spot_img

Norge vil øge forsvarsbudgettet med 165 mia. kr. i historisk satsning

Det nye sikkerhedspolitiske billede gør det ifølge den norske regering tvingende nødvendigt at styrke forsvaret markant. Derfor vil regeringen øge det årlige forsvarsbudget med 7 mia. kr. og styrke forsvaret med 165 mia. kr. over de kommende 20 år.

En historisk satsning på Forsvaret. Sådan betegner den norske regering selv det oplæg, som statsminister Erna Solberg (Høyre) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (Høyre) fredag præsenterede på et pressemøde i Oslo.

“Vi fremlægger i dag en langtidsplan for forsvaret, som sætter en ny kurs. Det gør vi, fordi forsvaret i dag ikke er tilpasset de udfordringer, som vi står over for. Vi varsler et taktskifte og en historisk satsning på forsvaret. Den største satsning siden afslutningen på Den Kolde Krig. Vi tager i dag et stort skridt på vejen mod Natos mål om at øge forsvarsbudgetterne og bruge to pct. af BNP på forsvaret,” sagde Erna Solberg.

Oplægget kommer få uger før Nato-topmødet i polske Warszawa, hvor USA atter en gang vil lægge pres på de europæiske allierede for at øge udgifterne på forsvarsbudgetterne.

Stor politisk optimisme og lille økonomisk realisme

Ifølge den norske statsminister bygger de tidligere norske forsvarsforlig på “stor sikkerhedspolitisk optimisme og lille økonomisk realisme”. Regeringens oplæg til en flereårsaftale lægger op til en styrkelse af det norske forsvar med et løft på 7,2 mia. norske kroner om året til lige i underkanten af 50 mia. kr. årligt. Det skal over de næste 20 år dække et merbehov på 165 mia. kr., samtidig med at regeringen ønsker at forbedre og effektivisere forsvaret.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide kalder satsningen for “tvingende nødvendig”.

“Regeringen lægger med denne langtidsplan grundlaget for en langsigtet og bæredygtig udvikling af forsvaret med reel balance mellem opgaver, struktur og økonomi. Forsvaret er i dag ikke tilpasset de udfordringerne, som vi står over for, og derfor må vi styrke forsvarsevnen,” siger Ine Eriksen Søreide.

Til sammenligning bruger Danmark omkring 20 mia. kr. på forsvaret og er fortsat det eneste land i Østersøregionen, som ikke har øget forsvarsudgifterne som følge af den voksende trussel fra Rusland.

Admiral Haakon Bruun-Hanssen er forsvarschef i Norge, og han glæder sig over regeringens merbevilling til det norske forsvar. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvarets Mediesenter (Norge)
Admiral Haakon Bruun-Hanssen er forsvarschef i Norge, og han glæder sig over regeringens merbevilling til det norske forsvar. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvarets Mediesenter (Norge)

Bygger på forsvarschefens anbefalinger

Regeringens oplæg bygger på den militærfaglige anbefalinger, som den norske forsvarschef admiral Haakon Bruun-Hanssen afleverede til regeringen den 1. oktober i fjor.

Bl.a. argumenterede forsvarschefen for en udvikling af forsvaret til at løse de mest krævende opgaver med henblik på at kunne forsvare Norge – herunder et betydeligt øknomisk løft til forsvaret. På den baggrund glæder fordsvarschefen sig over regeringens udspil, som nu skal forhandles i det norske storting.

“Det militærfaglige råd var en ekstremt krævende anbefaling for regeringen at håndtere, men jeg oplever at den gennem den foreslåede langtidsplan i stor grad har fulgt mine råd om at styrke Forsvaret økonomisk og imødekomme en økonomisk bæredygtig udvikling,” siger Haakon Bruun-Hanssen.

Regeringen har i sit oplæg prioriteret strategiske kapaciteter, og planen fastholder således købet af 52 nye F-35 kampfly, nye ubåde, områdeluftværn og en fortsat satsning på efterretningstjenesten. Regeringen anbefaler derudover at erstatte de aldrende P-3 Orion overvågningsfly med nye maritime patruljefly.

Læs her den norske regerings temaside om forsvarsudspillet.

Du kan se video fra regeringens præsentation af den nye langtidsplan for det norske forsvar her

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer