KOMMENTAR: På en messe afholdt af Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse onsdag nægtede direktør Christoffer Glæsel fra virksomheden Glaucus at svare på spørgsmål om de fejlbehæftede mobile værksteds-flatracks, som han har solgt til Forsvaret for 50 mio. kr. Efter fire år er de endnu ikke taget i operativ og bliver det heller ikke foreløbigt.

Et absurd teater. Sådan kan jeg bedst beskrive det lille optrin, som onsdag udspillede sig i indercirklen af velodromen i Ballerup Super Arena, hvor Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse afholdt sin årlige industridag. Her har alverdens leverandører fra forsvarsindustrien mulighed for at møde potentielle købere og ikke mindst pressen, som både kan stille spørgsmål og tage billeder, så længe man er akkrediteret og har et gyldigt pressekort.

I mere end et år har jeg interesseret mig for direktør Christoffer Glæsel og hans virksomhed Glaucus, som har solgt 15 mobile såkaldte værksteds-flatracks til Forsvaret. Det er værksteder bygget op på bunden af en 20-fods container – en såkaldt flatrack. På den måde kan man trække flatracken som et mobilt værksted op på en lastbil og køre det ud i terrænet, hvor man kan sætte det af ved siden af eksempelvis en havareret kampvogn. En genial idé, hvis den ellers virker, og det gør Glaucus’ værksteds-flatrack ikke helt efter hensigten.

Virksomhedens 15 mobile værksteder er mere end fire år efter kontraktunderskrivelse endnu ikke taget i operativ brug ved Trænregimentet i Aalborg, fordi de gennem hele forløbet i en dominoreaktion har været ramt af fejl på fejl, som har forsinket projektet. Det er i dag yderst tvivlsomt, om de mobile værksteder nogensinde bliver andet end ekstremt dyre værksteder bygget i containere, som kun kan transporteres i sneglefart på fast banet vej meget langt fra kamppladsen.

Artiklen fortsætter under billedet …

20220824 TEASER Flatracks
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om de skandaleramte mobile værksteds-flatracks, som Forsvarsministeriet sender til Ukraine …

De nye flatracks var ifølge Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse ellers tiltænkt at skulle give Forsvarets mekanikere en »taktisk fleksibilitet og mulighed for at trænge langt frem og gennemføre reparationer på kamppladsen«. Til det formål er flatrackene udstyret med forskellige aggregater om bord som svejsning, trykluft m.v. og en kran, der bl.a. skulle kunne løfte en motor ud af den opgraderede Leopard-kampvogn 2A7.

Ville ikke svare på spørgsmål

Jeg har flere gange forsøgt at få direktør Christoffer Glæsel fra Glaucus i tale. Jeg har ringet, lagt beskeder på hans telefonsvarer, sendt mails og sms’er, og reaktionen har hver eneste gang været den samme: Larmende tavshed. Jeg besluttede mig derfor for at besøge Forsvarsministeriets industrimesse i Ballerup med håbet om at få Christoffer Glæsel i tale.

Ham fandt jeg på stadeplads 25 i indercirklen af den store arena. Vi har mødt hinanden før, og Christoffer Glæsel ved derfor udmærket, hvem jeg er. Jeg sagde derfor ”hej Christoffer” og stillede ham det oplagte spørgsmål, om hans flatracks til Forsvaret er taget i operativt brug?

Christoffer Glæsels svarede ikke. I stedet kiggede han mig i øjnene, mens han smilede uden at sige en lyd. Det virker helt bizart, når man stiller et ganske relevant spørgsmål til et voksent menneske, og reaktionen er en selvpålagt tavshed.

Artiklen fortsætter under billedet …

20220321 TEASER Flatrack
Klik på billedet, hvis du vil læseartiklen om Forsvarets kommende flatrack, som flere år efterlevering endnu ikke er overdraget til operativ brug pga. problemer, fejl og senest et brugsforbud …

Jeg fortsatte med at stille spørgsmål, mens Christoffer Glæsel bare stirrede mig ind i øjnene.

Det ved du ikke?…
Nu står du bare og stirrer mig ind i øjnene. Men jeg spørger dig, om det produkt, som du har leveret, om det er blevet operativt? …
Synes du, at du har leveret et godt produkt? …
Du har simpelthen ikke lyst til at tale om det produkt, som du har solgt til Forsvaret og gerne vil sælge til andre lande. Hvorfor ikke? …
Så kan jeg spørge dig om alle de problemer, der har været med kranen, som ikke kunne løfte højt nok? …
Så kan du svare mig på, hvorfor har du ikke lyst til at tale om det?

En uhøflig optræden

På et tidspunkt ændrede Christoffer Glæsels mimik karakter. Fra at smile så han pludselig på mig med øjne, der signalerede, at han ikke fandt mit selskab givende. Herefter greb han fat i den ledning, som gik fra min lydoptager til mine hovedtelefoner, hvorefter han rev ledningen ud.

Nu har du hevet mine hovedtelefoner ud? Hvorfor?
Nu spørger jeg dig ikke om produktet. Jeg spørger dig bare, hvorfor du ikke vil tale om det?
Altså du har leveret en kran, som ikke kunne løfte højt nok. Så blev den bygget om. Så blev flatracken for tung, og så skulle lastbilerne bygges om. Nu er lastbilerne bygget om, og den er øjensynligt stadig for tung til at køre rundt med. Man har måttet øge akseltrykket. Hvad mener du om det produkt, som du har leveret?
Du står bare og kigger mig ind i øjnene og nikker og drikker vand. Og nikker igen. Og du vil heller ikke svare på, hvorfor du ikke vil tale med mig? … eller hvorfor du ikke vil tale om det produkt, som du slår dig op på?
Jeg kan godt afsløre, at det er et af de mest tavse interviews, jeg har lavet.

Sådan sluttede den del, som gerne skulle have været et interview. Da jeg konstaterede, at Christoffer Glæsel næppe ville komme til at svare på nogen af mine spørgsmål, forklarede jeg ham, at jeg gerne ville tage nogle billeder af ham.

Artiklen fortsætter under billedet …

20220824 Glaucus
Kan du finde ham? Her har Christoffer Glæsel fra Glaucus gemt sig bag såkaldte roll-ups for at undgå at få taget billeder til OLFI. Foto: Ernstved

Herefter forsvandt Christoffer Glæsel om bag de såkaldte roll-ups, som han havde placeret som bagtæppe på Glaucus’ stand. Jeg forklarede ham gennem den papirtynde væg, at det måske virkede en smule bizart, at han ikke ville lade sig fotografere al den stund, at industrimessen jo netop er skabt for, at producenter og leverandører bl.a. kan møde pressen. Jeg forklarede ham, at jeg ville vente, til han kom frem fra sit skjul. Og det gjorde han så til sidst.

»Jeg synes, at det er ualmindeligt uhøfligt at komme her på den måde,« sagde Christoffer Glæsel til mig.

Hertil svarede jeg, om han ikke synes, at det var mere uhøfligt at undlade at svare på alle de henvendelser, som jeg har gjort til ham via telefon, sms’er og mails – dog uden at jeg heller fik noget svar på det modspørgsmål. Og så stod vi igen og stirrede på hinanden. Herefter gik jeg lidt bort for at tage nogle billeder af direktøren. Da det endelig var lykkedes, rakte jeg hånden frem for at sige farvel. Men Christoffer Glæsel ønskede ikke at give mig hånden, og derfor sagde jeg farvel og klappede ham på skulderen.

20190801 EDITOR Ernstved05 BYLINE

guest
7 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer