Forsvarsminister degraderer departementschef

0
Fredag den 18. december 2015 tiltrådte Thomas Ahrenkiel som ny departemenentschef i Forsvarsministeriet. Foto: Forsvarsministeriet

Forsvarsministeriets departementschef, Lars Findsen, har fredag den 18. december forladt sin post og byttet job med Thomas Ahrenkiel, som bliver konstitueret departementschef og kommer fra en stilling som chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Det oplyste Forsvarsministeriet torsdag i en kortfattet meddelelse.

Ministeriet angiver ikke nogen årsag til den pludselige degradering af Lars Findsen, som i sin tid blev hentet til ministeriet af daværende forsvarsminister Søren Gade (V). Dengang kom Lars Findsen fra en stilling som chef for Politiets Efterretningstjeneste, og han vender dermed til et velkendt område. I sin tid nåede han at være departementschef for seks ministre – her nævnt i kronologisk rækkefølge:

Søren Gade (V), Gitte Lillelund Bech (V), Nick Hækkerup (S), Nikolaj Wammen (S), Carl Holst (V) og Peter Christensen (V).

Forsvarsminister Peter Christensen (V) har ikke offentligt udtalt sig om sine bevæggrunde til at fjerne Lars Findsen, men han skriver i et skriftligt svar til flere medier, at han er “tilfreds” med ændringen i forsvarets øverste ledelse. Samtidig ser han frem til, at en ny departementschef bliver endeligt udpeget snarest.

Thomas Ahrenkiel har en fortid i både Udenrigsministeriet og Statsministeriet og spås at fortsætte i stillingen som “DC”.

Om degraderingen oplyser kilder tæt på regeringstoppen til Olfi, at man i Venstre aldrig har glemt Lars Findsens håndtering af den såkaldte jægerbogs-skandale. Lars Findsen var af forsvaret blevet advaret mod at stole for meget på validiteten af en arabisk oversættelse på internettet. Alligevel valgte departementschefen for rullende kameraer under et presseinterview med ministeren at minde Søren Gade om sammenhængen ved at vifte med et papir med påskriften “Arabisk oversættelse”. Sagen kostede både daværende forsvarschef Tim Sloth Jørgensen jobbet og senere også Søren Gade posten som forsvarsminister, mens Lars Findsen slap for yderligere konsekvenser.

Derudover har man heller ikke glemt Lars Findsens rolle i den såkaldte radar-sag, som Jyllands-Posten i 2012 afdækkede i artiklen Stik imod alles ønsker. Den handlede om, at daværende forsvarschef Knud Bartels forud for de politiske forhandlinger om Helmandplanen 2011-2012 gentagne gange havde advaret ministeriet om at udsende en dansk radar til Nordafghanistan, fordi hverken Nato, amerikanerne eller briterne ønskede den. Alligevel blev radaren serveret for politikerne som et klart ønske fra Nato.

Det er velkendt, at Lars Findsen havde et nært og godt forhold til Nick Hækkerup, mens den borgerlige regering i sommer oplevede departementschefens fravær, da den nye forsvarsminister, Carl Holst (V), stod i problemer til halsen med bl.a. utilfredse flymekanikere og en forkert forklaring på Danmarks deltagelse i Irak-krigen.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer