spot_img

Flyvevåbnet skal spare mere end ventet og må sløjfe øvelser og uddannelse

I april stod det klart, at man i Flyvevåbnet – i lighed med resten af Forsvaret – skal spare et større millionbeløb i kølvandet på OK24-forhandlingerne. Nu er yderligere besparelser på vej, og det får mærkbare konsekvenser for de ansatte, som hverken må komme på kurser og øvelser, men tvinges til at afspadsere.

Det blev ikke modtaget med jubel mange steder, da det i april blev annonceret, at de mange milliarder til Danmarks trængte forsvar først tilflyder enhederne på den anden side af en ny sparerunde. Forklaringen skal findes i overenskomstforhandlingerne, OK24, der sikrede offentligt ansatte en lønstigning, som de enkelte arbejdspladser på statens område, herunder...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Et kriseramt Boeing retter blikket mod Europa og udvider på hjemmebanen

Abonnement
REPORTAGE: Boeings civile forretning står i problemer til halsen, men koncernens forsvarsgren øjner store salg til et oprustningsvilligt Europa. Senere på måneden viser Boeing sine produkter frem på flyshowet i Farnborough, og som en del af optakten inviterede flygiganten OLFI og en række andre europæiske og amerikanske forsvarsmedier på...

Kommentér artiklen ...

6 KOMMENTARER

guest
6 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Mickei Reinhold Jacobsen
Læser
Mickei Reinhold Jacobsen
8. juni 2024 9:52

Trist at en ting som normale lønforhandlinger, som man har kunnet se komme på 100 km., skal være den direkte årsag til, at kurser, øvelser og anden tjeneste nærmest stryges resten af året.

På samme måde er budgetterne hos FES og andre myndigheder også lukket, for resten af året.
Allerede sidste år oplevede vi flere steder, et stop for ansættelser hvis en medarbejder sagde op. Lønsummen blev ganske enkelt fjernet… Og selv i det nye budgetår er den ikke kommet tilbage.

I sidste ende kan man spørge politikerne, hvordan de har tænkt sig at det Forsvar som de prædiker ligger lige om hjørnet, nogensinde skal materialisere sig når man bliver ved med at undergrave tingene?

Men havde vi forventet, at de samme politikere som bærer skylden for årtiers nedslidning og udhuling af Forsvaret, skulle kunne sørge for at bringe tingene på rette kurs igen?

Hvis vi ser på hvad der har materialiseret sig siden man indgik aftalerne om de mange milliarder, ja så er det rimeligt overskueligt. Ikke mindst hvis man befinder sig i den skarpe ende, af det Forsvar som jo nærmest ikke en gang har et eksistensgrundlag.

Nul, ingenting, som i overhovedet intet!, er der kommet derud hvor tomheden runger på højde med stemmeboksene ved det kommende EU valg.

De eneste steder hvor man oplever en faktisk aktivitet er i donationerne til Ukraine og når det kommer til at sørge for tålelige indkvarteringsforhold for de værnepligtige i hæren.
Alle andre steder, er troen på en lidt lysere fremtid fuldstændigt forsvundet!

Og man kan undre sig, for hvis man følger styrelserne på f.eks. LinkIn, ja så vælter de civilt ansatte sig i fede oplevelser f.eks.:

-Militær Grunduddannelse for Civile hvor de civilt ansatte i 5 dage farer rundt og prøver kræfter med det militære element. Under kyndig vejledning af militære instruktører.

Det er da herligt, at de civile får et indblik i, hvad det egentligt er der sker rundt omkring dem.
Men i en tid hvor dem i uniform skal holde sig indendøre og helst sidde helt stille, så de ikke kommer til at udløse et tillæg eller optjene en times afspadsering, er det sgu da grotesk at den non operative del skal fare rundt og lege soldater..!

Så at nye militære medarbejdere gennemsnitligt kun holder 2 år, inden de farer ud af porten igen, er faktisk noget der nærmest fortjener en udholdenhedsmedalje.

Betegnelsen “CIRKUS MILLE”, er igen begyndt at give alt for god mening…

Jesper Holm
Læser
Jesper Holm
9. juni 2024 9:20

Det er desværre en retorik vi også hører tilsvarende andre steder i koncernen, og får de politiske skåltaler til at fremstå næsten komiske. Her fra min stol i FMI kan jeg få øje på både manglende kaffemaskiner og tonerpatroner til vores printer, begge med ukendt leveringstid. Skulle man savne en god kop kaffe, kan man tage til møder hos departementet i HK9, hvor både fine kaffemaskiner og frokostordninger er indført for at holde på medarbejderne.

Den 17, april fik vi alle i FMI Ballerup en mail omhandlende at FES er udfordret på økonomien, grundet et mérforbrug i 2023 og mange lovpligtige serviceeftersyn og vedligehold i 2024, så alle “nice” ting bliver berørt, herunder møbelindkøb af enhver art, kaffemaskiner, defekte toiletter, døre, vinduer etc. etc. Man tjekker lige datoen igen når man får sådan en mail.

Nu skal jeg ikke læse nyheder ret længe for at finde ud af, hvorfor jeg selv er i systemet på 27. år, men tiltrækning og fastholdelsen af nye medarbejdere vil alt andet lige være mere op ad bakke. Jeg er spændt på, hvornår opbygningen af forsvarets fundament starter, og håber på at det også vil omfatte både tonerpatroner, kaffemaskiner og måske endda et par nye elpærer, selvom aktiviteter, øvelser, uddannelsestilag m.v. for mine uniformerede kollegaer naturligvis er vigtigst.

God søndag og brug jeres stemmeret.

Carsten Holm Albrektsen
Læser
Carsten Holm Albrektsen
8. juni 2024 8:18

Det er en ganske mærkværdig fortælling som er i gang internt i Forsvarets om den ene efter den anden nedskæring, aflysning og udsættelse. Det skal sammenholdes med befolkningens oplevelse med store store pengepakker til Forsvaret. Sandheden er at Forsvaret endnu ikke har modtaget nogle af alle de gode hensigter.

Kim Tang
Læser
Kim Tang
8. juni 2024 7:11

Er fuldstændig enig, og også uforstående overfor det altid er personel man starter med at spare på.
Vi har masser af maskiner, køretøjer, og udstyr der skal have udført eftersyn, det kunne man sagtens flytte til næste år. Og derved faktisk give de i forvejen underbemandet værksteder i forsvaret, en chance for at indhente det forsømte. Håber snart der kommer en ende på det her, at skulle bede folk gå hjem 1 time eller 2 før fyraften, fordi der ikke er penge. Og på den anden side køre biler ud på civile værksteder for at få lavet eftersyn virker skørt.

jørgen pedersen
Læser
jørgen pedersen
8. juni 2024 11:16

Det er på høje tid at vesten træder i karakter, russerne (befolkningen) har nærmest ikke mærket der var krig,og de er efter min mening vigttig for at stoppe Putins vanvid.

Palle Randløv
Læser
Palle Randløv
12. juni 2024 1:05

Til jer der stadig er i mille, prøv at kontrollere datoen for sidste lovpligtige eftersyn og næste lovpligtige eftersyn på skydeporte, rulleporte, elevatorer og lignende! Og hvis det undrer jer at elevatoren ikke har fået eftersyn som den skal, kan det være den har ændret status til “lift”, så skal den nemlig ikke have nogen som helst eftersyn! Især hydrauliske elevatorer ændrer status til lift. I kan jo prøve at kontrollere dem i FMI (gammel vagtbetjent).