spot_img

Glæde i Folk & Sikkerhed over Danmarks indtræden i europæisk luftforsvarsinitiativ

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

For en uge siden kritiserede formanden for Folk & Sikkerhed i kraftige vendinger, at Danmark ikke er gået med i et voksende europæisk initiativ om fælles luft- og missilforsvarsforsvar. Onsdag meddelte Forsvarsministeriet, at Danmark indtræder i European Sky Shield Initiative, og det vækker glæde flere steder.

Kritikken var hård, da den pensionerede kontreadmiral Torben Ørting Jørgensen onsdag i sidste uge gæstede Frontlinjen på Radio4. Han er i dag formand for organisationen Folk & Sikkerhed, og i radioen faldt talen bl.a. på et lækket notat fra Forsvarskommandoen udarbejdet i november. Det viser, at Forsvarets ledelse ønsker at anskaffe flere missilforsvarssystemer og vil bede Folketingets politikere overveje, hvorvidt Danmark skal have en offensiv strike-kapacitet som eksempelvis Tomahawk-missiler.

»Man går hovedsageligt og bilder sig selv ind, at den eneste trussel, vi står overfor, er missiler fra Kaliningrad. Og det er så det, som vi mere eller mindre skal indrette vores forsvar efter. Vi har valgt at lade Terma udvikle et C2-system (kommando og kontrol, red.) for luft- og missilforsvar. Danmark er det eneste land blandt alle vores naboer, som ikke er med i det tysk ledede initiativ om nøjagtigt det samme. Jeg spørger mig selv hvorfor? Hvad er det, vi forestiller os? Er det Københavns befæstning i en digitaliseret udgave, vi er i gang med at opbygge? Der må være rum for en diskussion,« sagde Torben Ørting Jørgensen.

Artiklen fortsætter under playeren …

Og det kan næsten virke som om, at Forsvarets ledelse lyttede med. Onsdag udsendte Forsvarsministeriet en pressemeddelelse om, at Danmark lige præcis tilslutter det europæiske initiativ under ledelse af Tyskland. Initiativet blev lanceret i efteråret af den tyske regering med navnet European Sky Shield Initiative (ESSI), som har til formål at skabe en ramme for en fælles anskaffelse af luftforsvarssystemer.

»Dette initiativ er et vigtigt skridt i et fælles forsvar af Europa. Det er vigtigt, at vi drøfter samarbejdsmuligheder med nære allierede. Nu sender vi et tydeligt signal om, at Danmark skal være med til at tage ansvar for europæisk sikkerhed sammen med vores nabolande. Putins angreb på Ukraine har varslet nye tider for Europa. Der var et Europa før Putins krig, og der vil være et Europa efter krigen. Mere end nogensinde før er det vigtigt, at Europa og allierede står sammen,« siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i pressemeddelelsen.

Med Danmarks tæller initiativet 17 lande i Europa

Hensigtserklæringen European Sky Shield Initiative er underskrevet af i alt 15 europæiske lande, herunder Storbritannien, Holland og de baltiske lande. Initiativet omhandler muligheder for anskaffelse af jordbaserede luftsvarssystemer, og indledningsvist forventes fokus på anskaffelse af kort-, mellem- og langtrækkende luftforsvar, og på længere sigt kan også systemer til imødegåelse af ballistiske missiler komme på tale.

I Nato glæder vicegeneralsekretær Mircea Geoană sig over, at Danmark sammen med Sverige onsdag tilsluttede sig initiativet og bragte det samlede antal deltagerlande op på 17 inklusiv ansøgerlandene Sverige og Finland.

»European Sky Shield Initiative udnytter under det tyske lederskab allerede eksisterende Nato-samarbejdsrammer og er et afgørende skridt for at sikre, at Nato effektivt kan forsvare sig mod luft- og missiltrusler,” siger Mircea Geoană.

Danmarks underskrivning af hensigtserklæringen indleder et uforpligtende samarbejde om mulige løsninger. Ifølge Forsvarsministeriet vil Danmark til enhver tid kunne beslutte ikke at deltage i fælles anskaffelser. Styrende for eventuelle danske anskaffelser gennem European Sky Shield Initiative vil være pris, pålidelighed og leveringstid, oplyser ministeriet.

I Folk & Sikkerhed hilser Torben Ørting Jørgensen nyheden meget velkommen.

»Der er ingen behov for dansk enegang på et område, når alle andre af vores nærmeste allierede er enige om at skabe en fælles løsning. Det fælles europæiske initiativ giver med den aktuelle sikkerhedssituation rigtigt god mening,« siger Torben Ørting Jørgensen.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Før eller siden er vi nødt til at sende Nato-tropper til Ukraine

DEBAT: Folk, der advokerer for en total ukrainsk sejr, må kalibrere deres retorik og strategi, for den kommer ikke, medmindre Nato engagerer sig militært i Ukraine, skriver debattør og historiestuderende Kasper Valentin Poulsen. Der er i sandhed sorte skyer over Ukraine i disse måneder. Både præsident Volodymyr Zelenskyj og hans...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Jens Nielsen
Læser
Jens Nielsen
17. februar 2023 16:48

kommentar vedr. ESSI:
Er satme da også på tide at vi indtræder i ESSI, vi skulle have været med helt fra starten, men okay nu er vi endelig med.
ESSI er vist tæt på at købe en del af Israels luftforsvars system kaldet IRON DOME
– nemlig ARROW 3 , hvilket er et af de bedste luftforsvarssystemer i verden i dag.
Så er rigtigt godt at danmark er med i samarbejdet – så lige Forsvarets ønskeliste og den omfattede også PATRIOTS luftforsvarssystemet – men er kun godt hvis vi får lag på lag forsvarssystem her i DK.
Vi ligger betænkelig tæt på Kaliningrad og er nødt til at sikre os.
Jens