spot_img

Hæren kan øjensynligt se frem til at få Skyranger-luftværn til Piranha V, men …

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

OPDATERET: Ifølge OLFIs oplysninger vil Forsvarsministeriets Materiel og Indkøbsstyrelse snart annoncere det våbensystem, som skal udgøre rygraden i Hærens kommende luftværn. Der bliver tale om en løsning, som præsenteres som en hyldevare, men som ikke er solgt til andre lande i samme konfiguration og derfor stadig kræver et vist udviklingsarbejde.

Hærens længe ventede luftværn tager snart et vigtigt skridt i retningen af at blive til virkelighed. Diskussionen om, hvad Hæren konkret har brug for, har fyldt en del i den offentlige debat, men nu skulle beslutningen om konfigurationen altså være truffet hos de relevante myndigheder.

Ifølge OLFIs oplysninger er Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelses (FMI) valg faldet på et system udviklet af tyske Rheinmetall. Det vil bestå af tårnløsningen Skyranger, som man i Forsvaret vil montere på sine pansrede mandskabsvogne af typen Piranha V. I tårnet vil en 30 mm high velocity-kanon samt luftværnsmissilet Mistral fra den franske våbenfabrikant MBDA være monteret. Kanonen skal bruges mod droner og andre små luftmål på helt korte afstande, mens luftværnsmissilet er tiltænkt større lufttrusler som helikoptere, fly og store droner på en afstand af op til syv kilometer.

Med det forestående indkøb kan diskussionen om high velocity– vs. low velocitykanoner altså øjensynligt stedes til hvile. Valget af førstnævnte type betyder, at der vil være behov for at indkøbe færre systemer, end hvis man havde valgt en mere langsomtskydende model.

Vejer mere end Piranhaens frivægt

Skyshield er en såkaldt hyldevare, men kombinationen af ovenstående kanon og missil er angiveligt ikke solgt i samme konstellation til andre lande. Derfor er der ifølge en af OLFIs kilder behov for et vist udviklingsarbejde, før løsningen kan tages i operativ brug. Der er tale om det »mindst modne system«, lyder kildens vurdering.

En anden potentiel udfordring er ifølge kilden, at Skyshield-tårnet umiddelbart er tungere end Piranha’ens frivægt, hvorfor noget skal pilles af Piranhaen for at frigive vægt – i modsat fald risikerer køretøjets samlede vægt at blive for tung. Det kan man løse ved at fjerne pansring, hvilket i så fald formentlig vil afføde diskussioner af, om det er formålstjenligt, fordi Piranhaerne med det nye våbensystem monteret skal køre sammen med bataljonerne og derfør bør have samme beskyttelse.

Det står endnu ikke klart, hvor mange systemer, FMI indkøber. Blandt OLFIs kilder bliver der gættet på fem systemer til hver bataljon, men det bliver formentlig først klart, når den officielle udmelding indløber fra FMI i den nærmeste fremtid.

FMI bekræfter valg af maskinkanon

Tirsdag morgen har FMI i en pressemeddelelse bekræftet, at man har lagt sig fast på Skyranger-systemet og 30 mm-kanonen, men at den endelig udformning af tårnene endnu ikke ligger fast. Ifølge den europæiske udbudsportal TED får aftalen en samlet værdi af 920 mio. kroner. Der går dog nogle dage, før FMI underskriver kontrakt med den tyske producent.

»Markedsanalysen, som FMI har udført, viser, at Skyranger med 30 mm maskinkanon er det system, der bedst kan levere en løsning, som opfylder FKO’s operative krav og lever op til Natos krav på området. Derfor har FMI i dag udsendt en såkaldt profylaksebekendtgørelse, hvilket betyder, at FMI peger på en forhandling med og direkte tildeling til Rheinmetall om denne anskaffelse. I de næste 10 dage vil der være det, der kaldes en stand still-periode, hvilket betyder, at FMI først officielt kan underskrive en aftale med den tyske virksomhed, når stand still-perioden er afsluttet.«

Oplysningerne om valget af Mistral-luftværnsmissilet vil FMI omvendt ikke bekræfte. Analysearbejdet, der skal føre til det endelige valg af missil, pågår stadig, bekræfter chef for FMI generalløjtnant Kim Jesper Jørgensen:

»Det glæder mig, at vi med valget af Skyranger anskaffer det mest moderne luftværn til Hæren. Samtidig ønsker andre lande, herunder Tyskland, at anskaffe Skyranger, så vi vil kunne samarbejde med andre lande om uddannelse, ammunition, reservedele og løbende opdateringer af systemet. Næste skridt er at vælge det luftværnsmissil, der skal indgå i systemet.«

PRÆCISERING OG OPDATERING: Af en tidligere udgave af artiklen fremgik det, at der er tale om Rheinmetalls Skyshield-system – der er retteligt tale om den mobile version Skyranger. Desuden er det præciseret, at vurderingen af potentielle udfordringer med vægten er OLFIs kildes. Endelig er artiklen opdateret tirsdag kl. 09.55 med oplysninger fra FMI’s pressemeddelelse.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Forsvarsministeriet har udviklet sig til det rene Ebberød Bank

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvarsministeriets Personalestyrelse har lige brugt 13 mio. kr. på en hvervekampagne, som har til formål at tiltrække nye og fastholde nuværende medarbejdere på hele Forsvarsministeriets område. Samtidig er der indført ansættelsesstop og pålagt besparelser for et trecifret millionbeløb på tværs af Forsvarsministeriets område. Husker du historien om Ebberød Bank?...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

9 KOMMENTARER

guest
9 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Morten Knorborg Poulsen
Læser
Morten Knorborg Poulsen
16. maj 2023 7:54

Altså den her artikel giver ingen mening?…..Det her er skyshield systemet :
https://en.wikipedia.org/wiki/Skyshield
Den eksisterer kun i 35mm og er primært et semi-stationært system til at beskytte baser, infrastruktur mm.
Den findes dog også i en mobil udgave der kaldes :
https://en.wikipedia.org/wiki/Skyranger_35
Igen et rent kanonbaseret system uden missiler.
Det har tilgengæld “lillebroderen” med 30mm kanon :
https://en.wikipedia.org/wiki/Skyranger_30
Det bringer os til det med vægten. Piranha 5 har en TEKNISK totalvægt på ca 33 tons, men i den normale danske infanteriudgave er den FAKTISKE vægt kun ca 22 tons med det nuværende beskyttelsesniveau (level 4).
Skyshield/Skyranger 35 systemet vejer under 4.5 tons totalt mens 30mm versionen MED missiler er ca 2 tons lettere. Uanset hvad er der altså rigelig vægtmargen på Piranha 5 til at bære begge systemer.
Iøvrigt er det ikke muligt at fjerne pansring fra Piranha 5 da den i dansk tjeneste slet ikke HAR ekstra pansring(add-on armor)men kun er beskyttet at det panserstål skroget er bygget af . (Frontpanseret har et ekstra lag men det er en fast integreret del af designet.)

Henrik Bruun Andersen
Læser
Henrik Bruun Andersen
16. maj 2023 18:48

Skønt at FMI vælger en god pålidelig kvalitetsløsning fra Rheinmetall med Skyranger til 1. brigade, og det skal integreres i det samlede C2 system for luftværn

Jakob Henius
Læser
Jakob Henius
17. maj 2023 15:56

Per Saugmann, hvorfor så negativ? Man indkøber et markedstilgængeligt system og monterer det på et allerede indfaset køretøj. Vel at mærke et køretøj som netop er købt mhp at kunne agere platform for en række forskellige – også fremtidige – systemer. Ville du hellere have købt et luftværnssystem under udvikling samt en helt ny køretøjsplatform?

Flemming Toftdahl-Olesen
Læser
Flemming Toftdahl-Olesen
17. maj 2023 19:54

Godt at se at der sker lidt på antiluftskytsområdet. Tak til Kasper Junge Vester for en god orientering og til Morten Knorborg Poulsen for oplysninger om PIRANHA frivægt og totalvægt.
30 mm kanonen er vel en Oerlikon kanon fra OERLIKON-CONTRAVES, et schweizisk firma, som indgår i RHEINMETALL gruppen. Anses kanonen for at være schweizisk eller tysk?
Jeg tænker på om vi skal have tilladelse til evt. videresalg fra Schweiz eller fra Tyskland.
Det samme gør sig gældende med ammunitionen. Schweiz var meget længe om at give Tyskland lov til at hjælpe Ukraine med GEPARD, grundet 35 mm Oerlikonkanon og ammunition.

Laurits Jensen
Læser
Laurits Jensen
15. maj 2023 19:40

Kanonen, eller en der er nært beslægtet, sidder i forvejen på søværnets fregatter. Da den i sin tid blev implementeret, var det første gang den skulle til søs! – Med hvad det nu indebar af komplikationer.

Morten Rasmussen
Læser
Morten Rasmussen
22. juni 2023 13:24

Bemærk betragtningen “»Det glæder mig, at vi med valget af Skyranger anskaffer det mest moderne luftværn til Hæren. Samtidig ønsker andre lande, herunder Tyskland, at anskaffe Skyranger, så vi vil kunne samarbejde med andre lande om uddannelse, ammunition, reservedele og løbende opdateringer af systemet….”
Nu burde nogle kvikke journalister s¨spørge den gode general om det virkelig kan være så vigtigt, når vi nu har valgt et artillerisystem som ingen af vores alliancepartnere har.
Men det er nok at forvente lige lovligt meget af journaliststanden…

 

Jan Sørensen
Læser
Jan Sørensen
7. juni 2023 19:42

“Egen konfiguration”.

Det lyder nøjagtig som IC4 togene om igen!!

Per Saugmann
Læser
Per Saugmann
15. maj 2023 15:36

Igen indkøb af model DK. Virker bekendt.