukraine er det mest transparante, korrupte land i verden,” sagde hun og slog et stort smil op.

Kristian Jensen er optimist på Ukraines vegne

Men hvad får Kristian Jensen ud af tilbringe to intensive dage i Kiev med møder fra morgen til aften. En hel del, forklarer han i skyerne over Ukraine efter have spist aftensmad i Challengerflyet på vej hjem mod København – og Karup for ministerens vedkommende.

”Vi har styrket Danmarks adgang til de politiske niveauer i Ukraine ved at have været inde hos præsidenten, premierministeren og de øvrige ministre. Det betyder, at vi har nemmere ved at tale vores sag. Jeg tror også, at besøget er med til at placere Danmark stærkere i den ukrainske bevidsthed som et land, der hjælper dem, og som er aktivt i transformationen fra det gamle Ukraine med en sump af korruption til det nye Ukraine, som skal være markedsøkonomisk baseret på menneskerettigheder,” siger han.

Det var en meget dyster dundertale, som Petro Poroshenko holdt på YES konferencen. Kan du bevare optimismen efter at have hørt den?

”Hvis ikke jeg var optimist, ville det være svært at slæbe mig ind på arbejde hver eneste morgen, for randen af konflikter rundt om i Europa er næsten uudholdelig. Derfor er det nødvendigt at være både optimist og realist. Og at være idealist og kyniker, men ikke enten eller. De to ting skal have en vis blanding. Jeg kan se, at Ukraine har bevæget sig i den rigtige retning. På makroøkonomi, på erhvervsvenlighed og på at etablere de rigtige institutioner for at begrænse korruption. Ukraine har store udfordringer sikkerhedspolitisk i forhold til Donbas og Krim og en indre udfordring i form af at bekæmpe korruption. Men samlet set går det den rigtige vej, så ja, jeg er optimist,” siger Kristian Jensen.

På vej mod Kiev i Forsvarets VIP Challenger-fly har udenrigsminister Kristian Jensen (V) en samtale med sin personlige rådgiver Peter Høyer (tv). Foto: Ernstved
På vej mod Kiev i Forsvarets VIP Challenger-fly har udenrigsminister Kristian Jensen (V) en samtale med sin personlige rådgiver Peter Høyer (tv). Foto: Ernstved

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer