Fredag middag sendte Forsvaret for første gang i 19 år en hel kampvognseskadron afsted på international mission. Det skete fra Fredericia, hvor 14 Leopard 2A7-kampvogne kørte ombord på et fragtskib med kurs mod Estland. Hvor mange klarmeldte kampvogne, der bliver tilbage i Danmark, kunne OLFI dog ikke få svar på.

FREDERICIA: Forsvaret sendte fredag en kampvognseskadron til Estland, hvor den det næste halve år skal deltage i Natos ‘afskrækkelsesmission’ eFP (enhanced Forward Presence, red.). I alt 14 nyopgraderede Leopard 2A7-kampvogne fra Jydske Dragonregiments panserbataljon samt cirka 160 mand er sendt afsted mod Baltikum, hvor de kommer til at udgøre hold 6 i eFP-regi.

Kampvognseskadronen vil det næste halve år indgå i en multinational enhed under en engelsk kampgruppes kommando. Formålet med udsendelsen er fortsat primært at bidrage til afskrækkelsen af Rusland, men også at styrke samarbejdet med allierede i lyset af den trussel, der er mod Estland og de øvrige baltiske stater, forklarede forsvarsminister Morten Bødskov (S), som sammen med chefen for Hærkommandoen, generalmajor Gunner Arpe Nielsen, stod til rådighed for den sparsomt fremmødte presse på Fredericia Havn.

Artiklen fortsætter under billedet …

På havnen
Forsvarsminister Morten Bødskov og Hærchef Gunner Arpe Nielsen fik tid til at tale med soldaterne fra Panserbataljonen ved JDR. Foto: Lene Færch Overgaard

Ifølge Bødskov er udsendelsen af kampvognseskadronen endnu et bevis på, at Danmark er en ansvarsbevidst alliancepartner i Nato:

»Putins overgreb på Ukraine har sat en helt ny dagsorden. Han er en trussel mod fred og sikkerhed i Europa. Udsendelsen skal også ses i det lys, men først og fremmest i det lys, at Danmark er et land, som tager ansvar – ikke mindst for vores nærområde som Østersøen og de baltiske lande, hvor vi også historisk har taget et meget stort ansvar.«

Klar til at imødegå russisk trussel

At Danmark sender en hel kampeskadron af sted til Estland er ikke set siden et lignende bidrag på Balkan i 2003. Ifølge Morten Bødskov er det da også et særdeles substantielt bidrag med en vigtig signalværdi, Forsvaret denne fredag udskiber fra Fredericia. 

»Hæren med Gunners folk gør det fremragende og er med til at give Danmark et rigtig godt ansigt blandt vores allierede. Det viser, at selvom vi er et lille land, så kan vi være med til at gøre en stor forskel. Det er godt, at vi viser, at vi også har udstyr og kampkraft, som kan spille med på den helt store klinge. Det er bidraget et udtryk for,« lød det fra forsvarsministeren.

Udover støtten til de baltiske Nato-lande giver udsendelsen danske soldater en kærkommen mulighed for at blive endnu skarpere end ved at øve i vante, hjemlige omgivelser. Udbyttet af samtræningen med Danmarks internationale samarbejdspartnere kan derfor ikke overvurderes, supplerede Gunner Arpe Nielsen undervejs.

Læs også: Forsvaret leverede værtsnationsstøtte i vindblæste Esbjerg

Udsendelsen sker dog som nævnt også på et bagtæppe af blodig alvor, og de danske og internationale styrker i Estland risikerer af samme grund også at skulle forholde sig til et ekspansionslystent Rusland blot få kilometer væk. Denne del af opgaven er de danske kampvognssoldater og deres materiel dog også rustet til, understregede Gunner Arpe Nielsen:

»Det er klart, at i det omfang, der er en trussel, er det også et ret kampkraftigt bidrag. Alt i alt er det noget, vi er glade for.«

Udover tilstedeværelsen i Estland, har Danmark fortsat en kampbataljon udsendt til Letland, og indtil for nylig deltog danske F-16-fly i air policing i luftrummet over Litauen. I det hele taget er den danske indsats en af Natos stærkeste i området, hvilket fredag gav forsvarsministeren lejlighed til igen at fremhæve, at Danmark er det land, der målt på indbyggertal udgør den største militære tilstedeværelse i de baltiske lande.

Bedre vilkår for udbedring af fejl på kampvognene

Som OLFI tidligere har kunnet fortælle, er opgraderingen af de danske Leopard-kampvogne fra model 2A5 til 2A7 ikke forløbet uden problemer. I februar måned var det således kun 14 af de “nye” kampvogne, der var godkendt til at forlade værkstederne og køre i terræn. De resterende 2A7-vogne var på daværende tidspunkt nødt til at holde stille på grund af en restriktiv garantiaftale, der dikterede, at stort set alle fejl på vognene skal tilses af producenten før udbedring.

De dengang 14 køreklare kampvogne var henset til netop dagens udsendelse forbeholdt det personel, der nu tager med til Estland, hvilket førte til dybe frustrationer hos det kampvognspersonel, som af samme grund måtte sættes til andre arbejdsopgaver.

Artiklen fortsætter under billedet …

20220413 teaser kampvogne
Klik på billedet, hvis du vil læse om Forsvarets fejlramte Leopard 2A7-kampvogne, der holder stille på grund af en garantiaftale med leverandøren …

I dag er situationen en anden, fortalte Gunner Arpe Nielsen til OLFIs udsendte, som fulgte udskibningen på Fredericia Havn og gerne ville høre om status på det tilbageblevne materiel. Hvor mange Leopard 2A7-kampvogne, der efter udsendelsen er tilbage på dansk jord – og vel at mærke er operationelt køreklare og brugbare i træningsøjemed – ville hærchefen imidlertid ikke svare klart på. Han bedyrede dog, at vilkårene omkring udbedringen af fejl i dag er bedre, end tilfældet var i februar.

»Garantiperioden har været en stor udfordring på kampvognene, og det har af den grund nogle gange taget længere tid at få udbedret fejl. Men det er et vilkår, der er blevet optimeret gennem FMI, så vi i højere grad nu er i stand til at løse problemerne selv,« lød det fra Gunner Arpe Nielsen.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer