spot_img

12 selskaber deltog ifølge anklageskrift i ejendomsstyrelsens vilde svindelkarrusel

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

PH-lamper, Fritz Hansen-stole, Hans J. Wegner-spisebord, køkkener, gulve, havemaskiner og hårde hvidevarer blev betalt af Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, men leveret og installeret på to ansattes private adresser. Det viser anklageskriftet mod fem personer og to selskaber.

Det hele kørte i ring. Anklageskriftet mod to tidligere medarbejdere i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, tre medsammensvorne og to selskaber afdækker en omfattende og nærmest uigennemskuelig svindelkarrusel. Den omfatter udover de tiltalte også 10 selskaber, som øjensynligt alle slipper for et retsligt efterspil.

Den hovedmistænkte HB er en 64-årig nu tidligere projektleder i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse (FES), som øjensynligt drev denne skyggeøkonomi og misbrugte sin betroede stilling som offentligt ansat til privat at modtage en række materielle goder og ydelser. Ifølge anklageskriftet er han tiltalt for mandatsvig af særlig grov beskaffenhed og passiv bestikkelse for at have »misbrugt en for ham skabt adgang til at handle med retsvirkning for Forsvarets Ejendomsstyrelse for derigennem at skaffe sig eller andre uberettiget vinding og med henblik på uberettiget at modtage, fordre eller lade sig tilsige en gave eller anden fordel«.

Det skete »efter aftale eller fælles forståelse med« disse virksomheder, som modregnede udgifterne i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelses tilgodehavender hos leverandørerne eller viderefakturerede udgifterne til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. I anklageskriftet kan man videre læse, at HB »købte designermøbler, brugsgenstande og lignende til privat brug« for 1.503.215 kr. i en lang række virksomheder, som bl.a. talte boligindretning, malerarbejde, bygningsrenovering, smedearbejde, VVS, gulve etc. og fik herunder leveret og installeret et køkken alene til en værdi af 589.000 kr.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse historien om, hvordan Karsten opdagede svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og anmeldte det til Rigsrevisionen … Foto: Ernstved

Det fremgår videre, at anklagemyndigheden hos HB nedlægger påstand om konfiskering af række beslaglagte genstande, som bl.a. tæller flere varmeovne, Montanareoler, en fliserenser af mærket Kwem, en rød Raptur-fejemaskine, en saltspreder, to Helia Smoker rygeovne, en brødvarmer af mærket FKI, en Husqvarna havetraktor i rød, adskillige gulvtæpper, en strygerulle, pizzaruller, toastmaskine, vandkogere, varmeplader, bilkøleskab, Fritz Hansen-stole, koglelampe i kobber, Finn Juul-stol, påfuglstol, PH-lamper, Finn Juul-skrivebord, Vipp affaldsspand, Hans J. Wegner-spisebord, 7’er kontorstole, og sådan fortsætter listen over tre sider.

Direktør erklærer sig uskyldig over for OLFI

Ud over den hovedtiltalte HB er hans tidligere kollega og kontorchef i ejendomsstyrelsen IE tiltalt for mandatsvig af særlig grov beskaffenhed og passiv bestikkelse. Ifølge anklageskriftet havde han ansvaret for bl.a. godkendelse af tilbud og fakturaer fra leverandører til ejendomsstyrelsen og er tiltalt for »i forening og efter forudgående aftale eller fælles forståelse med HB« og en direktør i leverandørvirksomhed at have misbrugt en adgang til at handle på vegne af FES for derigennem at skaffe sig »uberettiget vinding«.

Han skal ifølge anklagemyndigheden have købt et køkken til 82.427,40 kr., en elmarkise til 32.500 kr. og emhætte og vaskemaskine til sammenlagt 9.816 kr., som alle blev betalt med ejendomsstyrelsens midler.

Læs også: Statsrevisorerne retter historisk hård kritik mod ejendomsstyrelsen

Ud over de to tidligere ansatte medarbejdere i ejendomsstyrelsen er henholdsvis en sælger fra et køkkenfirma, en direktør i et malerfirma og en direktør i en elinstallationsvirksomhed tiltalt for mandatsvig og bestikkelse. De to sidstnævntes respektive virksomheder er tillige tiltalt efter samme paragraffer i straffeloven. Overfor OLFI erklærer direktøren fra elinstallationsvirksomheden sig dog uskyldig.

»Men jeg vil helst ikke kommentere alt for meget på det nu. Det må jeg hellere vente med til selve retssagen,« siger han.

Det er politiets nationale enhed for særlig kriminalitet, der sammen med Midt- og Vestjyllands Politi har efterforsket sagen, siden december 2019. Dengang sprang sagen som en bombe på Christiansborg, da statsrevisorerne præsenterede en rapport fra Rigsrevisionen, som afdækkede svindel på svindel.

»Jeg har aldrig oplevet noget lignende, og det er så rystende,« sagde Henrik Thorup (DF), som i 2019 var formand for statsrevisorerne, i den forbindelse.

Nedlægger påstand om straf

Sagen begyndte, da Karsten Hamborg Ravnsgaard var blevet ansat som bogholder i en elinstallationsvirksomhed i Holstebro. Her blev han præsenteret for skyggeøkonomien, som han imidlertid ikke ønskede at videreføre, da han fandt den ulovlig. Det forklarede han direktøren, som afviste at afslutte skyggeøkonomien med Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Artiklen fortsætter under billedet …

Karsten Hamborg Ravnsgaard er uddannet revisor og blev i 2018 ansat som bogholder i en el-installationsvirksomhed i Vestjylland, hvor han hurtigt opdagede besynderlige handler mellem virksomheden og Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Foto: Ernstved

»Da jeg starter, har HB en kvart million stående ved min arbejdsgiver som en ”buffer”, han kan bruge til alle mulige ting,« forklarede Karsten Hamborg Ravnsgaard til OLFI, som afslørede sagen sammen med Politiken i december 2019.

Metodikken var ifølge Karsten Hamborg Ravnsgaard simpel: Ved at sende en indkøbsordre, der oversteg prisen på el-firmaets tilbud, opstod en difference, som blev placeret på en saldo. Kontoen udgjorde et råderum, som projektlederne ved FES efterfølgende kunne bruge til diverse indkøb. På den måde opstod et skyggeregnskab, der var svært gennemskueligt for andre end projektlederne selv.

»Da jeg piller i det, kan jeg se i den forhenværende bogholders opgørelser, at nogle indkøbsordrer har været tilegnet én ting til at starte med, men delt ud over fem-seks andre projekter. Blandt andet var der indkøbt en drone på en indkøbsordre på noget belysning i en barak. Jeg gik ind og kiggede på, hvad der stod på sagen, og kunne se, at der var købt en DJI Inspire-drone til 30.000 kroner. Da jeg viste Rigsrevisionen det, sad de også bare og kiggede mystificeret på det. Det kan godt være, de har brug for en drone, men den skal jo heller ikke købes gennem et el-firma. Der er en stor risiko for, at det ender hjemme ved HB selv,« forklarede Karsten Hamborg Ravnsgaard.

Da han siden konfronterede selskabets revisor med ulovlighederne, afviste også revisoren at gøre noget ved det. Han kom fra revisionshuset BDO i Brøndserlsev, som imidlertid valgte at afskedige revisoren, straks sagen kom til offentlighedens kendskab i 2019.

Anklagemyndigheden nedlægger påstand om straf i alle anklageskriftets forhold.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI
- Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

OLFI opdaterer til version 2.0 med et ansigtsløft og nye funktioner

Efter mere end otte år med det samme website går OLFI fremtiden i møde med en længe ventet version 2.0. Den byder på et mere tidssvarende udseende og nye funktioner. Vi håber, at I vil synes om forandringerne! Det har været min dårlige samvittighed. Alt for længe er jeg blevet...

Kommentér artiklen ...

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer