spot_img

Terrorangrebet i Moskva fredag viser, at præsident Putins autoritet er udfordret

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

ANALYSE: Fredagens terrorangreb i Moskva udstillede Putin-regimets manglende evne til at reagere på flere advarsler fra bl.a. USA. Således havde både USA og Putins egne efterretningstjenester advaret mod et terrorangreb. Islamisk Stat har taget ansvaret og dermed vækket et gammelt spøgelse i Rusland.

Ruslands præsident Vladimir Putin har gennem to år konsekvent undgået at bruge ordet krig om det russiske engagement i Ukraine, som i stedet bliver omtalt som en “speciel militæroperation”. Fredag bekendtegjorde Putins talsmand Dmitrij Peskov imidlertid, at Rusland er i krig i Ukraine. Det var muligvis en bevidst plantet fortalelse, og Peskovs udtalelse blev hurtigt korrigeret.

Rusland er naturligvis ikke ”de jure” i krig i Ukraine. Det er her, at sprogbrugen har praktiske konsekvenser. Så længe, Rusland ikke har erklæret krig, er der en række konsekvenser i relation til folkeretten og FN’s charter, der ville blive bragt i spil. Der ønsker Rusland ikke at være, og derfor vil Putin ikke tale om en krig. Få timer efter måtte Peskov, Putin og russerne i al almindelighed dog konstatere, at landet er i krig. Det var dog ikke den krig, som de selv tænkte på.

Fredag aften ramte terrorangrebet mod publikum i Crocus City koncertsalen. De første forlydender lød på 60 dræbte, men tallet blev fordoblet lørdag og vil nok vokse yderligere. Koncertsalen ligger i Krasnogorsk, en sattelitby på størrelse med Vejle Kommune. Teknisk set ligger den lige præcis ikke i Moskva, men i den omkringliggende Moskva-region – i praksis er den dog smeltet sammen med Moskva, hvorfor det var Moskva, der blev angrebet og dermed udsat for en krigshandling.

Islamisk Stat stod bag

Det var imidlertid ikke Ukraine, der stod bag, men Islamisk Stat – nærmere bestemt den fraktion, der hedder ISIS-Khorasan (ISIS-K). Den ønsker at etablere et kalifat, der dækker Afghanistan, Pakistan, Turkmenistan, Tadjikistan, Usbekistan og Iran. ISIS-K påtog sig ansvaret for aktionen, men kan man nu også regne med det? Ikke i sig selv, men det er den mest sandsynlige hypotese med det vidensniveau, som vi har i skrivende stund.

Terroraktionen blev naturligvis fordømt internationalt – også i Vesten. Selv af Taliban i Afghanistan, der ser ISIS-K som en udfordrer. Flere havde imidlertid advaret mod et muligt forestående terrorangreb. Bl.a. havde den amerikanske ambassade i Moskva i ugerne op til præsidentvalget i Rusland den 15.-17. marts advaret mod deltagelse i offentlige forsamlinger i Moskva begrundet med et forhøjet trusselsniveau, når det gælder terror.

Putin viste sin utilfredshed med USA’s advarsel ved i sin tale om nationens tilstand den 29. februar, at beskylde USA for afpresning ved at komme med den slags udmeldinger. Sandheden her har to ben. For det første har de russiske tjenester den seneste tid offentliggjort nedslag på formodede terrorister og terrorplaner i Moskva. For det andet havde USA åbenbart bedre efterretninger om situationen i Moskva og det konkrete trusselsbillede end Putin selv.

Angrebet er således et pinligt nederlag for Putin, som havde hånet USA for netop at advare mod det, der skete i den russiske hovedstad.

Det går bedre for Rusland på slagmarken

Anderledes positivt går det for Rusland på slagmarken i Ukraine i denne tid. Vesten halter betydeligt efter i sin støtte til Ukraine, og Europa kan ikke levere artillerigranater i det lovede omfang, og i USA kæmper præsident Joe Biden nu på fjerde måned med at få den næste støttepakke til Ukraine igennem Kongressen.

I Moskva ved man godt, at Ukraine er fortabt uden vestlig støtte. Dertil kommer, at Rusland lige har genvalgt Putin med historiske stemmetal. Det gik lige så godt. Indtil fredag. Terrorangrebet udfordrer Putin’s position på to fronter.

Den første er indenrigs. I Moskva har man en 25-årig historie med islamistisk terror, og man troede fejlagtigt, at den tid nu var ovre. Men fortiden kom tilbage fredag den 22. marts. Der er mange fortilfælde, som moskovitterne har en kollektiv hukommelse om, og terroraktionen mod Dubrovka-teateret den 23. oktober 2002 giver særligt mindelser.

Borgere, der går til et kulturarrangement, hvor terroren indfinder sig, og dødsfaldene skal tælles i mere end et hundrede ofre. I Dubrovka-angrebet omkom to personer for terroristernes hånd, resten for de russiske styrkers forsøg på at befri gidslerne. Terrorgruppen havde tilknytning til Tjetjenien. For moskovitterne må konklusionen være; Putin kan ikke beskytte os.

Den anden er udenrigs. Det handler ikke så meget om Vesten eller Ukraine, men om alle de stater, som Rusland – og Putin – gerne vil stå i respekt overfor. I Kina, Indien, Iran, Nordkorea og Brasilien vil man stille sig selv spørgsmålet; ”Har du styr på din kiosk, Vova?” (”Vova” er kælenavnet for ”Vladimir”).

Den 23. juni 2023 forlod Wagner-gruppen Ukraine og satte kursen mod Moskva. Den 22. marts 2024 kunne de russiske sikkerhedstjenester ikke forhindre et omfattende terrorangreb 20 km fra Kreml. Indføres den indenrigspolitiske og den udenrigspolitiske i én ligning, så er Putin’s autoritet lige nu udfordret, og det samme er tiltroen til Rusland som magtfuld geopolitisk aktør.

Putin har overlevet lignende udfordringer før – her kan man blot håbe det bedste og frygte det værste.

Jens Worning har været tilknyttet OLFI som sikkerhedspolitisk kommentator og analytiker siden 2023. Foto: Ernstved

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Før eller siden er vi nødt til at sende Nato-tropper til Ukraine

DEBAT: Folk, der advokerer for en total ukrainsk sejr, må kalibrere deres retorik og strategi, for den kommer ikke, medmindre Nato engagerer sig militært i Ukraine, skriver debattør og historiestuderende Kasper Valentin Poulsen. Der er i sandhed sorte skyer over Ukraine i disse måneder. Både præsident Volodymyr Zelenskyj og hans...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

9 KOMMENTARER

guest
9 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Claus Andersen
Læser
Claus Andersen
24. marts 2024 20:44

Noget af det værste er, vi allerede få timer efter dette forfærdelige terrorangreb, ser at konspirationsteoretikere påstår det er en false flag operartion.

De påstår endda at mundingsglimtene er falske og den måde treoristerne bevæger sig på, når de skyder de civile, ikke er “rigtig”.

Hvor hjernedøde kan de være?

Sidst ændret 22 dag(e) siden af Claus Andersen
René V. Nielsen
Læser
René V. Nielsen
25. marts 2024 13:03

Hvis man kigger på de offentliggjorte overvågningsvideoer, går terroristerne ind fra en alm. personbil med synlige våben og rygsække med ammunition og går der fra igen mere end en time senere med det som ligner tomme våben og kører væk i samme bil.
Det som skræmmer er, at de ikke virker til at have rigtigt travlt, som om de ved at de har tid til at slippe væk.

Jeg kan godt forstå at man spørger sig selv om det virkelig tager det russiske antiterrorpoliti mere end halvanden time at køre de ca. 5 km fra deres kaserne til koncerthuset hvor der var rapporter om 4 bevæbnede terrorister.

Det russiske antiterrorpoliti i Moskva må meget tidligt have vidst at det var en lille styrke terrorister, med al den overvågning i Moskva og især ved koncernsalen. Selve koncernsalen er ejet af en oligak som jf. russisk presse for nyligt installerede et omfattende (video) sikkerhedssystem.

Og for det ikke skal være løgn så trænede det russiske antiterrorpoliti netop sådan i aktion for omkring et år siden i samme bygning.

Kan det virkeligt passe at det russiske antiterrorpoliti i Moskva ikke har en beredskabsstyrke som kunne sendes afsted med kort varsel og at optage en indledende kamp med så lille en styrke terrorister?

Husk at samme politistyrke er i stand til at foretage arrestationer overalt i Moskva senest 5 minutter efter du holder stykke anti-Putin papir op for et kamera.

Så hvis nogen overvejer at Putin eller en anden magtgruppe i Rusland – er indblandet, så forstår jeg det godt.

For ellers er konklusionen jo klar – antiterrorpolitiet er jordens største tøsedrenge som kun kan prygle kvinder. Lige så snart der er fare for ens eget helbred, så gemmer de sig.

Selvom Putin er er kendt for netop ”Flase-flag” operationer, så tror jeg ikke at han er indblandet, fordi han for kun 3 eller 4 dage siden i russisk TV hånede Vesten for at forsøge at skræmme Rusland med Vestens advarsler om en forstående terroraktion i Moskva.

Men det betyder ikke, at der ikke er andre fraktioner i Rusland som ønsker at ydmyge Putin og at aktionen er en del af en magtkamp i Rusland.

Sidst ændret 22 dag(e) siden af René V. Nielsen
Claus Andersen
Læser
Claus Andersen
29. marts 2024 19:16

@Rene,

din tidslinie er helt forkert.

Terroristerne var under 20 minutter, i området før de kørte væk.

IKKE mere end en time, som du skriver.

Kilde: https://nyheder.tv2.dk/udland/2024-03-25-hvorfor-kom-politiet-foerst-da-terrorister-var-vaek-spoerger-russiske-medier

Hvorfra har du oplysninger om teorristerne var i området i mere end en time?

Finn Bjerrehave
Læser
Finn Bjerrehave
26. marts 2024 14:20

I min fantasi tilskriver jeg 100% ansvaret på Putin, hvor beviset blev, 4 terrorrister arresteret, i den vilde verden ville sådan en situation ikke opstå hvor terrorrister efter en rædselsgerning lader sig arrestere, kun kamp til døden da døden kun vil blive enden på gerningen gennem unødvendigt tortur. Putin vil nemlig indføre værnepligt og sende mere krigsføde til den kostbare front, hvor ca.900 soldater dagligt dør, og panserkøretøjer opløses af droner, kan denne tossede krig aldrig finde en ende?

Claus Andersen
Læser
Claus Andersen
28. marts 2024 12:13

@Rene,

du misforstår måske også mit oprindelige indlæg.

Jeg mener at både mundingsglimt og bevægemåder IKKE er unaturlige, men nøjagtigt som man kunne forvente.

Min baggrund?

Masser af udsendelser blandt andet til Afghanistan, Irak og andre steder.

Derudover har jeg en god og solid baggrund inden for våbenbrug og håndtering, med masser af skud bag både AK-47, AK-74 og PKM.

Hvad er din baggrund?

René V. Nielsen
Læser
René V. Nielsen
26. marts 2024 22:14

@Claus Andersen
Jeg vil gerne takke dig for at jeg nu ved at der er noget som hedder “Rumble”
Jeg skriver i mit indlæg hvorfra jeg har min viden uden direkte at bruge ordet YouTube – det ved du så nu. Måske du på samme vis vis dele din(e) kilde(r)?
Jeg er især interesseret i at vide hvorfra din viden om mundingsglimt og terroristers unaturlige bevægemåde og konspirationsteoretikere kommer fra?
Jeg spørger fordi jeg ikke har set nogen seriøse kommentartorer omtale dette? Rent faktisk siger АРХАНГЕЛ СПЕЦНАЗА, WarGonzo, ЛИСА BASILIO og СОЛОВЬЁВ det modsatte.
De omtaler netop terroristernes militær træning, evnen til at skifte magasin under kampen og en masse andre evner.
Vær venlig at dele dine kilder!

Jan Sørensen
Læser
Jan Sørensen
3. april 2024 19:39

Terrorangreb finder sted overalt i verden. – Typisk begået af islamister.

At det skulle være særligt ydmygende for præsident Putin, har jeg godt nok svært ved at se?

Var 9/11 egentlig ikke langt mere ydmygende for USAs ledelse???…

Claus Andersen
Læser
Claus Andersen
28. marts 2024 11:42

@Rene

Min kilde er “X”

Claus Andersen
Læser
Claus Andersen
26. marts 2024 7:22

@Rene,

Du skal ikke tro på alt de skriver på Rumble.