»Ny, uvildig undersøgelse er en kæmpe mistillidserklæring til systemet«

3
Jakob Ellemann-Jensens ønske om en uvildig undersøgelse af forløbet omkring artilleriindkøbet er en mistillidserklæring til FMI og ministeriet, mener Hans Engell. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Tirsdagens pressemøde om redegørelsen for artilleriindkøbet hos israelske Elbit besvarede ingen af sagens væsentligste spørgsmål. Derfor vil regeringen nu bestille en ny, uvildig undersøgelse af forløbet. Det kan kun tolkes som en »kæmpe mistillidserklæring« fra Jakob Ellemann-Jensen, mener politisk kommentator Hans Engell.

Havde man ventet klare svar på, hvorfor Folketinget modtog lodret forkerte oplysninger forud for hasteindkøbet af artilleri hos israelske Elbit, forlod eller slukkede man for tirsdagens pressemøde i Forsvarsministeriet med uforrettet sag. Det står stadig ikke klart, hvorfor det skulle gå så stærkt med at indkøbe artilleripjecerne, og endnu ved offentligheden intet om, hvilke embedsfolk der gav anledning til, at de Folketingets finansudvalg blev bedt om at godkende købet på rekordtid.

De manglende svar betyder, at den netop tilbagevendte forsvarsminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), på ingen måde kom styrket ud af møderne med hverken sine politiske kolleger eller pressen tirsdag eftermiddag, fortæller politisk kommentator Hans Engell i Radio4-programmet Frontlinjen.

Artiklen fortsætter under afspilleren …

»For mig efterlod hele pressemødet et svagt indtryk forstået på den måde, at der stort set intet af det, Ellemann sagde, som ikke bare var en bekræftelse af, hvad Altinget og medierne generelt har skrevet. Han bekræftede jo sådan set, at hele rædselsscenariet var fuldstændig korrekt, og at det naturligvis er kritisabelt,« siger Hans Engell.

Præsentationen var et »pausetegn«

Dermed kan den netop tilbagevendte forsvarsminister se frem til, at Elbit-sagen bliver ved med at fylde, mens de øvrige opgaver hober sig op på hans skrivebord den kommende tid. For Hans Engell at se er der dog også væsentlige spørgsmål at stille Forsvarsministeriet departement og Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), hvis arbejde med at skabe klarhed om forløbet ingenlunde lykkedes.

»Det, der står tilbage, og som medierne ikke helt har fat i, er, at Forsvarets myndigheder og departementet har haft det meste af et halvt år til at lave redegørelsen. Det er ikke noget, de er blevet bedt om at lave på en uge. De afleverer så beretningen til ministeren, og det, Jakob Ellemann i virkeligheden står og siger i går, er, at den langt fra er tilfredsstillende. De har ikke været i stand til at give svar på de centrale spørgsmål, og derfor nedsætter regeringen nu en ny undersøgelse.«

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Ellemann undskylder og kræver uvildig undersøgelse af forhastet artilleriindkøb

At man i regeringen fortsat vurderer det nødvendigt at foretage en tilbundsgående undersøgelse, bør give røde ører på ledelsesgangene i både departementet på Holmens Kanal 9 og hos FMI i Ballerup, mener Hans Engell:

»Det er jo en kæmpe mistillidserklæring fra Ellemann til systemet: ’På et halvt år har I ikke været i stand til at give en redegørelse, som besvarer de spørgsmål, som jeg stiller, og som vi må regne med, at Folketinget og medierne også vil stille’. Set i det lys var præsentationen og beretningen kun et pausetegn. Denne sag kommer til at køre videre, og der vil blive boret i den. Det vil der både af forligspartierne og de partier, som ikke med i forliget.«

Vildledningen om datoer er mest alvorlig

Også Altingets forsvarsredaktør, Andreas Krog, som stod bag afdækningen af, at Finansudvalget havde fået forkerte oplysninger, savner fortsat svar på en stribe helt centrale spørgsmål:

»Vi er ikke blevet meget klogere. Redegørelserne beskriver det, som vi på Altinget godt vidste og har forsøgt at videreformidle til læserne, men vi fik ikke sat noget navn på, fundet nogen årsag eller placeret et ansvar – var det i FMI, eller var det i ministeriet? Hvem gjorde hvad?«

Andreas Krog er især spændt på at finde ud af, hvordan der overhovedet kan opstå usikkerhed om, hvornår Elbits tilbud udløb, og hvorfor Folketingets Finansudvalg fik den forkerte dato at vide. Den fremgik af et dokument – et såkaldt aktstykke – som bevægede sig hele vejen op gennem systemet, før det til sidst havnede på bordet foran finansudvalgets medlemmer.

»Jeg hørte Rasmus Jarlov (K) sige, at han godt kunne tænkte sig at se de forskellige versioner af aktstykket. Så vidt jeg har kunnet læse af redegørelsen, starter det ude i FMI, som skriver første udkast og så videre. Den mest alvorlige af fejlene er selvfølgelig vildledningen af Folketinget; tilbuddet udløber 30. juni, men man skriver 31. januar. Hvem smider den formulering ind?« spørger Andreas Krog.

Ellemann turde være kæk, fordi han er fredet

På tirsdagens pressemøde gentog Jakob Ellemann-Jensen flere gang, at han som ressortminister bærer ansvaret for miseren. Det lader dog ikke til, at sagen får yderligere konsekvenser for ham personligt. SVM-regeringen er en flertalsregering, som selv kan bestemme, om sagen skal have konsekvenser, og hverken Socialdemokratiet eller Moderaterne ser ud til at ville i clinch med deres regeringspartnere i Venstre.

At Jakob Ellemann-Jensen ride stormen skyldes derfor ene og alene hans status i regeringen, mener Hans Engell. Ligesom Andreas Krog peger han på, at videregivelsen af forkerte oplysninger til Folketinget ellers hører til i den værste kategori af ministerielle brøder:

»Vildledning af Folketinget betragtes normalt som tilstrækkeligt til, at ministre mister hovedet. At Ellemann også er forsvarsminister i dag, kan han i høj grad tilskrive, at han er Venstres formand, vicestatsminister og er på et niveau, hvor det at sige farvel til ham, ville være at sige farvel til regeringen. Det har de ingen planer om. Det er sådan set det, der redder ham,« forklarer Hans Engell og fortsætter:

»Det var også derfor, at han, da han startede efter sin sygeorlov og igen på pressemødet, kunne tillade sig at være lidt kæk. Han ved, at han er parlamentarisk dækket ind. Det kan så være, at kækheden forsvinder lidt undervejs, når der nu bliver boret i tingene.«

Hør hele interviewet med Hans Engell og Andreas Krog i afspilleren længere oppe i teksten, på Radio4’s hjemmeside eller gennem din foretrukne podcastafspiller …

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer