spot_img

Peter Dahl Thruelsen har sagt op som dekan på Forsvarsakademiet

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Det har intet med sagen om forskeren Peter Viggo Jakobsen at gøre, når Forsvarsakademiets dekan til nytår skifter Forsvaret ud med et job i det private erhvervsliv. Karriereskiftet har været undervejs i flere måneder og længe inden sagen om Peter Viggo Jakobsen skabte stormvejr om Peter Dahl Thruelsens rolle i forløbet.

Forsvarsakademiet skal finde en ny dekan. Fredag sagde Peter Dahl Thruelsen op som dekan på Forsvarsakademiet, hvor han har været siden august 2019. Baggrunden er et længerevarende ønske om at prøve noget nyt og har intet med sagen om forskeren Peter Viggo Jakobsen at gøre.

»Nej, det har intet med Peter Viggo Jakobsen at gøre,« siger Peter Dahl Thruelsen.

For et år siden var Peter Dahl Thruelsen udsendt med Nato til Irak, hvilket var hans femte internationale mission. Det viste sig at være en god anledning til at tænke lidt større tanker om karrieren og planerne for resten af livet. Under sin udsendelse fik Peter Dahl Thurelsen overrakt en medalje for 25 års tro tjeneste i Forsvaret, og når man dertil lægger hans to år som værnepligtig, var det efterhånden 27 år i Forsvaret.

»Det fik mig til at tænke, at hvis jeg skal noget andet, så er det måske tiden til at sadle om. Da jeg derfor kom hjem lige før sommerferien, aktiverede jeg mit netværk for at finde ud af, hvad jeg kunne ”ude i den virkelige verden”. Derfra gik det faktisk ret hurtigt,« fortæller Peter Dahl Thruelsen.

Dekanen kom på alles læber

Som dekan kom han på alles læber, da OLFI i august skrev historien om, at forskeren Peter Viggo Jakobsen var blevet fyret på Forsvarsakademiet. Det viste sig hurtigt ikke at være sandt, og dette medie måtte efterfølgende udsende en undskyldning og et dementi. Men en måned senere kunne Weekendavisen på baggrund af anonyme kilder berette, at der måske alligevel var noget om snakken.

Ifølge Weekendavisen skulle Peter Viggo Jakobsen have været indkaldt til en ”kammeratlig samtale” hos Peter Dahl Thruelsen, hvor han ifølge Weekendavisen skulle have fået besked på som forsker at holde en betydeligt lavere profil og lade være med at udtale sig kritisk om regeringens politik. Alternativet kunne ifølge Weekendavisen være, at Forsvarsakademiet ville blive udflyttet til provinsen eller Peter Viggo Jakobsens forskningsområder nedlagt.

Det er derfor en nærliggende tanke, at Peter Dahl Thruelsens opsigelse har noget med denne sag at gøre, men det afviser dekanen altså. Han har heller ikke noget nyt at tilføje, selv om han nu kan udtale sig mere frit.

»Nej, jeg kommer ikke til at krydre historien om Peter Viggo Jakobsen yderligere. Jeg har ikke noget at tilføje,« siger Peter Dahl Thurelsen.

Skifter til det private erhvervsliv

Det er ikke nogen hemmelighed, at Peter Dahl Thruelsen skifter til det private erhvervsliv. Han kan dog ikke sige til hvad, før bestyrelsen i den nye virksomhed er orienteret. Men at det bliver inden for det forsvars- og sikkerhedspolitiske felt, lægger Peter Dahl Thruelsen ikke skjul på

»Jeg har selvfølgelig overvejet, hvor stort skridtet skulle være. Som ansat i Forsvaret kan man tage tjenestefrihed uden løn. Men jeg har besluttet, at jeg vil tage skridtet fuldt ud og ikke søge orlov. I virkeligheden handler det også om kemi, og jeg har fundet en virksomhed, hvor vi passer rigtig godt sammen,« siger Peter Dahl Thruelsen.

Han stopper officielt med udgangen af december og begynder umiddelbart efter nytår i sit nye job.

»For at sikre at I er i gode hænder, har chefen for Forsvarsakademiet og jeg aftalt, at jeg, indtil en varig løsning er fundet, overdrager ledelsen af fakultetet til oberst Lasse Christiansen. Jeg har kendt Lasse siden mine tidelige år i Forsvaret, og jeg er helt overbevist om, at Lasse vil lede Fakultetet i bedste ånd og med sikker hånd og til gavn for Forsvarsakademiet og Forsvaret,« skriver Peter Dahl Thruelsen selv i en mail til ansatte på Forsvarsakademiet onsdag.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Striden mellem jakkesæt og uniformer har udviklet sig til »borgerkrig«

Abonnement
INTERVIEW. Håndteringen af fregatsagen udstiller den gensidige mistillid mellem politikere, officerer og embedsmænd, der gennemsyrer forsvarsområdet. Det mener politisk analytiker Lars Trier Mogensen, som samtidig peger på, at Elbit-sagen i sig selv kunne have kostet Flemming Lentfer jobbet. Til syvende og sidst skal der dog andet og mere til...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...