spot_img

Indsættelsen af ”Esbern Snare” ser ud til at påvirke positiv udvikling i Guineabugten

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

På bare et år er der sket i fald i pirateri-angreb i Guineabugten på 42 pct. Den positive udvikling var allerede i gang inden indsættelsen af fregatten ”Esbern Snare”, men skibets patruljering ser alene ud til at have forstærket udviklingen. International Maritime Bureau (IMB) roser indsatsen, og flotilleadmiral Carsten Fjord-Larsen glæder sig over udviklingen.

Det går den rigtige vej for pirateriet i Guineabugten. Det vurderer den internationale maritime interesseorganisation Bimco på baggrund af de seneste data over udviklingen i pirateriet ud for Afrikas vestkyst. I fjerde kvartal af 2020 blev der ifølge organisationen registreret 23 estimerede angreb i Guineabugten, hvilket resulterede i kidnapningen af 50 gidsler. Bare et år senere i fjerde kvartal af 2021 var de tal faldet til bare syv registrerede angreb og 20 kidnappede gidsler, hvilket svarer til et fald på 30 pct. i registrerede angreb og et fald på 40 pct. i antallet af gidsler.

I Søværnskommandoen i Danmark har man også noteret sig den positive udvikling.

»Vi har ikke empiri til at sige, at faldet i pirateriforsøg er sket på grund af ”Esbern Snare”. Men vi er ikke i tvivl om, at missionen har haft en afskrækkende effekt, og det hører jeg også fra mine kolleger i udlandet,« siger Carsten Fjord-Larsen, som er næstkommanderende i Søværnskommandoen.

Artiklen fortsætter under billedet …

Flotilleadmiral Carsten Fjord-Larsen er næstkommanderende i Søværnskommandoen. Her ses han på Flådestation Korsør ved fregatten “Iver Huiitfeldt” i august 2018, da han havde rang af kommandør og var chef for 2. Eskadre. Arkivfoto: Ernstved

Pirateriet var allerede inde i en positiv udvikling, inden den danske fregat ”Esbern Snare” ankom til Guineabugten og påbegyndte sin patruljering i begyndelsen af november. Allerede i foråret 2021 konstaterede International Maritime Bureau (IMB), at pirateriet var på sit laveste niveau i 28 år, og ifølge IMB’s årsrapport for 2021 faldt pirateriet på verdensplan sidste år til det laveste niveau siden 1994.

I Guineabugten er udviklingen ligeledes markant. I hele 2020 blev der rapporteret om 81 hændelser, hvilket i 2021 faldt til sammenlagt 34. Det svarer til et fald på 42 pct. Til gengæld skiller Guineabugten sig stadig ud som den farligste del af verden at være sømand i. Mens antallet af kidnapninger på verdensplan faldt med 55 pct. i 2021, foregik de alle i netop Guineabugten. Således blev 57 sømænd taget som gidsler i syv forskellige hændelser i 2021, hvilket var et fald fra 130 i 2020. Den seneste fandt sted i december, hvor det lykkedes pirater at slippe væk med seks gidsler fra et det liberisk-flagede containerskib ”Tonsberg”, inden ”Esbern Snare” nåede frem og kunne redde den øvrige besætning.

Artiklen fortsætter under billedet …

I midten af december sendte det liberisk-flagede containerskib “Tonsberg” nødsignal, da pirater angreb og bordede skibet. Fregatten “Esbern Snare” lå på det tidspunkt tre timers sejlads fra “Tonsberg”, og fregatten helikopter blev derfor sendt afsted. Ved ankomsten til “Tonsberg” stak piraterne af med seks gidsler. Siden nåede fregatten frem og kunne redde resten af besætningen. Foto. Forsvaret

Trods den fortsatte aktivitet er der grund til at glæde sig over indsatsen, mener IMB-direktør Michael Howlett.

»IMB roser den robuste indsats af internationale flådestyrker og regionale myndigheder i Guineabugten, som ser ud til at have bidraget positivt til faldet i rapporterede hændelser og forårsaget en fortsat sikkerhed for såvel sømænd som handelsfartøjer,« siger Michael Howlett således til The Maritime Executive.

Har ikke påvirket besætningen negativt

I Søværnskommandoen glæder man sig særligt over, at det den 24. november lykkedes ”Esbern Snare” at afværge et muligt pirat-angreb, da en båd med formodede pirater blev standset ud for Nigeria. Episoden resulterede i, at fem formodede pirater afgik ved døden og fire andre blev taget til fange og varetægtsfængslet in absentia.

I begyndelsen af januar blev tre af dem sat i en gummibåd med en 10 HK-påhængsmotor, hvorefter de kunne sejle ind til Nigerias kyst. Den sidste formodede pirat blev fløjet til Danmark, hvor han blev varetægtsfængslet i foreløbigt fire uger. Han fik skadet sit ene ben under den ildkamp, som fandt sted mellem de formodede pirater og soldater fra Frømandskorpset, og siden måtte læger amputere hans ben ad tre omgange. Dette var ifølge justitsminister Nick Hækkerup (S) også årsagen til, at regeringen for at overholde internationale konventioner var nødsaget til at hente ham til Danmark.

Ifølge Carsten Fjord-Larsen ser den positive udvikling i Guineabugten ud til at være fortsat og forstærket efter indsættelsen af ”Esbern Snare”.

»Indsatsen ser ud til at have haft en rigtigt god effekt i området. Det vigtigste for besætningen har været, at den har afværget et angreb, og for mig at se er det det altoverskyggende. Besætningen har gjort en god indsats og får ros mange steder fra,« siger han.

Artiklen fortsætter under billedet …

Besætningsmedlemmer fra fregatten “Esbern Snare” overdrager fire lig til de nigerianske myndigheder i nigeriansk territorialfarvand. Foto: Forsvaret

Ifølge Carsten Fjord-Larsen har det ikke påvirket besætningen negativt, at den i halvanden måned sejlede rundt med fire formodede pirater i henholdsvis tilbageholdelsesfaciliteterne på fregattens flexdæk og i en sygeseng på skibets hospital – og at der samtidig lå fire lig i fregattens frysecontainer i to måneder. De blev overdraget til nigerianske myndigheder til søs den 20. januar.

»Vi er selvfølgelig alle glade for, at vi har en logistisk udfordring mindre. Det er en lettelse. Men det er ikke mit indtryk, at det har påvirket besætningen og dens evner til at løse opgaven,« siger Carsten Fjord-Larsen.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Forsvarsministeriet har udviklet sig til det rene Ebberød Bank

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvarsministeriets Personalestyrelse har lige brugt 13 mio. kr. på en hvervekampagne, som har til formål at tiltrække nye og fastholde nuværende medarbejdere på hele Forsvarsministeriets område. Samtidig er der indført ansættelsesstop og pålagt besparelser for et trecifret millionbeløb på tværs af Forsvarsministeriets område. Husker du historien om Ebberød Bank?...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer