spot_img

Forsvarsministeriet har udviklet sig til det rene Ebberød Bank

KOMMENTAR: Forsvarsministeriets Personalestyrelse har lige brugt 13 mio. kr. på en hvervekampagne, som har til formål at tiltrække nye og fastholde nuværende medarbejdere på hele Forsvarsministeriets område. Samtidig er der indført ansættelsesstop og pålagt besparelser for et trecifret millionbeløb på tværs af Forsvarsministeriets område.

Husker du historien om Ebberød Bank? Det var oprindeligt en folkekomedie fra 1923, som i 1943 midt under Anden Verdenskrig blev filmatiseret med Osvald Helmuth i hovedrollen som skræddermester Vipperup, der bliver direktør i den nystartede Ebberup Bank. Han indfører en indlånsrente på otte pct. og en udlånsrente på fire pct., mens han selv får fem pct. af omsætningen for at påtage sig jobbet som bankdirektør – ikke af overskuddet. Det ender selvfølgelig galt, og den dag i dag kan man høre mundheldet om Ebberød Bank, når økonomiske dispositioner går – netop helt galt.

Selv om driften af Forsvarsministeriet burde handle om at forsvare riget mod ydre fjender, har de seneste mange års skandaler først og fremmest handlet om elendig økonomistyring, som i realiteten har fået Forsvaret til at kollapse. Nu kunne man så tro, at der med politikernes løfter om tilførsel af næsten 200 mia. kr. over de kommende 10 år efterhånden var råd til at rette op på fortidens synder. Det har dog stadig lange udsigter, og selv om vi er langt over to år inde i krigen i Ukraine, har de operative enheder endnu ikke set noget som helst til de mange fantasilliarder.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Højere løn koster nye besparelser i Forsvaret for et trecifret millionbeløb

Samtidig flygter soldaterne ud af vagten, og alene i Hæren mangler hver fjerde soldat. Nogle enheder har en bemanding på under 50 pct., og derudover må soldaterne se langt efter helt basale materieldele som natkampudstyr, kikkerter, radioer og sløringsnet. Da fregatten ”Iver Huitfeldt” skulle afsted til Det Røde Hav, måtte Søværnet låne dækskanoner fra en anden fregat og besætningsmedlemmer fra andre skibe og eskadrer for at få det hele til at hænge sammen, og da skibet endelig kom i kamp, var ammunitionen over 30 år gammel med defekt på hver anden granat.

I Nordatlanten sejler såvel inspektionsskibe som inspektionsfartøjer rundt uden kanoner, som kan skyde, og da Nato bad Danmark om at stille en bataljon i Letland, var der kun mandskab til at udsende to hold. Efter et år måtte vi trække den hjem og melde pas til Nato.

Personalestyrelsen har kørt hvervekampagne til 13 mio. kr.

For at gøre noget ved situationen lancerede Forsvarsministeriets Personalestyrelse i februar en storstilet hvervekampagne sammen med kommunikationsbureauet Advice, som løber op i 13 mio. kr. Her er der brugt penge på en smart reklame- og hvervevideo med titlen; ”Det, vi passer på, er det hele værd”.

Der er brugt lige under en halv mio. kr. på en podcast med komikeren Christian Fuhlendorf, som i tre afsnit af sammenlagt en times varighed fortæller om Forsvarets officersuddannelser, ligesom journalisten Thomas Skov optræder i en række videospots på sociale for at reklamere for Forsvaret.

Artiklen fortsætter under tweetet …

Og det er jo alt sammen rigtigt fint, hvis hvervekampagnen og de mange millioner af kroner var koordineret med resten af Forsvarsministeriet. Men det er kampagnen øjensynligt ikke, eller også er der bare gået noget helt galt i kommunikationen.

Lønforhøjelser resulterer i massive besparelser

I forbindelse med de netop afsluttede overenskomstforhandlinger i OK24 opnåede de statsansatte en markant lønstigning, men i Forsvarsministeriet har man skønnet for lavt i forhold til, hvor meget man kunne regne med at skulle betale for lønstigningerne. Lønstigningerne gælder allerede fra april, men Forsvarsministeriet får først den fulde kompensation fra staten for lønstigningerne den 1. januar og skal derfor selv finde de manglende millioner inden for ministeriets eget budget.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

DF-ordfører om besparelser efter OK24: »Så amatøragtigt, som det kan være«

Derfor er der nu meldt massive besparelser og ansættelsesstop ud bredt på hele Forsvarsministeriets område. Aktiviteter som øvelser og skydeperioder bliver aflyst, og der er heller ikke løn til at ansætte de mange, som nu reagerer på den massive hvervekampagne. Villige værnepligtige, som gerne vil have en kontrakt, får et pænt nej tak, selv om Hæren skriger på soldater. Det er helt og aldeles sort!

Vakante stillinger bliver mange steder ikke besat pga. besparelser, og tilbage står de måbende medarbejdere og tror ikke deres egne øjne og ører. Det gør forsvarsordfører Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti heller ikke.

»Jeg er rasende! Jeg synes, det er synd for soldaterne. Jeg synes, det er synd for Forsvaret. Og for Danmark. Vi har besluttet, at vi vil investere næsten 200 milliarder over de næste 10 år, og så skal de gudhjælpemig spare, fordi der ikke er lavet nogle ordentlige prognoser. Hvordan i alverden kan det hænge sammen? Jeg fatter det ikke. Og jeg er til grin som forsvarsordfører, for vælgerne tænker da: ’Har I overhovedet styr på noget derinde?’,« sagde Alex Ahrendtsen, da han gæstede Frontlinjen på Radio4 onsdag.

Han gav også selv svaret: »Nej, det har vi så ikke.«

Det er det rene Ebberød Bank.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Missilproblem i Det Røde Hav skyldtes ukendt fejl på launcheren

Det var ikke som først antaget radar eller C2-system, der forhindrede”Iver Huitfeldt” i at affyre sine luftforsvarsmissiler, da fregatten i marts nedkæmpede fire droner i Det Røde Hav. Det var i stedet en fejl på missillauncheren, som nu er afinstalleret og sendt til nærmere undersøgelse. Det fremgår af Forsvarskommandoens...

Kommentér artiklen ...

3 KOMMENTARER

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Ole Borch
Læser
Ole Borch
20. april 2024 17:57

Ja, det har næsten ingen ende – det virker helt forkert, at forsvaret skal spare for at kunne udbetale den nye løn – hvervekampagne og ansættelsesstop!
Hvis staten godtager resultaterne af overenskomstforhandlingerne, så må staten tilføre de nødvendige midler -ikke pålægge forsvaret at spare det, som det koster – det er jo helt forkert, når man mangler personel! – og så i denne situation

Vitus Gottlieb
Læser
Vitus Gottlieb
23. april 2024 14:17

Det er trist at forsvaret ikke er i fuld gang med at få etableret den brigade vi har lovet NATO at oprette !! At vores flyvevåben er i en sådan forfatning, manglende at piloterne må fortælle forsvarsminister om den reelle tilstand !! Det er bare snak snak og alt vil være iorden om 3 -5 år. Putin må gnide sig i hænderne over “de dumme danskere” ! Fra en ældre dansker der har aftjent sin værnepligt ,14 måneder !!!

JP Guldfeldt
Læser
JP Guldfeldt
23. april 2024 16:41

Jeg forstår ikke hvor diskussionen om CU er blevet af? Det er en grundlæggende præmis i mine øjne for at kunne tiltrække de unge. Jeg havde selv gavn af denne og havde derfor en fin overgang til det civile liv efter 15 år som SG/OS.