ANALYSE: Jeppe Handwerk er ikke længere formand for Anders Lassen Fonden. I den rolle følte han sig urørlig, selv om han også er leverandør af materiel til specialkorpsene. Han blev den direkte årsag til flere negative historier, som kastede skam over fonden. Derfor måtte han træde tilbage. Det mest overraskende er, at det først sker nu.

Det foregik efter planen uden at vække den store opsigt halvandet år efter al balladen. Mandag meddelte Jeppe Handwerk på Anders Lassen Fondens Facebookside, at han »efter mange gode år« træder tilbage som formand. Ifølge opslaget har han selv valgt at takke af for at overlade formandskabet til advokat Janus Skak Olufsen.

Det er det dog en sandhed med modifikationer, for internt i bestyrelsen var der frustrationer over formanden, som kastede skam over fonden og førte den ud i en regulær krise. Jeppe Handwerk havde ifølge OLFIs oplysninger ikke selv nogen planer om at stoppe som formand, men han blev pænt bedt om at takke af, lige som han næppe havde den store indflydelse på, hvem der blev hans afløser. Baggrunden kender de fleste trofaste læsere af OLFI.

Anders Lassen Fonden har det ædle formål at belønne betydningsfuld militær indsats samt støtte og opmuntre tilskadekommet dansk militært personel. Fonden er stiftet i 1996 af jægersoldaten Nicolai Moltke-Leth som en hyldest til Danmarks første specialoperationssoldat, som deltog i Anden Verdenskrig på britisk side og døde i kamp i Commachio i Italien få uger før befrielsen i 1945.

Artiklen fortsætter under opslaget …

Ud over de til enhver tid siddende chefer for henholdsvis Jægerkorpset og Frømandskorpset som faste medlemmer af bestyrelsen har Anders Lassen Fonden også Kronprins Frederik som protektor. Finere bliver det ikke, og gennem årene har fonden modtaget betydelige pengedonationer fra privatpersoner, virksomheder og politiske partier, som gerne ville støtte denne patriotiske og agtværdige fond med den royale glans.

What’s not to like?

I 2015 valgte fonden Jeppe Handwerk som formand. Han var uddannet marineoverkonstabel i Frømandskorpset i 1990’erne, hvor han fik frønavnet ”Rolex” på grund af sit armbåndsur. Her forrettede han tjeneste sammen med kronprinsen, som også er Jeppe Handwerks gode ven. Derudover var han stifter og indehaver af en række virksomheder, som allerede dengang solgte militært udstyr og materiel til Forsvaret og ikke mindst specialkorpsene.

Alene af den grund var det et vovet valg knyttet med en ikke ubetydelig risiko, for hvordan ville omverdenen se på en formand, som også havde økonomiske interesser i specialkorpsene? Og hvordan ville den nye formand selv varetage sine mange roller uden at komme i problemer? Ikke godt, skulle det vise sig.

Artiklen fortsætter under billedet …

Splid i Anders Lassen Fondens bestyrelse om Suspekt helikoptertur og watercast

For bestyrelsen virkede valget oplagt, men det viste sig at blive fatalt. Ved at vælge Jeppe Handwerk fik fonden en tidligere SOF (Special Operation Force) som formand, der kendte Frømandskorpset indefra, var ven med Danmarks kommende konge, havde masser af penge og lyst til at sponsorere fester og arrangementer i begge korps. What’s not to like?

Jeppe Handwerk skuffede ikke, og han knyttede hurtigt tætte bånd til Jens Birkebæk Bach med frønavnet ”Pusling”, da denne overtog som chef for Frømandskorpset i 2017. Det i en grad, så tidligere utænkelige scenarier pludselig lod sig gøre, så længe formanden for Anders Lassen Fonden og kronprinsen var involveret.

Chefer gjorde hvad som helst for Jeppe Handwerk

Således gav ”Pusling” grønt lys til, at trommeslageren Claes Antonsen og hans Antonelli Orchestra optrådte ved kronprinsens 50-års fødselsdag på Fredensborg Slot i juni 2018 iført Frømandskorpsets legendariske skjorter, som andre skulle gennemføre elevkursus og mange måneders strabadser for at gøre sig værdige til at bære. Det havde mange frømænd svært ved at kapere. Det kunne dog måske forsvares til kronprinsens private fest.

I sommeren 2019 blev ”Pusling” så inviteret med til Jeppe Handwerks private 50-års fødselsdagsfest på Vedbæk Strandvej, og her gav chefen for Frømandskorpset igen spillemændene i Antonelli Orchestra tilladelse til at optræde i Frømandskorpsets uniformer. Hvad gør man ikke som chef for Frømandskorpset, når formanden for Anders Lassen Fonden, en privat stor-leverandør af materiel til Forsvaret og ven med kronprinsen, inviterer til fest sammen med Danmarks kommende konge og dronning? Åbenbart hvad som helst, og han var ikke alene.

Artiklen fortsætter under billedet …

Anders Lassen Fonden hyrer advokat og får endnu en gang udsættelse af svarfrist

I 2018 gav generalmajor Anders Rex som daværende chef for Flyvevåbnet tilladelse til, at Jeppe Handwerk fik en bagsædetur i et F-16 fly som tak »for hans store arbejde med Anders Lassen Fonden«. På Jeppe Handwerks egen 50-års fødselsdag i juli 2019 fejrede kronprinsen ifølge Her & Nu sin nære ven med »en kæmpe fest på Gråsten Slot«, ligesom to F-16 fly i anledning af fødselsdagen overfløj slottet.

Anders Lassen Fonden nød på alle måder godt af den nye formand, som var stor i slaget og forstod at skabe en fest. ”Rolex” begyndte således at invitere nuværende og tidligere frømand, men ingen jægersoldater, til et årligt krebsegilde i et telt i haven på Vedbæk Strandvej, hvor både ”Pusling” og generalmajor Peter Boysen som chef for Specialoperationskommandoen gladeligt deltog uden at se det som noget habilitetsproblem.

»Vi betaler jo selv,« lød svaret med hentydning til de 300 kr. som deltagerne betalte som et bidrag til Anders Lassen Fondens administrationsudgifter.

Bestyrelsen handlede ansvarspådragende og påførte ALF tab

Man kan godt forstå, hvis Jeppe Handwerk ikke så nogen grund til at skrue ned. Han var siden blevet næstformand i brancheforeningen FAD (nu DI Forsvar og Sikkerhed), og med titel af formand for Anders Lassen Fonden, sit venskab med kronprinsen og indehaver af en virksomhed med fangarme ind i store dele af Forsvaret kunne han få alt til at ske. Militære chefer, private virksomhedsejere, politikere og kendisser flokkedes om ham, og hvem skulle stoppe ham? Øjensynligt ingen, for hvem siger nej, når formanden taler på vegne af kronprinsen?

På Smukfest i 2018 mødte kronprinsen bandet Suspekt, som han er stor fan af, og backstage greb Jeppe Handwerk chancen. Kunne Suspekt ikke have lyst til at spille gratis for kronprinsen og nuværende og tidligere medlemmer af specialkorpsene til Anders Lassen Fondens legatuddeling i 2019, og ja – hvem siger nej til en konge? Således blev det, og kort efter legatuddelingen og den gratis koncert inviterede Anders Lassen Fonden bandet til en aktivitetsdag hos Frømandskorpset.

Artiklen fortsætter under opslaget …

Sådan fik rap-bandet Suspekt en vild aktivitetsdag hos Frømandskorpset

Her prøvede musikerne at skyde med skarpt med Frømandskorpsets våben, og de fik lov til at foretage et såkaldt watercast og hoppe i vandet fra en flyvende helikopter, som Anders Lassen Fonden havde lejet til formålet for 21.000 kr. Omkostningen til helikopteren blev bogført som en »administrationsudgift«, og det var i strid med fondens formål, slog Civilstyrelsen siden fast i en afgørelse, da OLFI undersøgte sagen. I det hele taget virkede Civilstyrelsens interesse for fonden ikke som noget, der havde den højeste prioritet, og Jeppe Handwerk overskred således adskillige svarfrister.

I den endelige afgørelse skrev Civilstyrelsen, at Anders Lassen Fondens bestyrelse inklusive cheferne for Jægerkorpset og Frømandskorpset havde handlet ansvarspådragende og påført fonden et tab. Men da bestyrelsen ifølge Civilstyrelsen ikke havde handlet med forsæt, skulle tabet ikke erstattes. Det valgte bestyrelsen dog at gøre alligevel.

Et cirkus med gak og gøgl for VIP’er og kendisser

I en anden sag havde Anders Lassen Fonden gennem adskillige år foretaget indsamlinger uden at have søgt eller fået tilladelse til det af Indsamlingsnævnet. Dermed havde fonden brugt Kronprins Frederik som markedsføring i ulovlige indsamlinger, hvilket heller ikke styrkede tilliden til bestyrelsen og formanden, som burde have styr på den slags.

Da Frømandskorpset gennemførte en arbejdspladsvurdering, haglede kritikken ned over ledelsen, og tjenestegørende personel skrev harmdirrende, at »Frømandskorpset er blevet et cirkus med gak og gøgl for VIP’er og kendisser«. Det var ikke godt. Efter at OLFI havde gennemført et interview med Jens Birkebæk Bach i Frømandskorpsets pejsestue på Marinestation Kongsøre og skrevet om vennetjenester i Frømandskorpset, blev Forsvarsministeriets Auditørkorps sat til at undersøge sagen.

Artiklen fortsætter under opslaget …

»Frømandskorpset er blevet et cirkus med gak og gøgl for VIP’er og kendisser«

Efterforskningen varede over to år og førte ikke til nogen sigtelser, men sagerne og vennetjenesterne fik Forsvaret til at skærpe reglerne for civiles besøg ved Forsvarets tjenestesteder. Afhøringsrapporterne afdækkede også en række forhold om bestyrelsen i Anders Lassen Fonden, som agerede uden nogen synderlig respekt for fondens ophav, ry og rygte. Her handlede det om fest og farver, adrenalinfyldte aktivitetsdage på skatteydernes regning og gennemført på nogle af Danmarks mest lukkede og hemmelige lokationer.

Som formand for Anders Lassen Fonden – med hjemadresse hos Jægerkorpset på Flyvestation Aalborg – havde Jeppe Handwerk en helt unik position og nærmest utrolig adgang til både Jægerkorpset og Frømandskorpset, deres chefer og operatører. Den position udnyttede han til fulde – andre vil sige på det groveste.

Som ven med kronprinsen og Forsvarets øverste cheflag med uhindret adgang til de hemmeligste militære faciliteter i landet og en privat pengepose af en ikke uanselig størrelse følte han sig urørlig og hævet over gængse regler og retningslinjer. Med en opfattelse af egen ufejlbarlighed overspillede han sine kort, men mistede omgivelsernes tillid og gjorde sig voldsomt upopulær.

Derfor måtte han trække sig som formand for Anders Lassen Fonden. Det mest overraskende er, at det først sker nu, og med den lange reaktionstid har fonden stadig tilgode at bevise, at den tager kritik sådan rigtigt alvorligt og drager konsekvens med rettidig omhu.

20221119 Editor Ernstved1
Peter Ernstved Rasmussen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet i Odense i 2002 og har en fortid som reserveofficer i Den Kgl. Livgarde. Han var på Jyllands-Posten i otte år efterfulgt af en kort periode som kommunikationskonsulent hos Rigsadvokaten, inden han etablerede OLFI i februar 2016.
guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer