spot_img

Lund Poulsen burde ikke juble over at nå Nato-målet – han burde skamme sig

KOMMENTAR: Torsdag den 15. februar 2024 vil gå over i Natos historie som en sort dag, hvor alliancen skiftede spor fra troværdig og ærlig kommunikation til ren spin og hokus-pokus i bedste tryllekunstner Harry Houdini-stil. Det gavner hverken alliancen eller dem, der frygter Donald Trump som USA’s præsident igen.

USA’s ambassadør i Danmarks sagde det med al ønskelig tydelighed, da jeg interviewede ham på den amerikanske ambassade i København i december: Militær støtte til Ukraine talte ikke med i opgørelsen til Nato over, hvor stor en procentdel af bnp som Danmark bruger på forsvar. Det var før jul. I dag har den amerikanske pibe øjensynligt fået en anden lyd.

Torsdag holdt Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg møde med alliancens forsvarsministre i Bruxelles, og nu lyder det helt officielt fra Nato, at militær støtte og donationer til Ukraine tæller med i procentopgørelsen til Nato. På grund af Danmarks massive støtte til Ukraine, som efterhånden løber op i omkring 30 mia. kr. siden krigens begyndelse i februar 2022 kan Danmark nu slå sig på brystet og sige, at vi allerede sidste år levede op til Natos målsætning om at bruge minimum to pct. af bnp på forsvar.

Det gjorde forsvarsminister Troels Lund Poulsen da også, da TV2 fangede ham i Bruxelles.

»Nato anerkender nu, at Danmark er på to pct. fra 2023 og frem, og det er et rigtigt godt budskab at kunne give. Vi har nu politisk indfriet den målsætning, som vi har diskuteret meget gennem de seneste år,« sagde Troels Lund Poulsen allerede inden dagens møde.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

USA’s ambassadør undsiger regeringen – støtte til Ukraine tæller ikke med i 2 pct.

Beslutningen om at bruge minimum to pct. af bnp på forsvar blev truffet på Nato-topmødet i Wales i 2014. Siden dengang har Nato-landene øget deres militære udgifter med mere end 600 mia. dollars svarende til mere end 4.000 mia. danske kr. Alene i 2023 voksede Europas og Canadas udgifter til militær med 11 pct., og i år forventer Jens Stoltenberg, at 18 af Natos 31 medlemslande vil nå over de lovede to pct. af bnp.

»Det er endnu et rekordtal og en seksdobling siden 2014, da kun tre lande levede op til målsætningen,« sagde han.

Det kune ikke gå langsomt nok

Det lyder som sød musik for enhver forsvarstro borger, at langt flere af Natos medlemslande nu prioriterer forsvar og tager sikkerhed alvorligt, og at Danmark allerede har nået målet. Så behøver vi nemlig ikke at gøre mere? Intet kunne desværre være mere forkert, selv om de europæiske Nato-lande over en bred kam er begyndt at vågne op.

To år inde i krigen i Ukraine står det danske forsvar fuldstændigt forsvarsløst, udpint og udsultet og mangler alt fra soldater, våben og ammunition til køretøjer, reservedele og personlig udrustning. Søndag kunne vi her på OLFI fortælle, hvordan Hæren slet ikke kan sløre sine køretøjer eller kæmpe om natten, fordi den mangler både sløringsnet og natkampudstyr. Ude i enhederne har man ikke set noget som helst til de mange mia. kr. som politikerne bliver ved med at fortælle, at de har afsat til forsvar.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Hæren mangler natkampudstyr – kan ikke kæmpe i mørke: »Vi er blinde som høns«

Selv om truslen fra Rusland har været tydelig, siden Rusland besatte Østukraine og Krim i 2014, har de danske politikere skåret ned helt frem til 2019, før der begyndte at blive tilført flere midler til Forsvaret. Dengang var vi nede på at bruge omkring 1,2 pct. af bnp på forsvar, og på intet tidspunkt har politikerne haft travlt. Da de fem ældste partier i marts 2022 indgik det nationale kompromis om dansk sikkerhedspolitik, lovede de at hæve forsvarsudgifterne til to pct. i løbet af 12 år!

Siden fik Venstre skrevet det ind i regeringsgrundlaget, at Danmark skulle leve op til målsætningen om at bruge to pct. i 2030, og siden er den deadline rykket yderligere frem til 2028. Det er alene sket, fordi vores nabolande opruster massivt og samtidig måbende ser på, hvordan de danske politikere har lagt sig i hængekøjen sammen med forsvarschef Flemming Lentfer, som ligefrem har advaret mod at hæve forsvarsbudgettet hurtigt.

Dansk forsvarspolitik er skammelig

På trods af de hævede forsvarsudgifter er Danmark og Europa i dag så langt fra at kunne forsvare sig selv, at det er direkte skammeligt at høre forsvarsministeren og Natos generalsekretær stå og sole sig i deres egen selvtilfredshed. Når man ser bort fra Danmarks massive støtte til Ukraine, er dansk forsvarspolitik en europæisk skændsel.

Vi har ”effektiviseret” de væbnede styrker halvt ihjel, og Forsvaret er i dag et fallitbo ude af stand til at forsvare så meget som flyvestation mod trusler fra luften. Vi sender en fregat til Det Røde Hav med en besætning klappet sammen fra hele Søværnet uden mulighed for at forsvare sig mod ballistiske missiler – som den ellers blev bygget til for 15 år siden. Fordi vi aldrig har investeret i de missiler, som burde være fregatternes vigtigste forsvarsværk.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Politisk har Forsvarets målsætning altid været den samme: Så billigt som muligt

Vi har efter bare 12 måneders indsættelse måttet trække en bataljon hjem fra Letland i maj sidste år, fordi der ikke var flere soldater at trække på, og i dag skriger Hæren på alt. Hver fjerde soldat mangler, og i nogle enheder er bemandingen under 50 pct. Soldaterne flygter ud i det civile, og samtidig skal de ansatte nu høre deres egen forsvarsminister stå på nationalt tv og glæde sigs over, at vi har indfriet målsætningen om at bruge to pct. af bnp på forsvar.

Med de nye toner fra Nato skifter den vestlige forsvarsalliance spor og begiver sig nu ned ad en vej, som alliancen burde holde sig for god til. Det er den klassiske politiske spinvej, hvor indpakningen er vigtigere end indholdet. Det er den rædselsfulde vej, hvor man finder mere inspiration i tryllekunstnere som Harry Houdini og David Copperfield end i at fortælle sandheden. Det kan godt være, at Danmark og Europa har hjulpet Ukraine med mange mia. kr., men donationer har ikke styrket de nationale forsvar i Europa.

Drop violinspillet

Ved at juble over at være nået i mål længe inden, at Europa kan forsvare sig selv, snyder Nato ikke bare sig selv og de naive europæiske befolkninger. Medlemslandene provokerer også den tidligere amerikanske præsident Donald Trump, som på et vælgermøde i South Carolina i weekenden pralede med under sin tid som præsident at have sagt til en statsleder i Europa, at USA med ham som præsident ikke ville komme til undsætning i tilfælde af et angreb uden at være nået over de to pct. af bnp.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

SVM’s 2030-plan betyder, at Danmark nu permanent lever op til to pct.-målsætning

Når Trump nu kan høre de europæiske forsvarsministre med søvn i øjnene sige, at ”vi har nået målet”, gavner det næppe ikke lysten til at vise nåde. Hvis Trump vinder valget i november, kan Europa roligt regne med at skulle justere regnemetoden tilbage til udgangspunktet. Selvfølgelig – og tak til Donald Trump for at slå i bordet. Selv om Ukraine ”kæmper vores kamp”, styrker vi ikke Europas forsvar ved at hælde alle milliarderne i Ukraine.

Troels Lund Poulsen burde således ikke glæde sig. Han burde skamme sig, og han burde sige med høj og klar røst, at vi først lever op til vores ansvar, når vores eget forsvar er på omgangshøjde med vores naboer. Det kommer til at tage rigtigt mange år. Og så bør han droppe violinspillet og i stedet se at få leveret våben, ammunition, køretøjer, uniformer, reservedele og alt det andet til soldaterne i en hulens fart.

Peter Ernstved Rasmussen etablerede OLFI i 2016 og er i dag også vært på programmet Frontlinjen på Radio4. Foto: Thomas Rønn

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Sådan styrker vi effektivt Hjemmeværnet uden at bruge milliarder

BLOG. Hjemmeværnet er ofte blevet overset i diskussionerne om styrkelsen af Forsvaret og har heller ikke fyldt meget i den offentlige samtale om det nye forsvarsforlig. Niels Klingenberg Vistisen præsenterer her en række konkrete forslag til, hvordan Hjemmeværnet hurtigt og effektivt kan styrkes uden milliardinvesteringer. Jeg har ad flere omgange...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

8 KOMMENTARER

guest
8 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Jens Nielsen
Læser
Jens Nielsen
16. februar 2024 1:42

Godt brølt Peter

Morten H. W. Madsen
Læser
Morten H. W. Madsen
16. februar 2024 14:54

Man er efterhånden mere bange for Christiansborg en Putin og Trump
når dem man skal have tiltro til at varetage ens sikkerhed svigter så groft
så er det ikke sjovt mere

Mickei Reinhold Jacobsen
Læser
Mickei Reinhold Jacobsen
16. februar 2024 17:14

Hvor føler man sig beroliget, når man hører udtalelsen fra Forsvarsministeren og NATO ledelsen!
Nu kan vi endelig lægge os trygt til at sove om natten, velvidende at Ukraine har vores ryg og med vores kontanter på kontoen kan sende deres medborgerer i døden, så vi kan nyde freden her til lands.

Som det hør og bør være i det danske samfund, så sikrer vores politikere at danskernes bekymringer forsvinder med et trylleslag, så snart man outsourcer problemerne. Inden længe vil ventetiderne på hospitalerne, manglende pleje af vores ældre medborgere, manglen på arbejdskraft og gud ved hvilke andre ting, forsvinde som dug for solen; igen ved hjælp af et par cirkulære sving med tryllestaven (læs outsourcing).

Og så kan vores politikere med ro i sjælen imødegå det kommende valg, hvor de igen vil indtage taburetterne og kan genoptage deres yndlingsbeskæftigelse, den eneste som de reelt behersker, nemlig at aktivere sine spindoktorer og få os alle til at kigge til venstre, samtidigt med at samfundet kører ud over kanten til højre…

Vi bør takke guderne for begreberne Outsourcing og New Public Management!
For hvordan skulle vi ellers have tid til, at gå rundt og klippe hinanden?

Torben Rønne
Læser
Torben Rønne
17. februar 2024 22:10

Aldrig mere en 9. april!
Er blevet til
Altid klar til en 9. april!

Skammeligt, forkasteligt og desværre typisk dansk. Altid klogere end de andre, og altid klar til at snyde på vægten.

Henrik Hammer
Læser
Henrik Hammer
18. februar 2024 23:32

God kommentar, og hvor er det dog ærgerligt, at regeringen forkuserer mere på at nå de 2 % end at styrke det danske forsvar. Og som skrevet står; de burde skamme sig. I alt for mange år har de spillet hazard med vores sikkerhed. Det er på tide, at de tager ansvar, og virkelig viser, at der tager Danmarks forsvar alvorligt.

Sidst ændret 2 måneder siden af Henrik Hammer
Carsten Holm Albrektsen
Læser
Carsten Holm Albrektsen
18. februar 2024 9:34

Ja, det er spin af værste skuffe. Der er jo fint råderum i DK til at løfte forsvarets ramme samtidigt med vores bidrag til Ukraine. Hvorfor afvente til 2028 før forsvarets ramme hæves, det er ufatteligt når alle ved at vores forsvar er nedslidt.

Sidst ændret 2 måneder siden af Carsten Holm Albrektsen
Bjørn Christensen
Læser
Bjørn Christensen
19. februar 2024 15:59

Tak Peter og OLFI for din/jeres konstante fokus på manglerne i forsvaret. Troels Lund har fået sine 2 % (på papiret) forsvaret har ikke. Mette Frederiksen åbner ammunitionsfabrikker i Tyskland, men ikke i Danmark. Mette Frederiksens ageren viser med al tydelighed, at en international toppost er vigtigere end forsvaret af Danmark. Uforståeligt og skammeligt.

Sidst ændret 1 måned siden af Bjørn Christensen
Ib Grønvaldt
Læser
Ib Grønvaldt
21. februar 2024 17:57

Er der grund til især at bede den forsvarsminister, som indtil nu har gjort mest for at bryde dødvandet, om at skamme sig? Det er jo hele den politiske tidsånd siden 1989, der har ført til besparelserne, og selv de ellers mest forsvarstro partier har accepteret dem uden at råbe op.