spot_img

Bestikkelse i FMI stak ifølge vidne langt dybere, end betinget dom afslører

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

En tjenestegørende major fra Hæren fik i sidste uge i Københavns Byret en betinget dom på 10 dages fængsel for bestikkelse ved for 10 år siden at have taget imod en middag på gourmetrestauranten Kong Hans Kælder betalt af leverandøren Expal. En vigtig dom mener Transparency International. Men problemet var ifølge et vidne langt mere omfattende og involverede flere chefer i det daværende Forsvarets Materieltjeneste.

En betinget dom på 10 dages fængsel kan lyde som mild. Men konsekvenserne kan blive hårde for den major, som for en uge siden ved Københavns Byret blev dømt for bestikkelse i en 10 år gammel sag. Dengang arbejdede majoren i det daværende Forsvarets Materieltjeneste, hvor han bl.a. havde kontakt til den spanske våbenproducent Expal.

I forbindelse med en sag om fejlbehæftet ammunition inviterede agenten for Expal tilbage i 2011 den nu dømte major på gourmetrestauranten Kong Hans Kælder i det indre København. Selv om der under retssagen ikke blev fremlagt dokumentation for middagens pris, var alene indrømmelsen af at have spist og drukket på restauranten på Expals regning nok til at få manden dømt.

I retten forklarede han, at han sammen med det daværende Hærens Operative Kommando (HOK) var ham, som planlagde, hvad materieltjenesten skulle købe af ammunition.

»Jeg havde ansvaret for, at Forsvaret var i besiddelse af håndvåben og ammunition, og jeg havde ansvar for at udfase det, der var for gammelt. Men jeg var ikke indkøber. Jeg havde ansvaret for driften og planlægningen, og jeg måtte købe våben og ammunition for op til 50.000 kr.,« forklarede han.

Dømte rettede selv henvendelse til auditørkorpset

Det var en konkret henvendelse fra journalisterne bag TV2’s Operation X, som fik sagen til at rulle. Programmet ”Fejlskud i Forsvaret” blev sendt den 18. juni 2020, og her kom det frem, hvordan der havde været massive problemer med både morterer og ammunition fra Expal. I forbindelse med researchen fandt TV2’s journalister ud af, at den nu dømte var inviteret til middag og havde spist på Kong Hans Kælder på Explas regning. Det ville TV2 gerne have interviewet den nu dømte om, men han ønskede ikke at tale med Operation X.

»Hvis det overhovedet nævnes, at jeg har været på den der restaurant. Det er jeg ikke interesseret i,« siger han i programmet.

Den 18. juni 2020 sendte TV2 programmet Operation X med titlen “Fejlskud i Forsvaret”, hvor den daværende direktør i form af Flemming Lentfer blev interviewet. Screendump: TV2

I stedet rettede majoren efterfølgende henvendelse til sin fagforening HOD, som rådede ham til selv at kontakte Forsvarsministeriets Auditørkorps, hvilket han gjorde og fortalte om middagen tilbage i 2011. Men på trods af sin egen henvendelse til auditørkorpset og det efterhånden temmeligt gamle forhold, var der ingen nåde hos hverken auditørkorpset eller Københavns Byret.

Majoren blev dømt efter straffelovens §144, som omhandler bestikkelse og har en forældelsesfrist på 10 år. Fra auditørkorpset mødte Christina Barnow som militær anklager, og hun var klar i mælet om, hvad sagen drejede sig om.

»Det handler om, at han har modtaget middagen, og at der er risiko for, at firmaet kan have fået fordel af det. Det indgår ikke i sagen, om firmaet rent faktisk har fået fordel af at give middagen,« sagde hun forud for retssagen.

Sagen viser kun af toppe af isbjerget

Det tog kun en eftermiddag at behandle sagen i retten, og der var kun et enkelt vidne. Han kunne sammen med den nu dømte fortælle om en usund kultur, hvor det var helt normalt for materieltjenestens medarbejdere at spise middage med leverandører på restauranter, når der skulle holdes møder.

Den dømte forklarede også, hvordan han ved tidligere lejligheder havde prøvet at betale for sin egen del ved at tage sit eget kreditkort frem.

»Men så blev min hånd fjernet. ”Sådan gør vi ikke”, fik jeg at vide.«

Den dømte forklarede, hvordan de interne regler blev ændret i 2018, og at han ikke ville gøre det samme i dag. Sagens eneste vidne optrådte også i TV2’s Operation X om fejlskud i Forsvaret. Det var den nu pensionerede seniorsergent Kim Snerup Nielsen, som kunne bekræfte den nu dømtes udlægning af kulturen i materieltjenesten. Kim Snerup Nielsen var selv blevet inviteret til at deltage i middagen på Kong Hans Kælder, men takkede nej, da han fandt ud, at der var tale om en Michelin-restaurant med kuvertpriser på flere tusinde kroner.

Artiklen fortsætter under billedet …

Den nu pensionerede seniorsergent Kim Snerup Nielsen optrådte som et af vidnerne i TV2’s Operation X om “Fejlskud i Forsvaret”, som blev sendt 18. juni 2020. Foto: TV2

Det var dog ifølge Kim Snerup Nielsen en helt normal kultur fra Expals side at forsøge sig med smørelse, og flere andre chefer end den dømte tog imod den. Derfor er dommen også udtryk for, at det kun var en lille fisk, som blev fanget, mener han.

»Jeg har ondt af manden. Selvfølgelig har han været på den restaurant, og det ligger uden for, hvad man gør som offentligt ansat. Men … som han selv sagde: Det er der mange, der har gjort. Det var bare ham, der blev fanget i det,« siger Kim Snerup Nielsen.

Han forklarer videre, hvordan der var omfattende fejl på stort set alt, hvad Expal leverede af ammunition fra projektiler til fænghætter og krudt. Men i stedet for at løse problemerne, gjorde Expal noget andet.

»Som jeg ser det, er sagen kun toppen af isbjerget. Man har slet ikke fat i det væsentlige, det underliggende og kulturen og den helt særegne særstatus, som Expal havde i forhold til alle andre leverandører og producenter. I de tre år jeg var sagsbehandler for Expal, oplevede jeg, at jo større problemer – jo finere restauranter og især jo større vinkort.«

Kim Snerup Nielsen fik selv tilbudt smørelse, når han var på besøg hos Expal i Spanien.

»Da salgsdirektøren så, at jeg sad uden for hotellet og ventede på en shuttlebus – så kom han hen til mig og sagde, at jeg endelig måtte informere ham, hvis jeg skulle holde ferie i Spanien, for Expal havde aftaler med hoteller og biludlejningsfirmaer på særligt favorable vilkår. I lufthavnen senere samme dag spurgte han, om han skulle sende mig en seranoskinke, for de var prisbillige i Spanien, og det var jo lige op til jul. Det frabad jeg mig, Men det var en helt almindelig kultur fra deres side,« fortæller han.

Forsvarsadvokat er rystet i sin juridiske grundvold

I Transparency International Danmark mener formand Jesper Olsen, at dommen sender et vigtigt signal.

”Domstolene i Danmark vil ikke se korruption eller bestikkelse, og de har en ret hård linje. Det vigtige ved denne dom var at få slået fast, at også én middag på restaurant kan være bestikkelse, selv om det er mange år siden – så længe det er inden for forældelsesfristen. Dermed bliver jeg bare bekræftet i, at domstolene ser med stor alvor på disse sager,« siger han.

Ifølge ham bør dommen endnu en gang få virksomheder, som handler med det offentlige, til at tænke sig bedre om.

Artiklen fortsætter under billedet …

Jesper Olsen er jurist og formand for Transparency International i Danmark. Foto: Rasmus Lind/Transparency International

»Det vigtige her er at få slået fast, at man skal holde op med den smørelseskultur, som der er nogle steder. Og jeg synes i virkeligheden, at de virksomheder, som bruger smørelse, er tarvelige. For de ved godt, at offentligt ansatte ikke må tage imod noget,« siger Jesper Olsen.

Han lægger heller ikke skjul på, at pressens interesse for sådanne sager er vigtig. Både i afdækningen, men også i de opfølgende historier, som fortæller om dommene.

»Det har en stor præventiv betydning, at pressen har fokus på disse sager,« siger han.

Torben Koch er forsvarsadvokat for den nu dømte major, og ifølge ham bliver sagen anket. Og konsekvenserne kan ifølge ham blive ganske alvorlige, skulle landsretten komme frem til samme afgørelse som byretten.

»Jeg er rystet i min juridiske grundvold over denne dom. Det er en officer, der har passet sit arbejde, og hvis dommen står ved magt, er han færdig i Forsvaret. Så bliver han afskediget,« siger Torben Koch til Ritzau.

OLFI ville gerne have talt med den agent for Expal, som betalte for middagen på Kong Hans Kælder. Men det har ikek været muligt at få kontakt med ham.

Frontlinjen på Radio4 behandlede sagen i de første syv minutter af udsendelsen den 1. juni. Du kan høre programmet her … 

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Striden mellem jakkesæt og uniformer har udviklet sig til »borgerkrig«

Abonnement
INTERVIEW. Håndteringen af fregatsagen udstiller den gensidige mistillid mellem politikere, officerer og embedsmænd, der gennemsyrer forsvarsområdet. Det mener politisk analytiker Lars Trier Mogensen, som samtidig peger på, at Elbit-sagen i sig selv kunne have kostet Flemming Lentfer jobbet. Til syvende og sidst skal der dog andet og mere til...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...