Ifølge social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theill (S) kan Forsvaret ikke undtages for bestemmelserne i det statslige kunstcirkulære. Hun bliver dog undsagt af sin ministerkollega Troels Lund Poulsen (V), som gerne vil diskutere at indføre dispensationsmuligheder. Det fortæller han i et skriftligt svar til Danmarksdemokraternes Lise Bech.

Der har siden efteråret været skrevet og sagt meget om det statslige kunstcirkulære, som betyder, at Forsvaret i lighed med andre statslige instanser har skullet afsætte 1,5 pct. af de samlede håndværkerudgifter til kunst, når et bygge- og renoveringsprojekt er blevet dyrere end 1 mio. kr. Bestemmelserne har vakt undren hos soldater på landets tjenestesteder, hvor den generelle vedligeholdelsesstandard mange steder lader en del tilbage at ønske, men hvor man alligevel oplever dyre kunstværker blive installeret op og ned ad slidte træningsfaciliteter.

Men nu kan der – trods tidligere meldinger om det modsatte – være dispensationsmuligheder på vej til Forsvaret. I hvert fald åbner fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i et skriftligt svar til Danmarksdemokraternes forsvarsordfører Lise Bech op for, at det kan komme på tale om at undtage Forsvaret fra de ellers temmelig rigide og utvetydige bestemmelser.

Artiklen fortsætter under afspilleren …

»Jeg synes, at det er oplagt, at Folketinget drøfter cirkulærets anvendelse på Forsvarets område fremadrettet, da Forsvaret står overfor store investeringer i de kommende år,« skriver Troels Lund Poulsen blandt andet til Lise Bech.

Lise Bech stillede i starten af februar både social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theill og Troels Lund Poulsen flere spørgsmål om sagen. Social-, Bolig- og Ældreministeriet har det formelle ansvar for kunstcirkulæret, og mens Rosenkrantz-Theill var først til at svare, at regeringen ingen planer havde om at revidere bestemmelserne, viste forsvarsministeren sig et par uger senere mere åben for at diskutere mulighederne. Det glæder Lise Bech.

»Han har været helt anderledes positiv end boligministeren, så det er jeg meget tilfreds med,« lød det onsdag fra Lise Bech i Radio4-programmet Frontlinjen.

Politisk vilje til at revidere bestemmelser

Lise Bechs interesse for sagen blev vakt, da hun læste OLFIs artikler og selv undrede sig over fornuften i at bruge penge på æstetik og forskønnelse i en tid, hvor så meget andet på forsvarsområdet – ikke mindst bygningsvedligeholdelsen – halter og skriger på tilførsel af midler.

»I forhold til boligministeren, som bare afviser og siger, at det kan der ikke være tale om, åbnes der en lille flig fra forsvarsministeren om, at vi kan tale om det her. Jeg er sikker på, at han ligesom jeg tænker, at vi i en tid, hvor vi virkelig har brug for pengene, og hvor der er krig i vores baghave, er nødt til at se, om vi kan få nogle penge ind her,« fortæller hun til Radio4-programmet Frontlinjen.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Forsvaret tvunget til at bruge millioner på kunst, mens soldater mangler næsten alt

Det er dog ikke alene et spørgsmål om kroner og øre, men også om at lytte til soldaterne og vise dem den fornødne respekt i en tid, hvor de på mange områder lader sig nøje, forklarer Lise Bech.

»Man siger, at der skal være kunst i det offentlige rum, men det er jo en begrænset skare, der ser det på kasernerne. Når soldaterne så yderligere bliver irriterede og føler, at de ikke bliver taget alvorligt og hellere vil have nogle ordentlige træningsfaciliteter, er det jo spild af penge.«

Ifølge OLFIs oplysningerne deler flere af Folketingets partier Danmarkdemokraternes holdning, og dermed kan der tegne sig et potentielt parlamentarisk flertal for at indføre en dispensationsmulighed for Forsvaret.

Forventer at bruge 12 millioner de næste to år

Debatten om kunstinvesteringer i Forsvaret startede tilbage i oktober sidste år, hvor OLFI skrev en artikelserie om en række af de kunstinstallationer, der er blevet til på baggrund af cirkulæret, og om den undren kunstinvesteringerne har givet anledning til i lyset af Forsvarets økonomiske situation og den generelle vedligeholdelsesstandard.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Se listen: Her er ti af Forsvarets milliondyre kunstværker og installationer

Siden fulgte Politiken op på historien, og her kunne man blandt andet læse, at Forsvaret har brugt cirka 15 mio. kroner på kunst de seneste 10 år. I et separat svar til Lise Bech oplyser Troels Lund Poulsen nu, at »… over det næste par år forventes p.t. anvendt ca. 12 mio. kr. på en række kunstprojekter, som er iværksat i 2019 og frem.«

Om disse projekter bliver gennemført, står indtil videre hen i det uvisse, men nu er en politisk dialog om sagen i hvert fald på vej. De nye toner fra regeringen vinder også gehør hos premierløjtnant Anders Krojgaard Lund, som er konservativt byrådsmedlem i Horsens, men løbende har udtalt sig kritisk om kunstcirkulæret som privatperson. Han er selv tjenestegørende på Haderslev Kaserne, hvor man i efteråret fik installeret en stenmosaik i kasernegården til en pris på 1,2 mio. kroner.

Læs også: »Vi vil hellere have et bedre træningsrum end udsmykning af kasernegården«

»Jeg er rigtig glad for, at der nu er noget vilje til at kigge på det her, og jeg er glad for, at man i medierne har taget diskussionen op. Det er jo åbenlyst for enhver, at når bilen mangler brændstof – vi mangler kræfter i Forsvaret – så skal vi ikke bruge tid på at lakere den. Så skal vi hælde benzin på tanken. I Forsvaret har vi brug for soldater, for krudt og kugler og for maskiner. Vi har brug for kaserner, der fungerer. Vi har ikke brug for udsmykning. Det er vitterligt at smide pengene det helt forkerte sted hen,« siger han.

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer