Forsvarets psykologer er på vej til fregat for at hjælpe efter dramatisk ildkamp

1
Den franske korvet "Germinal" (tv) i en samarbejdeøvelse med den danske fregat "Esbern Snare" (th) og helikopteren fra det italienske orlogsfartøj "Antonio Marceglia" i farvandet ud for Congo og havnebyen Pointe-Noire. Foto: Forsvaret

Psykologer fra Forsvarets Veterancenter er på vej til ”Esbern Snare” i Guineabugten for at håndtere de barske oplevelser. I et nyhedsbrev til de pårørende til besætningen på fregatten ”Esbern Snare” forklarer næstkommanderende på skibet, hvordan opgaveløsningen på trods af onsdagens voldsomme oplevelse fortsætter ufortrødent.

Det har været en barsk oplevelse for besætningen på ”Esbern Snare”, at fregattens maritime indsatshold onsdag var i direkte ildkamp med en gruppe formodede pirater, som endte med at koste fire formodede pirater livet. Ingen danske soldater kom til skade, men en femte formodet pirat blev alvorligt såret i skudvekslingen. De sidste tre formodede pirater sidder i øjeblikket i skibets tilbageholdelsesfaciliteter varetægtsfængslet in absentia sammen med den tilskadekomne i foreløbigt 13 dage.

Selv om alle fra besætningen efter omstændighederne har det godt, har Forsvaret sendt psykologer fra Forsvarets Veterancenter mod Guineabugten. Det skriver orlogskaptajn Anders P. Rasmussen, som er næstkommanderende på ”Esbern Snare” i et nyhedsbrev til besætningens pårørende.

Han understreger, at den alvorlige episode ikke bragte fregattens øvrige besætning i fare. Alle passede ifølge søofficeren professionelt deres poster, bevarede ro og overblik og passede på hinanden i den krævende situation. »Hospitalsteam, bårehold og andre hjælpere var klar, hvor der var behov. De afdøde pirater blev taget ombord med værdighed og respekt, bivånet af præsten. Den sårede pirat blev opereret af skibets kirurghold og er stabil, de øvrige tilbageholdte bliver behandlet godt og medmenneskeligt af militærpolitiet og skibets boardinghold,« skriver Anders P. Rasmussen og fortsætter:

»Tiden siden da er gået med debriefing, altså samtale om den barske hændelse, mens vi roligt søger tilbage til skibets almindelige rytme og hverdag. Debriefingen foregår ad flere omgange i de forskellige teams og sektioner på skibet, så alle oplevelser og reaktioner kan komme frem og blive mødt på en god måde. Derudover sender Forsvarets Veterancenter psykologer hertil, som vil hjælpe med at håndtere de barske oplevelser. Endelig står præsten til rådighed for hele besætningen. Præsten har tavshedspligt og står uden for det militære rangsystem.«

»Det kunne ikke gå anderledes«

Om selve episoden skriver Anders P. Rasmussen, at »episoden foregik fremskudt i forhold til selve Esbern Snare, idet Frømandskorpsets motorbåde var sendt ud til piratgruppens fartøj«. Det skete efter grundige efterretninger og »umisforståelige tegn på hensigt om pirateri«, både hvad angik kurs, adfærd og udrustning. Den bestod bl.a. af kraftige våben, stiger og andet udstyr til boarding.

»Alt dette blev verificeret af helikopteren, som var sendt i forvejen. Da denne kaldte fartøjet op og senere affyrede varselsskud for at bringe det til standsning, reagerede piratfartøjet eskalerende og skød mod helikopteren. Straks efter blev specialstyrkerne indsat. Men i stedet for at overgive sig – de havde muligheden – valgte piraterne at åbne ild mod Frømandskorpset, som derfor ikke kunne gøre andet end forsvare sig selv og besvare ilden.«

Næstkommanderende på ”Esbern Snare” slutter nyhedsbrevet til de pårørende med at konkludere, at alvoren på missionen meldte sig onsdag aften og nat.

»Men det gjorde formålet med mission også. En gruppe pirater blev standset, inden den fik gjort mere skade. Det er aldrig sjovt, når det kommer til en så direkte konfrontation, og der går menneskeliv til. Det er heller ikke ønsket endsige strategien i sig selv, at det skal komme så vidt, men dette var et af de tilfælde, hvor det ikke kunne gå anderledes,« skriver han og ønsker alle en god første søndag i advent.

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer