spot_img

Radarproblemer på Challenger-fly vil vare »resten af flyenes levetid«

Forsvarets Challenger-fly patruljerer i disse måneder både Grønland og Middelhavsområdet uden en overfladeradar. Det risikerer de at blive ved med, for der er ingen planer om større investeringer i udstyr til flyene, som hastigt nærmer sig pensionsalderen. Det viser en aktindsigt, OLFI har fået. Forsvarsminister Troels Lund Poulsen bekræfter.

Det står skidt til ombord på Forsvarets overvågningsfly af typen Challenger CL-604, som trods sin opgaveportefølje med netop overvågning af store havområder den seneste tid har fløjet helt uden maritim overfladeradar.

Situationen frustrerer både besætningerne og aftagerne af de informationer, som flyene har til opgave at...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Lad os endelig bygge krigsskibe i Danmark – og købe ubåde i udlandet. Nu!

Abonnement
KOMMENTAR. Anbefalingerne fra et maritimt partnerskib peger på, at der med fordel kan genopbygges en langsigtet dansk produktion af krigsskibe. Projektet har sine naturlige fordele – og markante ulemper. Fokus på danske arbejdspladser må aldrig stå i vejen for behovet for igen at investere i ubåde. Tirsdag morgen lancerede forsvarsminister...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

3 KOMMENTARER

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Mickei Reinhold Jacobsen
Læser
Mickei Reinhold Jacobsen
8. maj 2024 15:18

Mon der efterhånden er nogle af Forsvarets kapaciteter, der kan klare et kritisk eftersyn i forhold til hvad der forventes og reelt kan leveres?
Det føles efterhånden som om, at man har brugt mere energi på at dække over fejl, end på at fortælle om den faktiske tilstand.

Så kan man jo spørge sig selv, hvorvidt politikerne har en fair chance for at investere klogt i fremtidens Forsvar, eller om vi igen skal være vidne til indkøb af udstyr, som ikke fungerer fra dag 1, samtidigt med at eksisterende kapaciteter går ned på stribe, og dermed sluger pengene fra idriftsættelsen af nye indkøb.

Sikkert er det, at det arbejde der blev lavet i forhold til at analysere Forsvarets tilstand, enten er meget mangelfuldt, eller, hvad der er mere sandsynligt, så har politikerne ikke fået sat de rigtige hegnspæle om undersøgelsen, hvilket har resulteret i en rapport der faktisk ikke engang kradser i overfladen…

Hans Chr. Dahlerup Koch
Læser
Hans Chr. Dahlerup Koch
10. maj 2024 20:22

En ganske fremragende artikel. Der ligger en kæmpemæssig ressource klar ude i det civile, der bare venter på at blive trukket på, hvis truslen gør det nødvendigt. Jeg har selv i tiden efter jeg forlod aktiv tjeneste i Søværnet fungeret som rådighedsofficer, som man kunne trække på, hvis man havde behov.
Det resulterede i mange spændende oplevelser og opgaver, hvor jeg kunne kombinere min militære baggrund med min civile udvikling og funktion som direktør i forskellige større private virksomheder.
På en knage i mit kontor hang min uniformsjakke, så jeg med få minutters varsel kunne forvandles til “Resident naval officer”, når der pludselig kom besøg af en gruppe udenlandske officerer, der skulle planlægge overførslen af en snes tusinde soldater og deres medfølgende kampvogne og andet udstyr til Tyskland, og i min skuffe lå mit pas, som jeg bl.a. fik brug for, da Spaniens nybyggede hangarskib med et døgns varsel fik brug for en officer til “Naval Control of Shipping” og bekæmpelse af ubåde på lægt vand.
Sådan kunne jeg nævne en lang række opgaver – bl.a. utidig nysgerrighed på en russisk flådebase, da jeg var derovre for at købe den Foxtrotklasse Ubåd, der kom til Kolding for en snes år siden – hvor min civile kompetence blev kombineret med min militære udvikling (jeg endte som kommandørkaptajn) til gavn for Søværnet til en symbolsk løn, der var omkring 1/4 af min civile løn, men som gav mig et fryde- og meningsfuldt liv, der var 10 gange så værdifuldt som lønnen i min civile karriere.
Jo, der sidder masser af tidligere militærfolk rundt omkring, der besidder en ekspertise, der i en given situation ville være guld værd for Forsvaret, og som med begejstring ville kaste sig ud i selv de mest komplicerede opgaver, hvis trompeten gav et trut fra sig,.
Men politisk og fagforeningsmæssig undergravning af Forsvaret vil det nok gøre umuligt at trække på denne ressource til gavn for vort land. Der skal en krig til – der er jo erfaringerne var Anden Verdenskrig.
Hans Koch

Bjørn Toft Madsen
Læser
Bjørn Toft Madsen
15. maj 2024 10:13

@Hans Chr. Dahlerup Koch, mon ikke din kommentar var ment til: https://olfi.dk/2024/05/10/forsvarsministeren-er-i-knibe-reservestyrker-er-supervaabnet/ ?