Claus Hjort Frederiksen forventer en ny tiltale rejst mod sig »ret hurtigt«

0
Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) forventer, at der bliver rejst tiltale mod ham. Foto: Ernstved

Ved folketingsvalget tirsdag mistede Claus Hjort Frederiksen sin politiske immunitet. I foråret afviste Folketinget at ophæve den, da anklagemyndigheden ville rejse tiltale mod den tidligere forsvarsminister, men Hjort selv forventer sagen genoptaget inden for ganske kort tid.

Splittelse. Det er den følelse, som den 75-årige Venstre-nestor Claus Hjort Frederiksen sidder tilbage med. Tirsdag forlod han Folketinget efter en glorværdig politisk karriere, som imidlertid er sluttet på den værst tænkelige måde. Efter sammenlagt 14 år som minister under både Anders Fogh Rasmussen (V) og Lars Løkke Rasmussen (V) kan den tidligere beskæftigelsesminister, finansminister og forsvarsminister se frem til at tilbringe de næste mange år i det danske retssystem grundet sin involvering i den efterhånden meget omtalte FE-sag.

I foråret ønskede anklagemyndigheden at rejse tiltale mod Claus Hjort Frederiksen efter straffelovens § 109, som har en strafferamme på op til 12 års fængsel. Baggrunden for tiltalen er hans udtalelser i pressen gennem årene 2020 og 2021, hvor Claus Hjort Frederiksen bekræftede det samarbejde, som FE havde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA om at tappe datakabler under København.

Anklageskriftet er hemmeligt, og da Folketingets 179 medlemmer ikke kunne få adgang til at se, hvad Claus Hjort Frederiksen var tiltalt for, valgte et flertal at afvise at ophæve immuniteten. Men på valgaftenen tirsdag ophørte Claus Hjort Frederiksens politiske immunitet, og han forventer derfor, at der meget snart kommer skred i sagen igen.

Artiklen fortsætter under billedet …

20200916 TEASER HjortFrederiksen
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om, at tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) risikerer fængselsstraf for at bekræfte dybt fortrolige oplysninger om rigets sikkerhed og FEs hemmelige samarbejde med NSA i USA …

»Det forventer jeg, for kl. 20.000 her til aften ophørte min politiske immunitet. Hvis der skal være nogen logik i det her, så forventer jeg faktisk ret hurtigt, at man må rejse en tiltale, for hvis man ikke havde tænkt sig at gøre det, kunne man have lukket sagen for længe siden,« sagde han, da OLFI mødte ham på valgaftenen.

Orker ikke retssager de næste mange år

Claus Hjort Frederiksen har tidligere udtalt, at han ønskede sagen ført ved domstolene, så han kunne få renset sit navn. I dag er han imidlertid splittet, fordi udsigten til mange år i retssystemet ikke ligefrem frister den tidligere minister.

»Mit fightergen siger mig, at den retssag ville jeg Fandeme gerne køre igennem. Men min forsvarsadvokat siger, er du nu sikker på det? Du er 75 år, og vil du gå ind og ud af retssale de næste to-tre år? Sagen starter i byretten, og så skal den formentlig både i landsretten og i Højesteret og sandsynligvis videre til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Og der har må jeg bare sige, nej. Jeg gider ikke at tilbringe mine resterende år på at rende ind og ud af retssale.«

Artiklen fortsætter under billedet …

20221016 TEASER Findsenbog
Klik på billedet, hvis du vil læse analysen af sagen om Lars Findsen på baggrund af hans bog “Spionchefen – erindringer fra celle 18” …

Da sagen involverer en tidligere forsvarsminister, er det den siddende justitsminister, som i sidste ende skal rejse en eventuel tiltale. Det rejser et nyt spørgsmål. En uge efter valget har en ny regering stadig lange udsigter, og ingen kan vide sig sikker på, om Venstre kommer med i en ny regering. Det er i hvert fald ikke udelukket, da både fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) og tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (M) ønsker at lave en regering hen over midten med deltagelse af Venstre.

Jeg tillader mig derfor tirsdag aften at spørge Claus Hjort Frederiksen, om han kan forestille sig en situation, hvor en eventuel ny justitsminister fra Venstre afviser at rejse tiltale mod en tidligere partikollega?

»Nej. Det er meget svært, men jeg vil nødig udtale mig om det her. For det kan meget let virke som om, at en partikammerat beskytter mig, og det er der ingen, der kan være tjent med.«

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer