I sidste uge sagde forsvarsminister Morten Bødskov, at han ikke havde set tilbageholdt Nato-rapport om det danske forsvar. Men ifølge Forsvarsministeriet blev rapporten behandlet på et Nato-møde den 12.-13. oktober, hvor Bødskov selv deltog. Konservative har svært ved at stole på Morten Bødskov og kalder hans ageren for »dybt kritisabel«.

Mere dramatisk er det faktisk ikke. Sådan svarede forsvarsminister Morten Bødskov (S), da OLFI og Radio4 onsdag i sidste uge opsøgte ham i Rødovre for at få ham til at svare på, hvorfor han tilbageholdt en uklassificeret rapport fra Nato, som har evalueret det danske forsvar og implementeringen af det eksisterende forsvarsforlig.

Rapporten lå i Forsvarsministeriet, og der ville den ifølge ministeriet blive til efter folketingsvalget, hvor den ville blive diskuteret på et møde i forligskredsen. Anderledes kunne det ifølge Morten Bødskov ikke være.

»Det ville være at bede embedsmænd om at gøre noget for en regering, som har udskrevet et folketingsvalg. Praksis i regeringsførelsen og i embedsmændenes arbejde for regeringen er, at dørene lukker ind til ministerkontoret. Vi tager den op på det først kommende forligsmøde, og hvis man ser tilbage i tiden, så vil man kunne finde en perlerække af lignende eksempler. Så mere dramatisk er det faktisk ikke,« sagde Morten Bødskov.

Artiklen fortsætter under billedet …

20221018 TEASER Nato rapport
Klik på billedet, hvis du vi læse artiklen om Forsvarsministeriet, som tilbageholder efterspurgt Nato-rapport til efter folketingsvalget …

Det var det så alligevel, for efter massivt pres fra forsvarsordførerne i forsvarsudvalget og flittig omtale i medierne kan det nu alligevel godt lade sig gøre at udlevere rapporten. Det fremgår af en mail sendt fra Forsvarsministeriet til Folketingets forsvarsordførere.

»Forsvarsordførerne vil efter nærmere aftale have mulighed for at læse rapporten i Forsvarsministeriet.«

Ifølge ministeriet har Forsvarets Efterretningstjeneste dog vurderet, at »en række af oplysningerne i rapporten om Danmarks militære evne ikke bør offentliggøres«, og derfor bliver rapporten ikke offentliggjort i år. Ydermere fremgår der en væsentlig og ganske opsigtsvækkende detalje i mailen til forsvarsordførerne.

Artiklen fortsætter under playeren, hvor du kan høre hele interviewet med Morten Bødskov …

»Forsvarsministeriet vil hermed gerne orientere om, at rapporten om NATO’s vurdering af Danmarks forsvarsplanlægning (Defence Planning Capability Review 2021/2022) blev modtaget få dage forud for NATO-forsvarsministermødet den 12.-13. oktober, hvor rapporten blev behandlet,« skriver Forsvarsmisteriet.

På trods af den igangværende valgkamp deltog forsvarsminister Morten Bødskov på forsvarsministermødet, som blev holdt i Bruxelles, og han optræder på flere billeder fra mødet. Det betyder, at Morten Bødskov med al sandsynlighed har skullet forklare Danmarks forsvarsplanlægning, og hvorfor Danmark ikke leverer det lovede til Nato til tiden.

Artiklen fortsætter under billedet …

20221013 Nato
Forsvarsministrene fra Nato mødtes i Bruxelles den 12.-13. oktober for bl.a. at drøfte Nato Defence Planning Capability Review. Forsvarsminister Morten Bødskov ses som nummer fem fra venstre. Foto: Nato

Det var bare ikke det, som Morten Bødskov sagde, da jeg selv interviewede ham onsdag i sidste uge på den villavej i Rødovre, hvor han bor. Her spurgte jeg ham, hvornår han modtog rapporten:

»Jeg har ikke nogen nærmere viden om den rapport,« svarede han.

Kan du afvise, at du har modtaget den, inden valget blev udskrevet?

»Jeg har ikke set den pågældende rapport,« svarede Morten Bødskov.

Ligner endnu en ”nødløgn” fra Morten Bødskov

Ifølge Forsvarsministeriets mail til forsvarsordførerne kan Morten Bødskov have modtaget rapporten efter statsministerens udskrivelse af folketingsvalget den 5. oktober. I det tilfælde kunne Morten Bødskov overfor OLFI og Radio4 problemfrit have afvist at have læst rapporten, inden udskrivelsen af valget. Men det gjorde han ikke. I stedet svarede han, at han slet ikke har set den pågældende rapport, som han altså ifølge Forsvarsministeriet selv behandlede på forsvarsministermødet i Nato den 12.-13. oktober.

Rasmus Jarlov er forsvarsordfører i Det Konservative Folkeparti og formand for Folketingets Forsvarsudvalg. Han kalder Morten Bødskovs optræden i sagen for »dybt kritisabel«.

»Morten Bødskov skal holde sig til sandheden, og det virker det ikke til, at han har gjort her. Både som borger og som forsvarsordfører mener jeg, at man er nødt til at kunne stole på det, han siger. Det lader til, at vi ikke kan det, og det er et problem. Det virker lidt som en ”nødløgn”, at han ikke var forberedt på det spørgsmål, og så ville han ikke indrømme, at han havde set den, fordi han har en dårlig sag og ikke ville oversende rapporten til Folketinget.«

Artiklen fortsætter under billedet …

20221019 TEASER Nato Jarlov
Klik på billedet, hvis du vil læse den konservative Rasmus Jarlovs syn på Forsvarsministeriets tilbageholdelse af Nato-rapport …

Når Rasmus Jarlov kalder Morten Bødskovs svar for en ”nødløgn”, er det værd at nævne den sag, der i december 2013 fældede ham som justitsminister. Det skete efter, at han på et samråd i Folketingets Retsudvalg havde forklaret, hvorfor han talte usandt over for udvalget, da han skulle begrunde aflysningen af et besøg på Christiania i februar 2012. Årsagen til aflysningen var, at PET af sikkerhedsmæssige årsager ikke ønskede Pia Kjærsgaards (DF) deltagelse i besøget. Men til Folketinget konstruerede Justitsministeriet en »nødløgn« om, at Københavns daværende politidirektør ikke kunne medvirke i besøget.

Ifølge Rasmus Jarlov minder sagen om Nato-rapporten om historien fra 2013.

»Med forbehold for at han må forklare sin version, ser det rigtigt skidt ud, og det fjerner Morten Bødskovs troværdighed. Det virker som om, at vi ikke kan stole på ham, når han står og siger, at han ikke har set en rapport, som han selv har behandlet på et møde i Nato. Morten Bødskov skulle have lært at fortælle sandheden, for han er blevet taget i en løgn før.«

Rasmus Jarlov tror heller ikke på, at Morten Bødskov har deltaget i Nato-mødet uden at have læst rapporten.

»Det har jeg ikke fantasi til at forestille mig, når rapporten er hovedpunktet på dagsorden. Det er umuligt,« siger han.

Sidder tilbage med en mistanke

Ifølge Rasmus Jarlov er det ekstra alvorligt, at Morten Bødskov i sidste uge forklarede, at han ikke kunne udlevere rapporten til forsvarsordførerne, når det nu godt kan lade sig gøre. Det viser ifølge ham, at Morten Bødskovs forklaring også på dette punkt ikke passer.

»Det var en regel, som han opfandt til lejligheden, og som ikke findes. Derfor har han følt sig presset til alligevel at udlevere den rapport, som vi skulle have fået udleveret for to uger siden, da ministeren selv modtog den. Når han udleverer den nu, var der altså to ting, som ikke passede; at han ikke kunne udlevere rapporten, og at han ikke havde set den.«

Set i lyset af den igangværende valgkamp, hvor forsvarspolitikken på trods af krig i Ukraine har været stort set fraværende, finder Rasmus Jarlov forsvarsministerens ageren bekymrende.

»Vi har behov for, at forsvarsministeren fortæller os sandheden, når vi efterspørger noget så vigtigt som en Nato-rapport om det danske forsvar. Vi har også krav på, at vi kan få ordentligt indblik i rapporten, og det har befolkningen også.«

Stoler du på forsvarsministeren, når han siger, at FE anbefaler ikke at offentliggøre dele af rapporten omhandlende Danmarks militære evner?

»Det kan godt være rigtigt. Men det er klart, at jeg selvfølgelig har svært ved at tro på det, når det er svøbt ind i to usandheder. Jeg sidder tilbage med en mistanke om, at lukketheden ikke handler om, at russerne ikke må få at vide, hvad der står i rapporten. Men at den danske befolkning ikke må få at vide, hvad der står i rapporten. Formentlig står der i rapporten, at det danske forsvar er i en dårlig forfatning. Det ved russerne godt. Men jeg er ikke sikker på, at den danske befolkning er klar over, hvor galt det står til. Der virker det mere sandsynligt, at det er for at skjule den viden for den danske befolkning,« siger Rasmus Jarlov.

OLFI har til denne artikel forgæves forsøgt at få en kommentar fra forsvarsminister Morten Bødskov.

Bærende billede: Forsvarsminister Morten Bødskov i samtale med sin britiske kollega, Ben Wallace, under Nato-topmødet i Bruxelles 12.-13. oktober, hvor forsvarsministrene ifølge Forsvarsministeriet behandlede den meget omtalte rapport Nato Defence Planning Capability Review. Foto: Nato 

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer