spot_img

Danmark sender specialstyrker til Mali

Den danske regering har besluttet at sende et transportfly og 30 elitesoldater til Mali, selv om den danske styrkechef havde bedt om noget helt andet.

♦ Det bliver ikke en styrke på 250 mand med pansrede lastbiler, som Danmark sender til Mali. Det var ellers, hvad den danske chef for FN-styrken MINUSMA, generalmajor Michael Lollesgaard, havde bedt om.

I stedet sender Danmark et Herkules C-130 transportfly med tilhørende stab på op til 60 personer og et specialoperationsbidrag på 30 personer fra Jægerkorpset og Frømandskorpset. Samtidig åbner regeringen for yderligere at udsende flere stabsofficerer til missionen, ligesom Rigspolitiet er rede til at udsende op til 12 danske politifolk.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) glæder sig over beslutningen, som i Folketinget bliver bakket op af Liberal Alliance, Socialdemokraterne, De Radikale, SF og Alternativet.

”Vi sender et stærkt dansk bidrag til den fredsbevarende mission i Mali. Formålet er at stabilisere landet og dermed skabe grundlag for en fredelig udvikling. Det skal være med til at forebygge terrorgrupper og bremse den illegale migration, som vi er vidne til i Europa,” siger Kristian Jensen.

Mali er en delaf Danmarks Nærområde

Efter sammenbruddet i Libyen er Mali ifølge udenrigsministeren en del af Danmarks nærområde, fordi landet nu kun er én grænse fra Europa. Kristian Jensen mener videre, at Danmark med bidraget til FN-styrken i landet medvirker til at støtte op om, at Malis regering – støttet af det internationale samfund – får gennemført politiske løsninger med udgangspunkt i den maliske fredsaftale.

FN’s fredsbevarende mission i Mali understøtter våbenhvilen og fredsaftalen mellem de væbnede grupper, den maliske regering og det internationale mæglerteam. Mandatet har fokus på sikkerhed, stabilisering og beskyttelse af civilbefolkningen. De danske specialstyrker vil indgå i en nederlandsk Special Operations Task Group i Gao-regionen fra omkring april 2016. Styrkerne skal primært udføre efterretningsindhentningsopgaver som eksempelvis langtrækkende patruljeaktiviteter, overvågningsopgaver og områdeanalyser af lokale miljøer, herunder etablere netværk og relationer til lokale ledere.

Denne opgave løste tyske specialenheder, men den bliver nu afløst af danske. Forsvarsminister Peter Christensen (V) mener ikke, at det er et problem, at Danmark i stedet for det efterspurgte bidrag på 250 mand og pansrede lastbiler  sender noget helt andet.

“Med et transportfly og specialoperationsstyrker leverer Forsvaret et godt og solidt bidrag, der vil kunne hjælpe til at stabilisere Mali sammen med de øvrige FN-bidrag,” siger han.

Transportfly skal transportere materiel og personel

Transportflyet vil være baseret i hovedstaden Bamako og bestå af en besætning, logistikere, teknikere, sikkerhedspersonel og et administrativt støtteelement. Flybidraget skal flyve for MINUSMA internt i Mali samt til destinationer i regionen og transportere personel og materiel.

Rigspolitiet forventes at udsende polititjenestemænd både til strategiske hovedkvartersopgaver og til politiopgaver i de nordlige, konfliktramte regioner. Der sigtes mod en udsendelse snarest muligt i 2016. Dette vil være første gang siden 2008, at Danmark udsender et politibidrag i en FN-ramme.

Ifølge Udenrigsministeriet har Danmark i årtier haft et betydeligt udviklingsengagement i Sahel-landene Mali, Niger og Burkina Faso. Danmarks udviklingssamarbejde med Mali er på omkring 175 millioner kroner årligt, der går til god regeringsførelse, fremme af udviklingen af den private sektor og støtte til vand og sanitet. I tillæg hertil gennemfører Danmark regionale stabiliseringsindsatser i Mali, ligesom Danmark yder humanitær bistand til krisen i Mali og maliske flygtninge i omkringliggende lande.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer