spot_img

Forsvarsministeren inviterer Henrik Lyhne til kaffesamtale om Hærens tilstand 

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Brigadegeneral Henrik Lyhnes offentlige opråb til politikerne er ikke faldet for døve øren. I hvert fald har forsvarsminister Morten Bødskov (S) nu inviteret ham til en kaffesamtale om, hvordan Hærens udfordringer bedst løses. Ministeren er åben for dialog og indspark til det kommende forsvarsforlig, men vil ikke love de store forbedringer før folketingsvalget.

»Vi er tæt på at være bragt i knæ i Hæren.« 

Så klar var beskeden fra brigadegeneral Henrik Lyhne, da han i august lod sig interviewe i et dobbeltinterview til OLFI og Frontlinjen på Radio 4. Henrik Lyhne er i dag næstkommanderende for Hærkommandoen, men var indtil december 2021 chef for 1. Brigade og har dermed haft mange af de materiel- og personeludfordringer, der aktuelt udfordrer Hæren, tæt inde på livet. 

Interviewet – og Lyhnes ærlige udmeldinger om den tilstand, som Hæren befinder sig i – har vundet gehør hos mange af OLFIs læsere og har tilsyneladende også fundet vej til Christiansborg. I hvert fald er Henrik Lyhne blevet inviteret på kaffemøde hos forsvarsminister Morten Bødskov (S), som gerne vil høre mere om de bekymringer, som Lyhne både i det omtalte interview, men også tidligere i sit virke som brigadechef, har givet udtryk for.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse om brigadegeneral Henrik Lyhnes bekymringer på Hærens vegne …

I forbindelse med udskibningen af den danske kampvognseskadron fra Fredericia Havn fredag formiddag bad OLFIs udsendte forsvarsministeren om en kommentar til det åbenhjertige interview af brigadegeneralen. Mellem havnens civile industri, kampvogne og uniformerede soldater var det en lydhør minister, der kunne fortælle, at Henrik Lyhnes kritik ikke er gået ubemærket hen:

»Som forsvarsminister, synes jeg, at det er rigtig godt med dialog. Der skal være debat om Forsvarets fremtid, og derfor har jeg inviteret Henrik Lyhne ind til kaffe. Jeg vil gerne høre, hvad han mener, og have hans indspark til det arbejde, vi skal i gang med i forbindelse med det nye forsvarsforlig. Men også til en drøftelse af, hvordan prioriteringerne for Hæren skal være fremover. Som næstkommanderende i Hæren må han have nogle idéer til, hvordan vi så kan imødekomme den kritik, han er ude med. Det glæder jeg mig meget til at høre hans indspark til.«

Hærchef håber på operationel pause efter Hold 2 i Letland

Man skal ikke spejde langt efter en soldater, der vil skrive under på, at Forsvaret og specielt Hæren er udfordret og har været det i lang tid. Også i resten af den øverste ledelse er man åben om, at Hæren lige nu er presset, fortalte Lyhnes chef, generalmajor Gunner Arpe Nielsen, som selv var til stede på havnen i Fredericia. Her ville han også gerne stå ved, at den voksende opgaveportefølje giver anledning til ledelsesmæssige hovedbrud.

»Det er ingen hemmelighed, at vi i øjeblikket har rigtig mange opgaver. Det er et puslespil at få tingene til at hænge sammen. Bare i år har vi udsendt mere end 2.000-2.500 soldater fra Hæren, der består af 6.000 stampersonel,« lød det fra Gunner Arpe Nielsen, som drømmer om at kunne give sine folk ånderum og indhente noget af det forsømte.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse om de potentielle konsekvenser ved en langvarig tilstede i Letland …

»Jeg håber, at vi får den pause, vi har brug for efter Hold 2 i Letland. Netop for, at vi kan samle op og forhåbentlig få kørt nye soldater ind og få det indkøbte materiel implementeret. Det, som i virkeligheden koster nu, er det materiel, som kommer ind. Det er svært at få implementeret, når vi samtidig løser de mange ekstraopgaver. Det er mængden af opgaver ovenpå hinanden, som i virkeligheden er udfordrende, og som vi på bedste vis forsøger at løse hver dag.«

Forbedringer sker løbende, men forlig ligger længere ude i fremtiden

OLFI har af flere omgange kunne fortælle, hvordan alarmklokker ringer, og røde lamper blinker i Hæren. Både soldater og fagforeninger skriger på politisk handling, og forbedringerne skulle helst være sket i går, lyder det fra alle sider. Alligevel må utålmodige iagttagere formentlig vente til efter indgåelsen af det ny forsvarsforlig, svarede Morten Bødskov på spørgsmålet om, hvorvidt der er forbedringer i sigte allerede før et folketingsvalg.

Læs også: Hærchef: Lav civil arbejdsløshed udgør primær fastholdelsesudfordring

»Det er klart, at når vi skal bruge 20 milliarder på dansk forsvar fra 2023 og frem, så kommer der selvfølgelig også forbedringer ud af det. De forbedringer er en forligsprioritering, og det er noget af det, vi kommer til at tage fat på i efteråret og for alvor i foråret.«

Ifølge Morten Bødskov er man allerede godt i gang med det forligsforberedende arbejde, men en endelig politisk aftale har qua forligets omfattende karakter endnu lange udsigter:

»Det er et forsvarsforlig, der skal strække sig over ti år, hvor vi skal bruge mange milliarder inden 2033 og endnu flere milliarder varigt fra 2033. Det er ikke noget, man bare lige sætter sig ned og laver. Vi skal se på de sikkerhedspolitiske udfordringer for Danmark, hvor Danmark placerer sig, og hvilke ansvarsområder vi har. Hvad betyder det eksempelvis, at vi er tilbage fra Afghanistan? Vi vil være kraftigt til stede i de baltiske lande og kommer til at investere mere i Arktis. Alle de her spørgsmål har vi brugt tid i Forsvaret på at komme ind under huden på, og det kommer vi også til i efteråret,« siger han og afslutter:

»Og så går forhandlingerne i gang, så en forligsaftale ligger klar 1. januar 2024.«

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Sådan styrker vi effektivt Hjemmeværnet uden at bruge milliarder

BLOG. Hjemmeværnet er ofte blevet overset i diskussionerne om styrkelsen af Forsvaret og har heller ikke fyldt meget i den offentlige samtale om det nye forsvarsforlig. Niels Klingenberg Vistisen præsenterer her en række konkrete forslag til, hvordan Hjemmeværnet hurtigt og effektivt kan styrkes uden milliardinvesteringer. Jeg har ad flere omgange...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

2 KOMMENTARER

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Martin Dam
Læser
Martin Dam
14. september 2022 14:54

Der er en ledig stilling i tårnet på Narsarsuaq “air-base”

Morten Nielsen
Læser
Morten Nielsen
12. september 2022 16:19

Skulle der ikke stå 2023 i stedet for 2024?