spot_img

Militæranalytiker og søofficer: Danmark formentlig offer for russisk spoofing

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Der er intet, der indikerer, at noget russisk krigsskib befinder sig i danske farvande som reaktion på tilbageholdelsen af det russiske forskningsskib “Akademik Ioffe”. Til gengæld lader det til, at russernes rutinemæssige manipulation af hjemmesiden Marinetraffic nu også er nået til Danmark, vurderer militæranalytiker.

Der sejler intet russisk krigsskib i farvandet ud for Skagen, slår Forsvarskommandoen fast oven på medieinteressen omkring det tilbageholdte russiske forskningsskib ”Akademik Ioffe”, der netop nu ligger til kaj i Skagen.

Sådan så det ellers ud, hvis man efter nyheden om tilbageholdelsen klikkede sig ind på hjemmesiden Marinetraffic, hvor internetbrugere verden over følger med i den internationale skibstrafik. Her figurerede korvetten “Stoikiy” pludselig i farvandet ud for Skagen, men der var med overvejende sandsynlighed blot tale om, at Rusland brugte hjemmesiden til såkaldt spoofing – en slags digital datamanipulation – fortæller militæranalytiker og søofficer Anders Puck Nielsen fra Forsvarsakademiets Center for Maritine Operationer:

»Det er noget, vi har set en del på det seneste. Vi ser, at Marinetraffic bliver brugt på en måde, hvor der enten bliver flyttet rundt på russiske krigsskibe, som ikke er der, eller også flytter de rundt på vores og får det til at se ud som om, at vores skibe sejler rundt et sted, hvor de slet ikke har været.«

Det er så vidt vides første gang, at der bliver spoofet i danske farvande – i al fald på en måde, der giver anledning til pressedækning – men fænomenet vinder mere og mere frem. Typisk bliver der fiflet med billedet i farvande, hvor Rusland selv opererer eller på anden måde har interesser.

»Vi havde en episode med et britisk og et hollandsk skib i Sortehavet i foråret, og jeg mener også, at der var en episode med amerikanske ”USS Porter”, som også blev flyttet rundt. Vi har haft episoder, hvor svenske skibe, som lå på en svensk flådestation, så ud til at sejle rundt nede ved Kaliningrad. Så det er noget, vi ser en del efterhånden,« forklarer Anders Puck Nielsen.

Skal fremtvinge dansk reaktion

Selvom det ikke står helt klart, hvem der har placeret det virtuelle russiske krigsskib ud for Skagen, peger pilen som nævnt i én særlig retning.

»Det er næsten alt sammen noget, der virker til at involvere Rusland, og budskaberne er i de fleste tilfælde til at regne ud. I det danske tilfælde leger de med tanken om, hvis man gjorde det i virkeligheden. De sender et meget tydeligt signal om, at tilbageholdelsen af det her forskningsskib bliver taget enormt alvorligt og betragtet som en krise på højeste diplomatiske niveau. Det er det budskab, der bliver sendt: At Danmark ikke kan vide sig 100 procent sikker på, at Rusland ikke sender et krigsskib i virkeligheden,« siger Anders Puck Nielsen og fortsætter:

»Det er meningen, at danske journalister og danske diplomater i Udenrigsministeriet skal se på det her og tænke: ’Okay, hvad er det i virkeligheden, vi har gang i, og risikerer vi, at det eskalerer?’. Hvis russerne sendte et krigsskib i virkeligheden, ville det jo være helt vildt og en diplomatisk krise langt ud over at krænke vores luftrum ved Bornholm.«

Så når jeg og andre journalister ringer til dig, danser vi i virkeligheden efter russernes pibe?

»Det kan man godt sige, men det er vigtigt, at I gør det. Det er vigtigt at få diskussionen. De sender et signal, som vi så også skal modtage. Der er jo et reelt signal, der relaterer sig til det her forskningsskib, og det er vigtigt, at vi får det frem i lyset og er opmærksomme på, at det fra russisk side bliver betragtet som vigtigt. Men det er rigtigt nok, at pointen med at gøre det her på Marinetraffic selvfølgelig er, at sådan nogle som dig skal ringe til sådan nogle som mig og spørge om det.«

Ruslands udenrigsministerium i dialog med danske myndigheder

Anders Puck Nielsen understreger, at spoofingen ingen betydning har for skibssikkerheden eller den praktiske navigation på havet. Selve AIS-signalet (Automatic Identification System, som bruges til transmission af skibspositioner, red.) piller russerne formentlig ikke ved. Til gengæld giver de mange tilfælde af spoofing anledning til at kritisere Marinetraffic, mener han.

»Vi har set det gjort så mange gange, at der er noget, der tyder på, at Marinetraffic skulle få styr på deres datasikkerhed. Men det vigtigt at vide, at det er ikke sådan, at der bliver spoofet AIS, eller at der er noget derude. Jeg tror ikke, at man ude på skibene i området ser noget på sin AIS.«

Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget …

For så vidt angår “Akademik Ioffe”, står det endnu uklart, hvad der præcis ligger til grund for, at danske myndigheder har tilbageholdt forskningsskibet, der ifølge Reuters sejler med en 61 mand stor besætning. Ifølge den russiske ambassade, er der tale om en midlertidig foranstaltning på baggrund af en anmodning fra en ukendt tredjepart, som tidligere har haft med forskningsskibet at gøre.

Ambassaden bekræfter på Facebook, at skibet sejler under russisk flag og er ejet af Rusland. Det russiske udenrigsministerium er nu i dialog med de danske myndigheder om sagens videre forløb.

Det virtuelle russiske krigsskib er fjernet fra Marinetraffic. Til gengæld er det danske patruljefartøj “Najaden” – øjensynligt i fysisk udgave – til stede i området.

 

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Striden mellem jakkesæt og uniformer har udviklet sig til »borgerkrig«

Abonnement
INTERVIEW. Håndteringen af fregatsagen udstiller den gensidige mistillid mellem politikere, officerer og embedsmænd, der gennemsyrer forsvarsområdet. Det mener politisk analytiker Lars Trier Mogensen, som samtidig peger på, at Elbit-sagen i sig selv kunne have kostet Flemming Lentfer jobbet. Til syvende og sidst skal der dog andet og mere til...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...