spot_img

Forsvaret rejser mindesmærke for omkomne ved flystyrt på Færøerne

Forsvaret afslørede tirsdag et mindesmærke til ære for de omkomne ved flystyrtet på Færøerne i 1996. Mindesmærket blev indviet ved en højtidelighed nær ulykkesstedet og på 25-årsdagen for tragedien, der kostede alle ni ombordværende på det danske Gulfstream-fly livet.

Et kvart århundrede efter en af de største tragedier i nyere dansk forsvarshistorie løftede Forsvaret tirsdag sløret for et mindesmærke for de ni ombordværende på Forsvarets Gulfstream III-fly, der den 3. august 1996 styrtede ind i et færøsk fjeld under indflyvning til Vágar Lufthavn. Tragedien kostede begge flyets piloter og syv passagerer livet. Blandt de omkomne var den nytiltrådte forsvarschef Hans Jørgen Garde og hustruen Anna Garde.

Mindehøjtideligheden og afsløringen af mindesmærket fandt sted nær ulykkesstedet og bød blandt andet på en tale fra chefen for Forsvarsstaben, generalløjtnant Kenneth Pedersen. Herefter holdt en præst andagt for de cirka 100 fremmødte, der blandt andet talte efterladte til de ni ofre samt højtstående repræsentanter for de tre værn. Det skriver Forsvaret på sin hjemmeside.

Artiklen fortsætter under tweetet …

Efter talerne blev der lagt kranse og blomster ved mindestenen, der er udarbejdet af en lokal kunstner, skriver Forsvaret videre.

Symboliserer menneskets skrøbelighed

Rent fysisk består det ny mindesmærke af en afrundet sten omgivet af to større og mere kantede sten, og den udformning er ikke tilfældig, fortæller den færøske kunstner Pól Skarðenni til Forsvarets hjemmeside:

»Mennesket er, i forhold til naturen og omgivelserne, skrøbeligt. Derfor er navnene på de omkomne skrevet på naturstenen, som står i midten. De to andre sten har en beskrivelse af ulykken og en tegning af stedet. De symboliserer fjeldene og er lavet med hårde, rette sider og store polerede flader. De symboliserer både det hårde fjeld og de hårde maskiner. Mennesket er det bløde og sårbare, og maskinerne er mere robuste,« forklarer Pól Skarðenni.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse anmeldelsen af militærhistorikerne Søren Nørby og Rasmus Dahlbergs biografi om forsvarschef Garde, som også udkom 3. august …

Den færøske kunstner husker selv tydeligt flyulykken, der gjorde stort indtryk på ham. Derfor var han også glad for at kunne bidrage med udarbejdelsen af de tre sten, der udgør mindesmærket:

»Jeg boede i Danmark, da det skete, og så det i avisen der. Det virkede voldsomt. Så kom det på afstand igen. Jeg har sejlet forbi her et par gange og tænkt over, hvor det er sket henne, men man kan ikke se nogen spor – i hvert fald ikke på afstand. Da jeg fik opgaven (med at udforme mindesmærket, red.), var det igen overvældende at forestille sig alle de folk, der levede deres liv og pludselig var væk.«

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...