Hæren kan øjensynligt se frem til at få Skyranger-luftværn til Piranha V, men …

9
Det er tyske Rheinmetall, som producerer luftforsvarssystemet Skyranger. Foto: Rheinmetall

OPDATERET: Ifølge OLFIs oplysninger vil Forsvarsministeriets Materiel og Indkøbsstyrelse snart annoncere det våbensystem, som skal udgøre rygraden i Hærens kommende luftværn. Der bliver tale om en løsning, som præsenteres som en hyldevare, men som ikke er solgt til andre lande i samme konfiguration og derfor stadig kræver et vist udviklingsarbejde.

Hærens længe ventede luftværn tager snart et vigtigt skridt i retningen af at blive til virkelighed. Diskussionen om, hvad Hæren konkret har brug for, har fyldt en del i den offentlige debat, men nu skulle beslutningen om konfigurationen altså være truffet hos de relevante myndigheder.

Ifølge OLFIs oplysninger er Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelses (FMI) valg faldet på et system udviklet af tyske Rheinmetall. Det vil bestå af tårnløsningen Skyranger, som man i Forsvaret vil montere på sine pansrede mandskabsvogne af typen Piranha V. I tårnet vil en 30 mm high velocity-kanon samt luftværnsmissilet Mistral fra den franske våbenfabrikant MBDA være monteret. Kanonen skal bruges mod droner og andre små luftmål på helt korte afstande, mens luftværnsmissilet er tiltænkt større lufttrusler som helikoptere, fly og store droner på en afstand af op til syv kilometer.

Med det forestående indkøb kan diskussionen om high velocity– vs. low velocitykanoner altså øjensynligt stedes til hvile. Valget af førstnævnte type betyder, at der vil være behov for at indkøbe færre systemer, end hvis man havde valgt en mere langsomtskydende model.

Vejer mere end Piranhaens frivægt

Skyshield er en såkaldt hyldevare, men kombinationen af ovenstående kanon og missil er angiveligt ikke solgt i samme konstellation til andre lande. Derfor er der ifølge en af OLFIs kilder behov for et vist udviklingsarbejde, før løsningen kan tages i operativ brug. Der er tale om det »mindst modne system«, lyder kildens vurdering.

En anden potentiel udfordring er ifølge kilden, at Skyshield-tårnet umiddelbart er tungere end Piranha’ens frivægt, hvorfor noget skal pilles af Piranhaen for at frigive vægt – i modsat fald risikerer køretøjets samlede vægt at blive for tung. Det kan man løse ved at fjerne pansring, hvilket i så fald formentlig vil afføde diskussioner af, om det er formålstjenligt, fordi Piranhaerne med det nye våbensystem monteret skal køre sammen med bataljonerne og derfør bør have samme beskyttelse.

Det står endnu ikke klart, hvor mange systemer, FMI indkøber. Blandt OLFIs kilder bliver der gættet på fem systemer til hver bataljon, men det bliver formentlig først klart, når den officielle udmelding indløber fra FMI i den nærmeste fremtid.

FMI bekræfter valg af maskinkanon

Tirsdag morgen har FMI i en pressemeddelelse bekræftet, at man har lagt sig fast på Skyranger-systemet og 30 mm-kanonen, men at den endelig udformning af tårnene endnu ikke ligger fast. Ifølge den europæiske udbudsportal TED får aftalen en samlet værdi af 920 mio. kroner. Der går dog nogle dage, før FMI underskriver kontrakt med den tyske producent.

»Markedsanalysen, som FMI har udført, viser, at Skyranger med 30 mm maskinkanon er det system, der bedst kan levere en løsning, som opfylder FKO’s operative krav og lever op til Natos krav på området. Derfor har FMI i dag udsendt en såkaldt profylaksebekendtgørelse, hvilket betyder, at FMI peger på en forhandling med og direkte tildeling til Rheinmetall om denne anskaffelse. I de næste 10 dage vil der være det, der kaldes en stand still-periode, hvilket betyder, at FMI først officielt kan underskrive en aftale med den tyske virksomhed, når stand still-perioden er afsluttet.«

Oplysningerne om valget af Mistral-luftværnsmissilet vil FMI omvendt ikke bekræfte. Analysearbejdet, der skal føre til det endelige valg af missil, pågår stadig, bekræfter chef for FMI generalløjtnant Kim Jesper Jørgensen:

»Det glæder mig, at vi med valget af Skyranger anskaffer det mest moderne luftværn til Hæren. Samtidig ønsker andre lande, herunder Tyskland, at anskaffe Skyranger, så vi vil kunne samarbejde med andre lande om uddannelse, ammunition, reservedele og løbende opdateringer af systemet. Næste skridt er at vælge det luftværnsmissil, der skal indgå i systemet.«

PRÆCISERING OG OPDATERING: Af en tidligere udgave af artiklen fremgik det, at der er tale om Rheinmetalls Skyshield-system – der er retteligt tale om den mobile version Skyranger. Desuden er det præciseret, at vurderingen af potentielle udfordringer med vægten er OLFIs kildes. Endelig er artiklen opdateret tirsdag kl. 09.55 med oplysninger fra FMI’s pressemeddelelse.

guest
9 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer