spot_img

Lad os endelig bygge krigsskibe i Danmark – og købe ubåde i udlandet. Nu!

KOMMENTAR. Anbefalingerne fra et maritimt partnerskib peger på, at der med fordel kan genopbygges en langsigtet dansk produktion af krigsskibe. Projektet har sine naturlige fordele – og markante ulemper. Fokus på danske arbejdspladser må aldrig stå i vejen for behovet for igen at investere i ubåde.

Tirsdag morgen lancerede forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og ”Det Nationale Partnerskab for det maritime område” en række anbefalinger til, hvordan vi igen kan bygge krigsskibe i Danmark. Det skete i høj sol ved et pressearrangement foran fregatten ”Peder Skram” på Holmen i København.

Bag det maritime partnerskab står en række interessenter bl.a. i form af flere...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af Forsvarsministeriets materielanskaffelser

Statsrevisorerne retter en skarp kritik mod Forsvarsministeriet. Det sker på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen, som viser, at Forsvarsministeriets større anskaffelser i snit er 4,5 år forsinket, og at »flere af anskaffelserne ikke har levet op til det planlagte indhold«. Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt mandag. Statsrevisorerne retter...

Kommentér artiklen ...

13 KOMMENTARER

guest
13 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Jakob Henius
Læser
Jakob Henius
24. maj 2024 10:32

Kære Peter.

At få ubåde igen lyder som en romantisk drøm – og i den bedste af alle verdener sikkert fint. Men jeg synes, der mangler noget i din argumentation.

For det første: Der eksisterer muligvis stadig en meget begrænset dansk ubåds-kompetence (i form af de få tilbageværende tjenstgørende, som indtil omkring 2004 var tilknyttet den sidste tilbageværende – fra Sverige udlånte – ubåd). Den danske ubåds-kompetence var dog i særlig grad centreret om ubådsoperationer i Østersøen – ikke specielt i Nordsøen. I alle tilfælde vil dansk forsvar i praksis skulle opbygge en helt ny kapacitet fra bunden, vel at mærke på et tidspunkt hvor vi slås med overhovedet at bemande og udfylde vores eksisterende strukturer.

For det andet: Du kommer for let henover bemandingen. Ja, en ubåd kræver en væsentligt mindre besætning end en fregat, men der skal jo – jf. ovenfor – etableres en helt ny struktur (base(-r), logistik, uddannelse osv.). Det vil kræve mange supplerende årsværk udover selve besætningerne – i en tid med ekstrem mangel på arbejdskraft, ikke mindst i Forsvaret. I forvejen skal der også skaffes ekstra besætninger til de 5-6 nye patruljeskibe. Hvor skal Søværnet få alt det ekstra personel fra, hvoraf mange vil skulle være højtuddannede fageksperter? (Øget værnepligt er således næppe svaret for Søværnets vedkommende).

For det tredje: Hvor er din beregning af det kvantitative behov for netop flere ubåde i vores nærområde (Østersøen og Nordsøen)? Det antal ubåde, som Tyskland, Sverige, Norge, Nederlandene, Storbritannien m.fl. råder over er ikke ubetydeligt. Hertil kommer de nye ubåde, som Polen har besluttet at få bygget – samt de ubåde, som andre allierede kan forudsættes at sende til vores nærområde i tilfælde af en krise eller konflikt. Alt i alt tror jeg ikke, at netop ubåde, der – som du selv erkender – er ekstremt dyre, er det mest relevante danske bidrag til det fælles forsvar.

Mvh
Jakob

Michel Jørgensen
Læser
Michel Jørgensen
24. maj 2024 12:17

Jacob – at genindføre/etablere en ubådflåde kommer ikke over natten, men du glemmer vi med et samarbejde med det Norsk/Tyske projekt netop har muligheden for at komme igang.

Økonomisk – som du også pointerer ikke skulle være et særlig sagligt argument… her må jeg bede dig tjekke lidt op på fakta…. Dyre i anskaffelse JA men investering på den lange bane

Jens Nielsen
Læser
Jens Nielsen
24. maj 2024 12:33

Hej Jakob
Med den argumentation , så kan vores allierede vel også erstatte af luftvåbnet og hæren?
Din tankegang er den tankegang der har ødelagt vores forsvar via besparelser på besparelser på besparelser, nu er vi endelig startet på at opruste vores forsvar så det engang kan blive et fungerende forsvar og ikke som nu et kulisse forsvar.

Det er ikke fordi vores politikere er blevet klogere nej, de er blevet bange.

Men de må forstå at 30 års nedskæringer kan man ikke erstatte på få år – indtil forsvaret er genoprettet, så er vi reelt set forsvarsløse i egen ret.

Er så trist og se på og enormt farlig for den danske befolkning.

Vi skal have ubåde, man kan ikke overlade forsvaret eget territorium til andre.

Så jo Peters debat kommentar holder.

Hilsen

Jens

Michel Jørgensen
Læser
Michel Jørgensen
27. maj 2024 16:05

Så enig

Palle Randløv
Læser
Palle Randløv
25. maj 2024 1:37

Jeg giver dig helt ret JH. Ubåde vil være spild af penge, henset til at landene omkring Østersøen har ubåde, vi bør derfor holde os til at “befæste” Bornholm. Tanken om danske ubåde vil også ligge meget langt ud i fremtiden før den første ubåd under dansk flag ville kunne sejle, umiddelbart en tidshorisont på 10 til 15 år. Vi smed det hele på gulvet da vi i 2004 slukkede lyset i ubåds eskadren og det vil tage oceaner af tid at genopbygge og da en ubåd i dag er en kompleks enhed vil værnepligtige næppe være at anvende.

Lars Hansen
Læser
Lars Hansen
25. maj 2024 7:08

Den svenske søværnschef anfører – blandt andet med henvisning til Danmark ingen ubåde har – at den svenske ubådsflåde bør fordobles, hvilket antyder et øget behov i vores nærområde også i en allianceramme.

Indsættelsesområdet for danske ubåde vil dog ikke begrænse sig til vores nærområde.

At det vil være krævende at reetablere ubådsvåbnet – af de nævnte årsager – ændrer ikke på behovet.

Michel Jørgensen
Læser
Michel Jørgensen
27. maj 2024 16:09

Godt argument – enig.

Derudover ville ubåde i den grad være mere end nyttige i det artiske – Grønland og Færøerne er også en del af kongeriget

Bjørn Toft Madsen
Læser
Bjørn Toft Madsen
25. maj 2024 15:17

Ja, “ubåde er dyre”, men det er det sørme også at købe en helt masse overfladeskibe og have dem parkeret i Nordsøen fordi Østersøen er A2/AD blokkeret af russiske missiler; eller værre at have dem ligge på bunden af Østersøen fordi vi ikke har lært lektionen fra Sortehavet eller det Sydkinesiske Hav.

Selv i en verden hvor Rusland mister luftherredømmet i en regional konflikt i Østersøen er det svært at forestille sig at de ikke kunne fjernstyre jetski eller tilsvarende for at holde vores overfladeskibe væk.

Vil vi slåsse den sidste krig eller den nuværende?

Michel Jørgensen
Læser
Michel Jørgensen
24. maj 2024 11:53

Jeg vil gerne indlede med af hjertet, takke ULFI for der for alvor igen igen med rette tages hul på debatten omkring generhvervelsen af en ubådsflåde (eksempelvis 4 stk).

Politikkerne glemmer det område vi med største naturlige og selvfølgelighed skal vise vi selv kan dække (det totale danske farvand, det arktiske mv). Derudover vise en defensiv, observerende men også afskrækkende tilstedeværelse i det dybe. Vi SKAL have genetableret en ubådsflåde til at støtte op om den resterende flåde og for seriøst at kunne dække vores territorie (Danmark, Færøerne og ikke mindst Grønland).

4 x ubåde er bekostelige i anskaffelse men billige på den lange bane – derudover har vi en enestående mulighed for NU at koble os på det Norsk/Tyske projekt TYPE212CD projekt – her drage MAX nytte af fælles vedligehold, træning etc. HUSK – denne type er allerede udviklet til vort farvand.

Lad os i Danmark nu være fornuftige og langsigtede – pengene må vi kunne finde ved en udvidelse af forsvarsbudgettet på ca 30 milliarder….

Kom nu igang før det hele er forsent

Michel Jørgensen
Læser
Michel Jørgensen
24. maj 2024 12:03

Kære Peter E Rasmussen (OLFI)

Kunne et forslag være – OLFI fremlagde alle de maritime fordele en ubådsflåde (alla Type212CD) ville kunne bidrage med – eksempelvis undervandsbåd overvågning i og omkring det arktiske og i det danske farvand, der findes allerede kæmpe mængder materiale på nettet samt fra militære analytikere udenlands.

Please

Jan Rene Strojek
Læser
Jan Rene Strojek
28. maj 2024 13:45

Er der nogen, der har overvejet, at vi kunne samtale med nordmændene?
Vi kunne stille med to hold til en af deres ubåde, og så laves der en aftale om, at vi bemander den, så man kan rotere rundt, så der ofte er en ubåd i dansk farvand?

Det vil gøre det billigere for nordmændene, og vi skal ikke investere i nye ubåde her og nu. Så kan vi “spare op” og købe senere.

Jeg kan selvfølgelig på forlangende uddybe forslaget… men hvem skulle også finde på at spørge en nobody som mig.
Det er et spørgsmål om at tænke lidt ud af boksen – og så ganske almindelig management. En lidt svær øvelse indledningsvis, men en situation politikerne bør kunne “klappe af” ret nemt!

Michel Jørgensen
Læser
Michel Jørgensen
30. maj 2024 12:03

Det at tænke ud af boksen er super – ros herfra.

Men vi har ikke tiden – igangsætning af en ubådflåde er essentiel og alvorlig, historien foreskriver vi har været alt, alt, alt for passive, afventende og naive i mere end 3 årtier. (Økonomi og nedprioriteringer). Nu må vi være alvorlige og langsigtede.

1. Beslutning om en genetablering af en dansk ubådsflåde skal besluttes politisk og midlerne afsætte (ESSENTIELT)

2. Ordre om evt. en dansk bestilling på 4 stk fra det Norsk/tyske projekt indgives (forventet levering ca 10-12 år)
– (dansk, tysk, norsk produktion iværksættes med en vedligeholdelses aftale) herunder evt en delvis produktion i Danmark (men underlagt det samlede konsortium)… det danske maritime involveres sammen med dansk industri mfl. en win, win, win.

3. Vi udnytter den indgåede aftale (2) således dansk flåde personel oplæres hos vore norske og tyske kollegaer, samtidig at der etableres simulator på dansk grund med norsk/tysk assistance og at vi i en fart tilbyder / indkalder vore resterende søfolk med ubåds erfaring til at indgå i en oplæring og eller uddannelses timeline af nye gutter.

Lad ikke økonomi tale alene – vi kan på den lange bane kun vinde her (også økonomisk)

Bjørn Toft Madsen
Læser
Bjørn Toft Madsen
30. maj 2024 13:48

@Jan Rene Strojek,

Jeg ved ikke om dit specifikke forslag kunne virke – men det lyder godt. Jeg ved i hvert fald at der ligger mange muligheder for fælles-nordiske indkøb, drift og vedligeholdelse. Det virker for mig helt omsonst at vi sidder op og ned af vores bedste naboer, med hvem vi deler kultur, sprog (ja det kan man jo diskutere, men det er i hvert fald væsentligt tættere på hinanden end de fleste andre sprog), område, på mange områder materiale, snart doktrin (når NATO får gennemtænkt, hvad det lige betyder at hele Norden nu er medlemmer) osv osv og vi så alligevel insisterer på at gå selv. Vi burde i høj grad indkøbe og standardisere vores materialepark over hele Norden. Det koster noget nu, men vil jo give kæmpe fordele i fremtiden både med indkøb og i den skarpe ende.