spot_img

Bødskov fastholder over for OLFI, at han endnu ikke har læst omstridt Nato-rapport

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Forsvarsministeriet modtog Nato-rapport om Forsvarets tilstand forud for Nato-topmøde, hvor forsvarsminister Morten Bødskov selv deltog. Ifølge ministeriet blev rapporten behandlet på mødet, men Morten Bødskov deltog ikke i behandlingen af rapporten og har endnu ikke læst den, fastholder han i et skriftligt svar til OLFI.

Det virker måske besynderligt. For to uger siden deltog forsvarsminister Morten Bødskov (S) i et forsvarsministermøde i Nato, som blev afholdt i Bruxelles. Her var et vigtigt punkt behandlingen af den evalueringsrapport, som hedder Nato Defence Planning Capability Review. Rapporten bliver udgivet hvert andet år og giver en status på medlemslandenes forsvarsplanlægning og implementering af allerede indgåede aftaler på forsvarsområdet.

I en mail til forsvarsordførerne på Christiansborg skrev Forsvarsministeriet tirsdag:

»Forsvarsministeriet vil hermed gerne orientere om, at rapporten om NATO’s vurdering af Danmarks forsvarsplanlægning (Defence Planning Capability Review 2021/2022) blev modtaget få dage forud for NATO-forsvarsministermødet den 12.-13. oktober, hvor rapporten blev behandlet.«

Ud fra denne formulering kunne man få det indtryk, at Morten Bødskov som forsvarsminister naturligvis også modtog rapporten forud for det møde, hvor den skulle behandles, og at han selv deltog i behandlingen af rapporten. Men i et skriftligt svar til OLFI skriver Morten Bødskov, at han endnu ikke har læst rapporten.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om Nato-rapporten, som Morten Bødskov ikke har læst …

»Forsvarsministeriet har oplyst mig at, Forsvarsministeriet kan oplyse, at man modtog det endelige udkast til rapport forud for NATO-forsvarsministermødet den 12-13. oktober, hvor rapporten formelt blev tiltrådt. Det er standard procedure, at Danmark ikke skal godkende sin egen vurderingsrapport, og forsvarsministeren har derfor ikke set rapporten,« skriver Morten Bødskov.

Forsvarsministeren uddyber ikke sit svar, og han undlader at svare direkte på de spørgsmål, som OLFI sendte ham tirsdag. OLFI har derfor ad andre kanaler forsøgt at opklare, hvad der egentlig skete på forsvarsministermødet i Bruxelles.

Rapporten indeholder følsomme oplysninger

Ifølge OLFIs oplysninger er det korrekt, at landene ikke har indflydelse på evalueringen af deres eget land, og dermed kan Morten Bødskov godt have deltaget i mødet uden at have læst rapporten om Danmark. I sidste uge forklarede ministeren til OLFI og Radio4, at han ikke kunne udlevere rapporten til forligskredsen, fordi det ville være at bede embedsværket arbejde for regeringen efter, at statsministeren har udskrevet et folketingsvalg.

Tirsdag valgte Forsvarsministeriet alligevel at sende en klausuleret rapport til ordførerne, som også er blevet sendt til de medier, som har søgt aktindsigt i rapporten. Samtidig har forsvarsordførerne fået besked på, at de efter aftale kan få lov at læse den fulde og ucensurerede rapport i Forsvarsministeriet.

»Det skal understreges, at rapporten indeholder følsomme oplysninger om Danmarks militære evne, som ikke bør omtales i offentligheden,« skriver ministeriet og informerer videre om, at »der vil være mulighed for at stille spørgsmål til sagen ved den planlagte operationsbriefing i morgen onsdag kl. 09.30 i Forsvarsministeriet«.

OLFI har spurgt Morten Bødskov, hvorfor rapporten ikke kunne udleveres i sidste uge, men nu godt kan udleveres alligevel. Men det har Morten Bødskov ikke svaret på. Det har heller ikke været muligt at finde ud af, om Morten Bødskov selv deltager i operationsbriefingen her til formiddag.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Forsvarsministeriet har udviklet sig til det rene Ebberød Bank

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvarsministeriets Personalestyrelse har lige brugt 13 mio. kr. på en hvervekampagne, som har til formål at tiltrække nye og fastholde nuværende medarbejdere på hele Forsvarsministeriets område. Samtidig er der indført ansættelsesstop og pålagt besparelser for et trecifret millionbeløb på tværs af Forsvarsministeriets område. Husker du historien om Ebberød Bank?...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer