spot_img

F-35 piloter frygter »katastrofalt havari« pga. manglende erfaring

Pilotstrukturen i Flyvevåbnet er presset i bund, og de unge kampfly-piloter på Danmarks nye F-35 kampfly er ifølge dem selv så langt under niveau, at det går ud over flysikkerheden. I de kommende måneder og år vil Flyvevåbnet opleve den største aldersbetingede afgang i 20 år, men Fighter Wing Flyvevåbnet er ifølge piloterne slet ikke rustet til afgangen.

Jagerpiloterne på Flyvestation Skrydstrup ser på trods af helt nye kampfly af typen F-35 ind i en fremtid med alvorlige udfordringer og flere farer. Det fortæller de unge piloter i et opsigtsvækkende brev, som de mandag sendte direkte til forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og departementschef Pernille Langeberg.

I alt 30 unge piloter har skrevet under på brevet, og de tæller blandt andre nyuddannede piloter på F-35 og F-16. Ifølge dem står piloterne i Fighter Wing Skrydstrup overfor en skæv demografisk sammensætning, der de kommende 5-10 år vil medføre en aldersbetinget afgang i et omfang, som Flyvevåbnet ikke har oplevet de seneste 20 år. Det betyder ifølge piloterne en virkelighed, hvor kampfly-kapaciteten »mister sit erfaringsgrundlag, og hvor den yngre generation ikke besidder kvalifikationerne til at videreføre Flyvevåbnets forventede niveau«.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Unge piloter slår rød alarm: »Vi er ikke klar til at forsvare Danmark«

I brevet hejser piloterne det røde flag og fortæller åbenhjertigt og ærligt, at de frygter en katastrofe, hvis ikke forholdene ændres. De unge piloters manglende uddannelse risikerer endvidere at gå ud over flysikkerheden, skriver de.

»Kort sagt, så er kampfly-kapaciteten under afvikling trods nyindkøbte F-35 fly. Kvaliteten af de yngre piloters flyvetræning er så langt under norm, at vi er utilstrækkelige til at løfte de daglige opgaver på en sikker måde. Ikke alene forringes Danmarks sikkerhed, men også flyvesikkerheden sættes under unødigt pres, og vi er bekymrede for, at dette ender i katastrofalt havari.«

Det er ikke mere end lidt over et halvt år siden, at de første fire kampfly af typen F-35 landede i Danmark. Dengang var der flag og store smil, da forsvarsminister Troels Lund Poulsen og daværende forsvarschef Flemming Lentfer tog imod piloten PLA, som fløj det første danske F-35 til at lande på dansk jord.

Frustrerede over ledelsens ansvarssvigt

Men det var måske også som om, at forsvarsministeren havde på fornemmelsen, at der ville komme problemer – og måske også store problemer ud over den forsinkelse på flyene, som allerede var kendt i efteråret.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at nogle af de fly, vi skal modtage, er lidt forsinkede i forhold til de nye opgraderinger, der skal finde sted. Det kommer potentielt til at påvirke leveringstiden på de fly, som skulle komme i 2024. Der vil komme bump på vejen, der vil komme udfordringer. Men jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det her fly både er det rigtige for Danmark, og at det kommer til at løse rigtig mange opgaver på sigt,« sagde han dengang.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Forsvaret er kollapset

Opråbet fra kampflypiloterne kommer i brevet, som også er underskrevet af unge piloter, der flyver de maritime MH-60R Seahawk helikoptere, C-130J Hercules transportfly og CL-604 Challenger. De skriver i brevet, at de uden held har forsøgt at råbe ledelsen op, og at de derfor nu tager det voldsomme skridt at skrive direkte til ministeren.

»Slutteligt skylder vi at sige, at denne problemstilling har været adresseret gennem formelle kommandoveje i flere år, igennem Hovedorganisationen for Officerer i Danmark, ved Flyvevåbnets Flyvesikkerheds organisation, ved Arbejdstilsynet og i et direkte brev til Chefen for Flyverkommandoen (FLK). Den tilsyneladende mangel på handling, har efterladt os uforstående og frustrerede over for det ansvarssvigt vi har oplevet. Dog er et nyligt tiltag fra medio april 2024 blevet fremlagt fra FLK, men vil ingen effekt have på ovenstående problemstilling,« skriver de.

Det har inden udgivelse ikke været muligt for OLFI at indhente en kommentar fra hverken forsvarsminister Troels Lund Poulsen, forsvarschef Michael Hyldgaard eller generalmajor Jan Dam, som er chef for Flyverkommandoen.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Hjælp OLFI med at bliver stærkere på de sociale medier

OLFI har i flere år været dagsordenssættende indenfor forsvarsjournalistikken. Til gengæld vil vi gerne være mere aktive på de sociale medier. Derfor søger vi nu den studentermedhjælper, som kan hjælpe vores journalistik med at komme endnu længere ud og nå et nyt publikum på de mest gængse platforme. Forsvar og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

3 KOMMENTARER

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
JP Guldfeldt
Læser
JP Guldfeldt
23. april 2024 8:24

Jeg tror snart ikke jeg magter flere dårlige historier. Jeg håber virkelig at den nye forsvarschef forstår at der skal handles nu og at forsvarsministeren ligeledes forstår at skåltalerne nu er slut og der skal handling bag ordene.

Gorm Wendelboe
Læser
Gorm Wendelboe
24. april 2024 18:43

Man skulle tro at Rusland har agenter siddende inde i forsvarsministeriet. Jeg troede at flyvevåbnet var nogenlunde velfungerende. Men, nej. Jeg orker heller ikke flere dårlige historier fra vores forsvar. Afskaf forsvarsministeriet med alle dens indbildske, handlingslammede og inkompetente DJØF’ere og cand. Polit’ere. Embedsfolk der stædigt holder fast i selv at ville opfinde den dybe tallerken. Sæt vores forsvar under af administration af NATO, Pentagon eller Norge, eller… Jeg er ligeglad hvem af vores venner det skal være og jeg betaler gerne mere i skat til formålet. Bare forbedringer sker NU!. Jeg græmmes.. Danmark: Administreret af fæhoveder.

Vesty Christophersen
Læser
Vesty Christophersen
23. april 2024 15:42

For ind i helvede få da styr på lortet og så skal andre lande sku da ikke kunne følge dette via nyhederne og på sociale medier amatør dk . Af rang føj føj russisk piloter deler da ikke sådan noget i offentligheden…de må tro dk er en vittighed eller at vi laver skuespil for det kan ikke være sant …….så må der blive piloter i USA og få fler timer i luften kom nu dk .