Forsvarsordførere får nu adgang til fuld Nato-rapport, men det gør pressen ikke

0
En dansk soldat fra Gardehusarregimentet har kikkerten for øjnene under en øvelse i letlandske Adazi i sensommeren. Foto: Nato

I sidste uge kunne det ikke lade sig gøre. Men efter politisk pres for at udlevere Nato-rapport om den danske forsvarsplanlægning, laver Forsvarsministeriet en U-vending og giver ordførerne på Christiansborg adgang til at læse rapporten.

Det kan være svært at holde styr på, hvad der er rigtigt og forkert. I sidste uge sagde forsvarsminister Morten Bødskov (S), at han ikke kunne udlevere en længe ventet rapport fra Nato om Danmarks forsvarsplanlægning, fordi der var udskrevet folketingsvalg. Rapporten har ligget i Forsvarsministeriet i nogle uger, og i OLFI rettede en række forsvarsordførere hård kritik af ministeren for at skjule rapporten i valgkampen.

Læs også: Jeg kan ikke udlevere rapporten fra Nato, når der er udskrevet et folketingsvalg

Nu har Morten Bødskov så foretaget en militær U-vending.

»Forsvarsordførerne vil efter nærmere aftale have mulighed for at læse rapporten i Forsvarsministeriet,« skriver Forsvarsministeriet i en mail til Folketingets forsvarsordførere.

Artiklen fortsætter under billedet …

20221018 TEASER Nato rapport
Klik på billedet, hvis du vi læse artiklen om Forsvarsministeriet, som tilbageholder efterspurgt Nato-rapport til efter folketingsvalget …

Ministeriet bekræfter, at der er tradition for at offentliggøre rapporten, som er uklassificeret og udkommer hvert andet år. Det vil dog ikke ske i år, og det skyldes krigen i Ukraine.

»I lyset af den sikkerhedspolitiske situation har Forsvarets Efterretningstjeneste i år vurderet, at en række af oplysningerne i rapporten om Danmarks militære evne ikke bør offentliggøres. Rapporten vil derfor ikke blive offentliggjort i år,« skriver Forsvarsministeriet.

Selv om rapporten ikke bliver offentliggjort, vil pressen få lejlighed til at læse dele af rapporten.

»Flere journalister har anmodet om aktindsigt i rapporten. Forsvarsministeriet har truffet afgørelse om, at udlevere de dele af rapporten, som kan udleveres under hensyn til den aktuelle sikkerhedspolitiske situation. Vedhæftet er den version, som sendes til journalisterne, og hvor følsomme oplysninger er overstreget,« skriver Forsvarsministeriet.

OLFI har søgt aktindsigt i rapporten, men har endnu ikke modtaget den fra Forsvarsministeriet.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer