Forsvarsministeriet afviser Boeing

0
Boeings F/A-18 Super Hornet F-version med to sæder flyver over Kronborg på et flyets mange besøg i Danmark i forbindelse med konkurrencen om køb af nye kampfly. Foto: Boeing

Boeing deltager ikke med to versioner af sin Super Hornet i den danske kampfly-konkurrence, slår Forsvarsministeriet fast. Det proklamerede Boeing ellers i sidste uge over for Olfi.

Nej, Boeing deltager ikke med to versioner af F/A-18 Super Hornet i den danske kampfly-konkurrence, hvilket Boeings Tom Bell ellers slog fast over for Olfi i sidste uge. Han er vice president for Global Sales & Marketing i Boeing Defense, Space & Security og proklamerede over for Olfi, at Boeing deltager med både Super Hornets E-version (enkelt sæde) og F-version (to sæder).

Her er det måske på sin plads at understrege, at anskaffelsen af nye kampfly bliver gennemført i en såkaldt Government-to-Government-proces, hvilket betyder, at køb og salg foregår mellem to regeringer i modsætning til en direkte anskaffelse ved producenterne. For Boeings og Super Hornets vedkommende er U.S. Navy International Programs Office leverandør på vegne af den amerikanske regering.

Det er ifølge Forsvarsministeriet således U.S. Navy International Programs Office, der har besvaret den Request for Binding Information (RBI), som Nyt Kampfly Program udsendte den 10. april 2014.

I en mail til Olfi skriver Forsvarsministeriet, at kontoret Nyt Kampfly Program i 2014 vurderede Boeings Super Hornet F-version med to sæder til at have den bedste operative kapacitet. Det var derfor denne version, som kontoret udbad sig informationer om, da man efter en pause på fire år genoptog kampfly-konkurrencen og bad producenterne indsende bindende svar på ministeriets RBI.

US Navy og Boeing vendte ikke tilbage

I den indledende konkurrence havde Nyt Kampfly Program udbedt sig informationer om E-versionen med et sæde.

”Efter udsendelsen af RBI har der været en opfølgende dialog mellem Nyt Kampfly Program og U.S. Navy International Programs Office, hvormed det, efter spørgsmål fra kandidaten, fra dansk side er blevet gjort klart, at det ville være muligt at tilbyde et miks af F/A-18F og F/A-18E, såfremt kandidaten ønskede dette,” skriver Forsvarsministeriet.

Noget tyder på, at den besked ikke er opfattet så klart hos Boeing, som den ifølge Forsvarsministeriet er blevet afleveret til US Navy. I hvert fald sagde Tom Bell sådan her til Olfi i sidste uge:

Tom Bell er vice president i Global Sales & Marketing under Boeing Defense, Space & Security og besøger Danmark i forbindelse med lanceringen af en storstilet informationskapagne. Foto: Ernstved
Tom Bell er vice president i Global Sales & Marketing under Boeing Defense, Space & Security og besøgte i sidste uge Danmark i forbindelse med lanceringen af en storstilet informationskapagne. Foto: Ernstved

”Vi vendte tilbage til kontoret Nyt Kampfly Program og spurgte, om kontoret kun ville have informationer om F-versionen. Svaret var, at de havde alle de informationer, som de havde behov for omkring E-modellen fra den sidste konkurrence, men gerne ville forstå mulighederne med F-versionen.”

Videre sagde han:

”Den nye RBI er ifølge dokumenterne et tillæg til den eksisterende RBI. Vi svarer naturligvis alene på kontorets forespørgsler, og i anden omgang var de udelukkende rettet mod F-versionen. På den baggrund vil vi ikke blive overraskede, hvis Danmark vælger E, F eller et miks af begge,” sagde Tom Bell.

Radikale kalder sagen “noget syndigt rod”

Men det afviser Forsvarsministeriet i sin mail til Olfi:

”Som nævnt har Nyt Kampfly Program kun modtaget RBI-besvarelser omhandlende F-versionen af Super Hornet.”

Sagen har i dag fået SF og De Radikale til at kræve en redegørelse fra forsvarsministeren.

“Det er noget syndigt rod. Det er jo helt grotesk, at vi her, få uger før vi skal tage beslutningen, faktisk ikke rigtig ved, hvilke fly, der er i spil. Så vi kommer til at bede forsvarsministeren om at redegøre for, hvad der er op og ned i den her sag. For begge parter kan jo ikke have ret,” siger De Radikales forsvars- og udenrigspolitiske ordfører, Martin Lidegaard, til DR.

Olfi har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Boeing til de nye oplysninger fra Forsvarsministeriet.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer