Forsvars- og sikkerhedspolitik var vigtige, men ikke afgørende emner i valgkampen

0
Aarhus Rådhus danner rammer for ét af de mange valgsteder landet over. Foto: Lene Færch Overgaard

REPORTAGE: Aarhusianerne strømmede tirsdag til stemmeboksene for at afslutte, hvad der er blevet kaldt et historisk valg. Men for mange vælgere fyldte blandt andet inflation og sundhed mere end forsvars- og sikkerhedspolitik. Det fortalte flere, da OLFI mødte dem foran rådhuset i Aarhus midtby.

Regndråberne faldt let fra himlen over Aarhus, da aarhusianske vælgere søgte mod stemmeboksene for at sætte deres kryds. Trods det genkendelige grå efterårsvejr var dagen alt andet end almindelig. Det blev en lang valgkamp og et historisk valg.

Med en fortsat buldrende krig i Ukraine og et forandret geopolitisk verdensbillede var det alligevel ikke forsvars- og sikkerhedspolitik, der fik vælgerne til stemmeurnerne. Sundhed, inflation og energi har for mange fyldt mere. Det er til trods for en bred enighed om, at forsvars- og sikkerhedspolitik er vigtigt, og at det bør have fyldt mere i valgkampen, fortalte en række vælgere til OLFI foran Aarhus Rådhus.

En af de vælgere, der deler den opfattelse er 43-årige Michael Jørgensen der arbejder som fotograf.

»Forsvars- og sikkerhedspolitik ligger altid i mit baghoved, når jeg stemmer. Det er ikke noget, der afgør, hvor jeg lægger min stemme. Men jeg synes absolut ikke, at det har fyldt nok i valgkampen,« sagde han.

Det skulle have fyldt mere

Forsvars- og sikkerhedspolitik har været et næsten uberørt emne under valgkampen, og det har for nogle vælgere derfor været svært at finde ud af, hvor krydset skulle sættes.

En af de vælgere, der også synes, at forsvars- og sikkerhedspolitik har fyldt for lidt i valgkampen er 32-årige Mie Frank Petersen, der arbejder som journalist. Trods det for hende ikke har haft den afgørende betydning, har det alligevel fået hende til at tvivle på sin endelige beslutning.

Artiklen forsætter under billedet …

20221101 MieFrank
For Mie Frank Petersen har manglen på et større indhold af forsvars- og sikkerhedspolitik betydet, at hun har genovervejet sin stemme. Foto: Lene Færch Overgaard

»Jeg synes overhovedet ikke, at forsvars- og sikkerhedspolitik har fyldt nok i valgkampen. Det er lidt svært at finde ud af, hvad de forskellige mener om det. Og i forhold til den situation, vi står i, synes jeg ikke, at det har fyldt nok,« siger hun og fortsætter:

»Jeg tror, det er det nære, der betyder noget, og derfor er man måske gået mere op i sundhed og inflationskrisen. Forsvars- og sikkerhedspolitik ligger måske for langt væk for den enkelte.«

Har det haft indflydelse på, hvor du sætter dit kryds?

»Det har faktisk gjort, at jeg er i tvivl om, hvor jeg vil sætte mit kryds. Det parti, jeg sætter mit kryds ved nu, har ikke snakket så meget om emnet, så det har næsten fået mig til at tippe over til nogle andre.«

»Andre ting er mere presserende lige nu«

Ligesom de fleste af dem, som OLFI får i tale, betyder forsvars- og sikkerhedspolitik også noget for den 66-årige regnskabschef, Tove Pedersen. Men ej heller her har det haft den afgørende betydning, fortæller hun.

Har forsvars- og sikkerhedspolitik betydet noget for dig i valgkampen?

»Ja, det har det, men det har ikke været top of mind. Jeg synes, der er andre emner, der er meget vigtige i øjeblikket. Ikke at forsvars- og sikkerhedspolitik ikke er vigtigt, men der måske bare andre ting, som er mere presserende lige nu.«

Synes du, at forsvars- og sikkerhedspolitik har fyldt nok i valgkampen?

»Det har det vel egentlig ikke rigtigt. Jeg tror årsagen er, at der er andre problemer som sundhed og inflation, der overskygger lige nu. Jeg ved ikke, om jeg synes, det skulle have fyldt mere.«

Så forsvars- og sikkerhedspolitik har ikke haft en indflydelse på, hvor du sætter dit kryds nu?

»Nej, det har det ikke.«

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer