Konservativ forsvarsordfører har begæret aktindsigt i omstridt chefansættelse

0
Den konservative forsvarsordfører, Niels Flemming Hansen, vil have afdækket i Forsvarsministeriet, hvad der egentlig foregik i forbindelse med ansættelsen af Christina Boesgaard Carlsson i stillingen som chef for Taskforce Strategisk Forandring. Her ses han under Folkemødet på Bornholm den 18. juni. Foto: Ernstved

INTERVIEW: Hvorfor vil Forsvarsministeriet ikke stille op til interview om en opsigtsvækkende chefansættelse? Det undrer den konservative forsvarsordfører Niels Flemming Hansen, som nu ønsker fuld indsigt i ansættelsen af Christina Boesgaard Carlsson i stillingen som chef for Forsvarsministeriets Taskforce Strategisk Forandring for at fjerne enhver tvivl om urent trav i processen.

Da Niels Flemming Hansen tirsdag læste historien om en opsigtsvækkende chefansættelse i Forsvarsministeriets departement, reagerede han ganske hurtigt. Det fortæller den konservative forsvarsordfører til OLFI. I artiklen kunne folketingspolitikeren læse, hvordan en tidligere nær kollega til Forsvarsministeriets departementschef, Morten Bæk, den 26. oktober blev udlånt af Klimaministeriet og reelt ansat i en stilling for at opbygge og lede en nyoprettet taskforce for strategisk forandring.

Først to uger senere – den 10. november – blev stillingen officielt slået op, men allerede inden ansættelsesfristens udløb den 24. november præsenterede Morten Bæk den nye medarbejder i en intern mail den 19. november og forklarede, hvordan hun skulle lede arbejdet i taskforcen.

Artiklen fortsætter under billedet …

20210629 TEASER MortenBaek
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om, hvordan departementschef Morten Bæk fra Forsvarsministeriet fik ansat en nær kollega fra Klimaministeriet uden at slå stillingen op, før kollegaen var ansat …

Hvad er din reaktion på den måde, som departementschef Morten Bæk har ansat chefen for den nyoprettede taskforce?
»Når jeg tager udgangspunkt i min egen baggrund i det private erhvervsliv, kan jeg godt forstå, at man gerne vil have sine egne folk med. Men jeg har ikke respekt for, hvis man omgår reglerne. Jeg synes, at der er noget i den historie, som tyder på, at tingene ikke er foregået helt efter bogen.«

Forsvarsministeriets adfærd stemmer ikke overens med fine ord

Hvad kan og vil du gøre ved det?
»Der er blevet lavet en historie om en opsigtsvækkende ansættelse, og den har jeg nu bedt om aktindsigt i. Det har jeg gjort, fordi jeg tidligere har været bekymret for den måde, som tingene og særligt ansættelser og udnævnelser er foregået på i Forsvarsministeriet. Nu vil jeg læse dokumenterne, inden jeg tager stilling til, om der skal ske mere i den sag.«

Artiklen fortsætter under billedet …

20210629 TEASER Juridiskeeksperter

Jeg har bedt om interview, stillet spørgsmål og søgt aktindsigt i ansættelserne af såvel den nye personaledirektør og chefen for Taskforce Strategisk Forandring, men har efter tre uger endnu ikke fået svar. Hvad mener du om Forsvarsministeriets kommunikation?
»Jeg synes, at det er ualmindelig underligt, at ingen stiller op til interview, at man svarer uden om i skriftlige svar, og at du ikke kan få svar på din aktindsigt. Departementschefen har for nyligt lanceret en ny kommunikationsstrategi på Forsvarsministeriets område, som taler om åbenhed, ordentlighed og tillid. Set i det lys er det underligt, at ingen vil svare på kritiske spørgsmål.«

Hvad siger du til hele det forløb, som vi har kunnet beskrive på OLFI?
»Jeg tænker, at det er meget uheldigt. Jeg synes, at vi har gjort rigtigt meget for at styrke åbenheden på den kæmpe arbejdsplads, som Forsvaret er. Derfor falder det mig meget for brystet, hvis tingene vel at mærke ikke er foregået efter reglerne.«

Hvad er processen herfra?
»Vi får akterne hen over sommeren. Så når vi er tilbage omkring den 1. august, forventer jeg, at der ligger et svar,« siger Niels Flemming Hansen.

20210701 TEASER Transparency
Klik på billedet, hvis du vil læse historien om Transparency Internationals syn på en opsigtsvækkende chefansættelse i Forsvarsministeriets departement …