Indkøbet af 15 mobile værksteder gennem den danske leverandør Glaucus har været ét langt mareridt, som først har fået en foreløbig ende, efter regeringen har valgt at donere alle skandaleramte ”flatracks” til Ukraine. Men i stedet for at afsøge markedet for alternativer, har materiel- og indkøbsstyrelsen allerede købt nye hos samme leverandør.

Meget springer i øjnene. Sagen om indkøb af mobile værksteder til Hæren har efterhånden udviklet sig til en lidelseshistorie, som lader til ingen ende at ville tage. I 2017 bestilte Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) 15 styk såkaldte flatracks hos den danske leverandør Glaucus til levering i 2018. Siden er stor set alt gået galt, og fem år efter levering er de på grund af fejl, mangler og overskridelser af grænseværdier endnu ikke taget i operativ brug.

I sidste uge meddelte regeringen så, at den nu også donerer de sidste ni af i alt 15 Forward Repair System Nato (FRSN), som de officielt hedder hos Glaucus, til Ukraine. Dermed kunne sagen være lukket med en meget dyr erfaringslektion fra indkøbsverdenen. Men noget tyder på, at materiel- og indkøbsstyrelsen ikke har fundet anledning til at afsøge markedet for alternativer, selv om de leverede mobile værksteder fem år efter overdragelsen aldrig var taget i operativ brug, og selv om de har kostet skatteyderne millioner af kroner i overskredne budgetter og givet anledning til hovedbrud og massive frustrationer hos de soldater, der skulle aftage dem.

Artiklen fortsætter under playeren …

»Den danske hær har bestilt flere enheder af den nye FRSN M/22 i 2023,« skrev direktør Christoffer Glæsel fra Glaucus således i januar på sin personlige LinkedIn-profil, hvor han bl.a. får tommelfinger-likes fra generalløjtnant Kim Jesper Jørgensen, der er chef i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Nordjysk medlem af forsvarsudvalget vil have gransket forløb om køb af flatracks

OLFI har spurgt i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, hvorfor styrelsen har genbestilt mobile værksteder hos en leverandør, hvis produkt aldrig kom i brug eller levede op til kravene. Men materiel- og indkøbsstyrelsen ønsker ikke at stile op til interview og har givet sig selv over en uge til at svare på OLFIs skriftlige sprøgsmål. Svarene er endnu ikke modtaget.

Bjarne Lausten sidder i Folketinget for Socialdemokratiet og er medlem af Folketingets Forsvarsudvalg. Han har i fjor forsøgt at få den tidligere forsvarsminister Morten Bødskov (S) til at sætte en stopper for samarbejdet med Glaucus, og i næste uge har fået sat et nyt møde om sagen op med Troels Lund Poulsen (V), som er fungerende forsvarsminister. Når man spørger Bjarne Lausten om hans reaktion på den seneste udvikling i sagen, sukker han dybt.

»Jeg er målløs. Jeg er helt enig i, at vi skal hjælpe Ukraine, og det skal vi gøre med det bedste materiel. Men jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at man har købt noget ved et firma, som har fået det produceret i udlandet. Var det den eneste mulighed, så var vi nødt til at acceptere det. Men jeg ved jo, at der var en dansk producent, som kunne bygge dem her i Danmark, og som kunne levere dem til betydeligt billigere pris,« siger Bjarne Laustsen.

Leverandør havde nul ansatte i maj 2022

Da Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse i 2017 kørte et udbud, forsøgte den italienske producent OMP at blive prækvalificeret, men det lykkedes ikke. Glaucus bød ind med en amerikansk producent som underleverandør, men ændrede i løbet af processen underleverandør til OMP, uden at det gav anledning til panderynker i materiel- og indkøbsstyrelsen, og således havnede ordren alligevel i Italien med et fordyrende mellemled i Glaucus på Sankt Annæ Plads i København.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Mobile værksteder skulle have været med til Baltikum, men samler slud i Aalborg

Den danske virksomhed er registreret som et anpartsselskab, og ifølge CVR-registret havde virksomheden i maj 2022 nul ansatte. Ifølge kontrakten skulle Glaucus levere 15 værkstedsflatracks i 2018 til en pris af 33,5 mio. kr., men sådan gik det altså meget langt fra.

Da de første mobile flatracks ankom til Trænregimentet i Aalborg, viste det sig, at kranen slet ikke kunne løfte højt nok og dermed slet ikke kunne bruges til at skifte en motor i en kampvogn, som ellers var hele formålet med det mobile værksted. Herefter gik den første ombygning i gang. Da den modificerede flatrack kom tilbage til Aalborg, var kranen blevet meget tungere, og det resulterede i en skæv vægtfordeling. Det bevirkede, at man måtte gå i gang med at bygge nogle af Forsvarets lastbiler om, så de rent faktisk kunne transportere de nye mobile værksteder.

Samtidig stod det klart, at reservedele måtte transporteres på en trailer spændt bag på lastbilen – en såkaldt kærre – fordi vægten på værkstedscontaineren nu var alt for tung til også at rumme reservedele under transport. Vægten bevirkede yderligere, at hjulene på de bageste aksler blev trykket helt skæve, når personellet i Trænregimentet under test forsøgte at dreje en lastbil med en flatrack på ladet ved meget lav hastighed på kaserneområdet.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Forsvarsministeriet sender skandaleramte mobile værksteder til Ukraine

I august interviewede OLFI og Frontlinjen på Radio4 major Kasper Bie fra Trænregimentet, som dengang var chef for den sektion i 1. Logistikbataljon, som skulle aftage de nye mobile værksteder. Jeg spurgte ham, hvordan han havde det med, at de mobile værksteder dengang fire år efter levering stadig gav problemer og endnu ikke var taget i operativ brug.

»Jeg tror nok at vi skal indstille os på, at selv i best case så bliver det nok ikke 100 pct. de, som vi havde forestillet os,« svarede Kasper Bie altså i august.

Har ladet hånt om advarslerne

Udtalelsen fra major Kasper Bie faldt et halvt år efter, at krigen i Ukraine var brudt ud, og i materiel- og indkøbsstyrelsen var netop krigen en glimrende anledning til at skille sig af med de voksende og meget dyre problemer. I første omgang blev seks af de ubrugelige flatracks smidt i puljen af donationer til Ukraine, og med den nye Ukraine-fond på syv mia. kr. i marts 2023 røg de sidste ni flatracks med i det, som nogle i systemet betragter som en ”hadegave” til Ukraine, der vækker minder m de ubrugelige respiratorer til Italien i begyndelsen af corona-pandemien.

Ifølge Christoffer Glæsels egen LinkedIn-profil har den nye situation imidlertid ikke givet anledning til at genoverveje, om styrelsen kunne finde et bedre og måske ligefrem billigere produkt. I stedet har Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse øjensynligt købt nye flatracks fra OMP gennem Christoffer Glæsel og Glaucus. Hvor mange og til hvilken pris vil svarene fra materiel- og indkøbsstyrelsen måske give svar på en gang i fremtiden.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Leverandør af skandalemateriel gemte sig på messe og ville ikke interviewes af OLFI

OLFI har til denne artikel forsøgt at indhente en kommentar fra Christoffer Glæsel, som imidlertid hverken tager sin telefon eller har svaret på den mail med en række spørgsmål, som OLFI sendte tidligere på ugen. Torsdag svarede han dog med en sms, da OLFI endnu en gang forsøgte at komme i kontakt med ham.

»Tak for din opringning. Kan jeg ringe tilbage senere?,« spurgte han, men vendte ikke tilbage, selv om OLFI sendte ham en bekræftende sms.

Tilbage sidder Bjarne Laustsen og undrer sig over et forløb, som er løbet fuldstændigt af sporet og nu ser ud til at fortsætte på trods af den gyldne mulighed for at starte på en frisk.

»Man skulle jo tro, at brændt barn skyr ilden, så man ikke begår den samme fejl to gange. Men her er der noget, der tyder på, at man lader hånt om de advarsler, man har fået undervejs. Det er en sag, der har mange år på bagen, og jeg har spurgt ind til den mange gange. Og jeg synes, at vi har fået en stribe dårlige forklaringer og et produkt, der ikke lever op til kravene. Jeg er oprigtigt ærgerlig over, at FMI ikke har sat en stopper for det, så det ikke kan forekomme igen,« siger Bjarne Laustsen.

guest
7 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer